Πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά χρονικά βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα δέχεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μέσω του μηχανισμού RescEU, αλλά και σε διμερές επίπεδο. Αρχικά η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί ήταν αυτή της εγκατάλειψης της ΕΕ και από τις μεγάλες χώρες. Εν τέλει όμως, τα στοιχεία διαψεύδουν το αντι-ευρωπαϊκό αφήγημα που επιχειρήθηκε να στηθεί από τα social media.
Πάνω από 1,000 πυροσβέστες, περισσότερα από 100 οχήματα και ικανό αριθμό ενάεριων μέσων διαθέτουν στην Ελλάδα χώρες εντός και εκτός ΕΕ, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια. Τα στοιχεία, έγιναν γνωστά μετά από tweet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ διεξοδικά τα ανέλυσε και ο αρμόδιος υφυπουργός διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς τη Δευτέρα. Στις ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής μάλιστα αναφέρονται και τα μέτωπα στα οποία δρουν οι δυνάμεις που συνδράμουν τις ελληνικές.
Για την αντιμετώπιση του αρχικού κλίματος δυσφορίας και την υποβόσκουσα δυναμική αντι-ερυωπαϊσμού που άρχισε να διαμορφώνεται στη σκιά των πυρκαγιών, ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση άρχισαν να προωθούν έντονα την ανταπόκριση των χωρών. Στη συνέχεια, όμως αναδύθηκαν ερωτηματικά για το χρόνο της βοήθειας. έτσι η Πολιτική Προστασία αναγκάστηκε να ανακοινώσει την ημερομηνία αποστολής του αιτήματος προς των RescEU.
Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας κατά τις τελευταίες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ενεργοποίησε από την πρώτη στιγμή (03/08 και ώρα 21.30) τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU). Η ανταπόκριση της ΕΕ και των κρατών-μελών του Μηχανισμού υπήρξε άμεση, ενώ επιπρόσθετα, μια σειρά κρατών έσπευσαν να συνδράμουν τη χώρα σε διμερές επίπεδο.
Αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία.
Σε αυτά που ακολουθούν δεν περιλαμβάνεται η συνεισφορά της Τουρκίας με δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τη στιγμή που πολλές περιοχές ακόμα φλέγονται.
Συνδρομή μέσω RescEU
Παρατίθενται οι ενισχύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσα και εξοπλισμό, στο πλαίσιο της διεθνούς συνδρομής:
Μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας:
- Κύπρος: 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor και μία ομάδα πεζοπόρου 40 ατόμων (άφιξη 4/8)
- Γαλλία: 2 Canadair CL-415 (άφιξη 6/8), 1 Canadair CL-415 (άφιξη 7/8), 82 άτομα πεζοπόρο τμήμα (άφιξη 5/8). 1 επιπλέον πεζοπόρο με οχήματα (161 άτομα και 59 οχήματα αναμένονται 11/8)
- Κροατία: 1 CL 415 (άφιξη 6/8)
- Σουηδία: 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor (άφιξη 6/8)
- Ρουμανία: 108 πυροσβέστες με 21 πυροσβεστικά οχήματα (άφιξη 7/8)
- Ισπανία: 1 Canadair CL 415 (άφιξη 7/8)
- Τσεχία: 13 οχήματα και 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα (άφιξη 8/8)
- Πολωνία: πεζοπόρο τμήμα 143 ατόμων με 46 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)
- Σλοβακία: πεζοπόρο τμήμα 75 ατόμων με 30 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)
- Γερμανία: 2 πεζοπόρα τμήματα 221 ατόμων με 46 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8 και 11/8)
- Αυστρία: πεζοπόρο τμήμα 36 ατόμων με 15 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8)
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σύνδεσμος (1 άτομο) στην έδρα της ΓΓΠΠ (αφίχθη 6/8)
Σε διμερή βάση
- ΗΠΑ: 1 P-8 αναγνωριστικό αεροσκάφος
- Ρωσία: 2 αεροσκάφη Ilyushin 76, 2 ελικόπτερα Μi8
- Ουκρανία: 100 πυροσβέστες (άφιξη 6/8)
- Ισραήλ: 16 πυροσβέστες (άφιξη 6/8) και 2 αεροσκάφη αεροπυρόσβεσης τύπου Air-Tractor (άφιξη 10/8)
- Ελβετία: 3 ελικόπτερα (άφιξη 7/8)
- Αίγυπτος: 2 ελικόπτερα (άφιξη 7/8)
- Ηνωμένο Βασίλειο: μια ομάδα πεζοπόρου 21 ατόμων (άφιξη 8/8)
- Σερβία: 34 πυροσβέστες και 13 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 8/8), 3 ελικόπτερα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)
- Κουβέιτ: 40 πυροσβέστες και εξοπλισμός (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)
- Κατάρ: 66 πυροσβέστες και 3 οχήματα (άφιξη 8/8), 66 άτομα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 9/8)
- Μολδαβία: 25 πυροσβέστες και 4 οχήματα (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8)
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: 1 ελικόπτερο (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 10/8) και εξοπλισμός (αναμενόμενη ημ/νία άφιξης 13/8)
Σύνολο: 21 εναέρια μέσα, 1.268 πυροσβέστες και 250 οχήματα.
Σημειώνεται ότι η υποδοχή της διεθνούς βοήθειας πραγματοποιείται με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Καθυστερήσεις
Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνδρομής που ήδη δέχεται η χώρα σε εναέρια μέσα, οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό, σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε δωρεά τεσσάρων (4) μισθωμένων ελικοπτέρων Bell 214-Β1 από τον όμιλο Μυτιληναίου με διάθεση στην Πολιτική Προστασία για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και για τις επόμενες 60 ημέρες – μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του εναέριου στόλου.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η αποστολή μεγάλων δυνάμεων και εξοπλισμού πυρόσβεσης δεν είναι εύκολη, καθώς τα οχήματα μπορούν δύσκολα να μεταφερθούν με αεροσκάφη και οι οδικές μεταφορές είναι χρονοβόρες. Ακόμα όμως και η καθυστερημένη -ως προς τις τρέχουσες- πυρκαγιές- άφιξη αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της αναπλήρωσης των υπολοίπων δυνάμεων, βελτιώνοντας συνολικά τη διαθεσιμότητα των μέσων στο σύστημα, δεδομένου ότι ακόμα έπονται αρκετά δύσκολες ημέρες.
Τα Tweet της ΕΕ
The #EUCivPro Mechanism continues to channel support to help combat unprecedented forest fires in the Mediterranean.
Following requests from ???????? & ??, we have helped mobilise 14 firefighting planes, 3 helicopters, some 1,300 rescuers & 250 vehicles.https://t.co/xP2YMSJamg
— EU Civil Protection and Humanitarian Aid ?? (@eu_echo) August 9, 2021