if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Μια ακόμη νύχτα στην κόλαση: Έχει χαθεί κάθε έλεγχος

canadair

Μια ακόμη “νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου” θα ζήσει απόψε η Ελλάδα, με τρεις μεγάλες πυρκαγιές και 64 ενεργές εστίες να μαίνονται σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή 6 Αυγούστου, ενώ ξεκινάει ο μήνας κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Ήδη η Ελλάδα μετράει δύο νεκρούς από τις φωτιές, έναν άμεσο και έναν έμμεσο. Αρκετοί νοσηλεύονται τραυματισμένοι. Η κατάσταση δεν έχει προοπτικές βελτίωσης στα μεγάλα μέτωπα σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία. Σπίτια, βιομηχανίες, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένων δασών και χιλιάδες ζώα έχουν καεί.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Οι οικονομικές  και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις φωτιές θα είναι ευρείες και διαρκείς.

Πολυδιασπασμένες είναι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ πρόδηλα είναι τα διοικητικά και διαχειριστικά λάθη που οδήγησαν σε εμπλοκή στον επιχειρησιακό σχεδιασμό αφήνοντας ανοχύρωτα μεγάλα μέρη της χώρας. Οι ενισχύσεις από την ΕΕ δεν επαρκούν για την αναπλήρωση των ελληνικών δυνάμεων, συμβάλλουν όμως στο ηθικό και βελτιώνουν την ανταπόκριση.

Μεγάλα είναι τα κυβερνητικά λάθη, καθώς υπουργοί και πρωθυπουργός επέλεξαν να εμπλακούν ενεργά σε κάποια μέτωπα, ασκώντας έτσι πίεση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Εντύπωση προκαλεί η απουσία κυβερνητικών στελεχών από τη φωτιά στην Εύβοια, ενώ αντιθέτως ήταν σε υπερπληθώρα στην Ηλεία.

Αττική

Στην Αττική οι αναζωπυρώσεις οδηγούν σε εκκενώσεις κι άλλων περιοχών, μεταξύ των οποίων Θρακομακεδόνες, Σταμάτα και Ροδόπολη. Η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη καθώς οι άνεμοι ενισχύονται και τα εναέρια μέσα σε λίγη ώρα θα σταματήσουν τις ρίψεις.

Στα τρία μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί από τη νύχτα, ειδικότερα στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς Καπανδρίτι, και από την πλευρά της Πάρνηθας στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτήν την ώρα, εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο.

Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα και δίνονται συνεχώς εντολές εκκένωσης.

Τα προβλήματα

Καθώς οι μέρες περνούν και οι φωτιές επιμένουν, η κόπωση προσωπικού, οι ελλείψεις υλικών και οι καιρικές αντιξοότητες που εντείνονται σκιαγραφούν ένα εξαιρετικά ζοφερό σκηνικό. Αντιδρώντας σε αυτή την κατάπτωση και  την αγανάκτηση των πολιτών η Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε ένα εμψυχωτικό video με το οποίο στέλνει μήνυμα αντοχής και αλληλεγγύης, με κεντρικό μήνυμα “για όσο χρειαστεί”.

Ταυτόχρονα όμως, οι ελλείψεις πτητικών μέσων σε πολλά μέτωπα είναι πρόδηλες. Οι ενισχύσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό αν και έφτασαν άμεσα, εν τούτοις ζητήθηκαν με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Προφανή είναι τα προβλήματα στον συντονισμό καθώς η εμπλοκή του αρχηγού της Πυροσσβεστικής σε ενεργό ρόλο σε μέτωπα και η ανάληψη συντονιστικού ρόλου από κυβερνητικούς παράγοντες σε κάποια μέτωπα, έναντι άλλων, υπονομεύει τη δυνατότητα των υπηρεσιακών παραγόντων για αντικειμενική και αβίαστη κατανομή των απαιτούμενων μέσων πυρόσβεσης.

Οι ελλείψεις προσωπικού, λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εποχικών πυροσβεστών και πτητικών μέσων, σε συνδυασμό με τη μεγάλη διασπορά έχουν περιορίσει τον ρόλο της Πυροσβεστικής, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων.

Η εγκατάλειψη της Εύβοιας ήταν εξ αρχής καταφανής. Η πλημμελής φύλαξη του άρτι κατασβεσθέντως μετώπου της Βαρυμπόμπης και της ευρύτερης περιοχής, αδιαμφισβήτητη. Η έλλειψη συντήρησης του συστήματος αυτόματης πυρόσβεσης στην Αρχαία Ολυμπία γεγονός.

Δύο νεκροί

Για ευθύνες και την ανάγκη να αποδοθούν έκανε λόγο και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσνταντίνος Μίχαλος με ανάρτησή του στα social media, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή μέσα στο εργοστάσιό του στο Κρυονέρι, από ανακοπή.

Κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας έχασε τη ζωή του μετά από σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και ενώ βοηθούσε στην κατάσβεση της φωτιάς. Ασθενοφόρο τον μετέφερε στο ΚΑΤ όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος 38χρονος άνδρας σκοτώθηκε όταν έπεσε στο κεφάλι του στύλος της ΔΕΗ.

Στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύονται 4 πυροσβέστες από τις πυρκαγιές της Αττικής, εκ των οποίων οι δύο είναι διασωληνωμένοι, σε σοβαρή κατάσταση, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι άλλοι δύο με ήπια εγκαύματα στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής-Εγκαυμάτων, μετέβη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Επίσης, από τη Βόρεια Εύβοια έχουν διακομιστεί 11 περιστατικά στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας.

Εύβοια

Ανεξέλεγκτη μαίνεται ακόμα η φωτιά στην Εύβοια, οδεύοντας στην πέμπτη νύχτα. Η εμπλοκή πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν την Παρασκευή εντονότερη από τις προηγούμενες ημέρες, τουλάχιστον σε επίπεδο εναέριων μέσων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί όμως δεν επιτρέπει αισιοδοξία,

Τα μέτωπα είναι πολλά, μεγάλα και δυσπρόσιτα. Τη νύχτα προβλέπονται ισχυροί άνεμοι και χωρίς πτητικά μέσα η φωτιά αναμένεται να προσλάβει νέες διαστάσεις.

Μέσω φεριμπότ εκκενώνεται τώρα η Λίμνη Ευβοίας, καθώς άλλαξε η φορά του ανέμου και πλέον η φωτιά βρίσκεται στα πρώτα σπίτια της κωμόπολης.

Ηλεία

Συνεχίζεται και με εναέρια μέσα η μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία. Η εικόνα που υπάρχει το πρωί της Παρασκευής είναι τα ενεργά μέτωπα στα χωριά Κολίρι και Λαμπέτι Πύργου, στη Λιναριά Αρχαίας Ολυμπίας, στην περιοχή του Λάλα και στην ευρύτερη περιοχή Κρυονερίου και Χελιδονίου.

Εκτός από τα εναέρια μέσα, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο, «Όλυμπος».

Μεσσηνία

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Κάηκαν σπίτια στο χωριό Καρνάσι -Εκκενώθηκαν Βάστα, Ίσαρης και Χράνοι.

Το ένα μέτωπο είναι στο Μουζάκι Τριφυλλίας και η κατάσταση είναι σοβαρή. Την ίδια ώρα ξέσπασε φωτιά και στην Άνθεια Μεσσηνίας, ωστόσο με έγκαιρη κινητοποίηση έχει περιοριστεί πολύ.

Στο μεταξύ συνεχίζουν να καίνε τα μέτωπα στην Άνω Μεσσηνία, με τη φωτιά να περνά μέσα από το Καρνάσι και να καίγονται σπίτια εκεί.

Για την ώρα έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Βάστα, Ίσαρης και Χράνοι, Διαβολίτσι, Άνω και Κάτω Μέλπεια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Ενισχύσεις από την ΕΕ

Πέντε χώρες ανταποκρίθηκαν ήδη στο αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ώστε να συμβάλλουν στο τιτάνιο έργο του περιορισμού της πύρινης λαίλαπας στη χώρα.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version