Μπορεί η προβληματική πορεία των τραπεζικών μετοχών και η εξάρτηση του Γενικού Δείκτη από αυτές να αλλοιώνει μερικώς τη συνολική «βιτρίνα» του ελληνικού χρηματιστηρίου, όμως, η μεγάλη εικόνα τους πρώτους εφτά μήνες είναι κάτι παραπάνω από θετική. Δεκάδες μετοχές όλων των αποχρώσεων και όλων των κεφαλαιοποιήσεων έχουν δώσει σημαντικά κέρδη, τέτοια που καμιά άλλη (νόμιμη) επενδυτική επιλογή δεν μπορεί να δώσει.
Μολονότι λοιπόν η αγορά δεν έχει καταφέρει να σπάσει το… ταμπού των 950 μονάδων που είναι τα προ Covid 19 υψηλά, το γεγονός ότι 93 μετοχές σε σύνολο 159, έχουν διψήφιο ποσοστό κερδών τους πρώτους εφτά μήνες του 2021, ασφαλώς είναι θετικό. Μάλιστα, οκτώ μετοχές έχουν ράλι από 100% έως 197%, 24 τίτλοι ενισχύονται άνω του 60%, ενώ 41 μετοχές έχουν άνοδο άνω του 40%.
Επίσης, 67 μετοχές, ήτοι σχεδόν το ήμισυ των ενεργών μετοχών του Χρηματιστηρίου εξ όσων δηλαδή κάνουν όγκους, έχει άνοδο από 20% έως 197%, ξεπερνώντας κατά πολύ την απόδοση του Γενικού Δείκτη. Πρωταθλητής το πρώτο 7μηνο στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ο μεσαίος χώρος, με τον Mid Cap να ενισχύεται σε ποσοστό 29,59%, έχοντας τριπλάσια κέρδη συγκριτικά με τον Γενικό Δείκτη (+9,80%), αλλά και τον FTSE 25 (+10,24%). Στον αντίποδα, ουραγός είναι ο τραπεζικός δείκτης με επίδοση μόλις 4,36% και όλα αυτά παρά τη βελτίωση της εικόνας των μετοχών του κλάδου στις δύο τελευταίες εβδομάδες λόγω της θετικής εξέλιξης με τον αναβαλλόμενο φόρο.
Μολαταύτα, στην κορυφή των αποδόσεων στον Large Cap το 7μηνο είναι μια τραπεζική μετοχή, η Eurobank που ενισχύεται σε ποσοστό 37,40%, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι του υπόλοιπου κλάδου, ούσα και η μόνη που «χτίζει» εκ νέου παρουσία διεθνώς, με επίκεντρο τα Βαλκάνια.
Η Μυτιληναίος ενισχύεται σε ποσοστό 31,40% έχοντας φτάσει κοντά στα υψηλά 13 ετών, η ΔΕΗ (μετά το ράλι του 2020) κερδίζει εκ νέου 21,80%, Coca Cola HBC (+21%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+20,80%), Viohalco (+20,10%), Lamda Development (+18,70%), ΟΤΕ (+16,70%) κ.ο.κ.
Στο χώρο του Mid Cap, η Intracom Holdings ξεχωρίζει με έμφαση έχοντας απόδοση 116,20%, με τον όμιλο Κόκκαλη να δείχνει πως επιστρέφει ευρύτερα, με αιχμές τόσο την Intrakat, όσο και το τεχνολογικό κομμάτι του ομίλου μέσω της Intrasoft International, αλλά και τα έργα άμυνας μέσω της Intracom Defense.
Κέρδη 100,80% έχει η Πλαστικά Θράκης συνεχίζοντας να «χτίζει» στο ράλι του 2020 έχοντας ανακοινώνοντας διαδοχικά ρεκόρ αποτελεσμάτων ανά τρίμηνο, η AVAX είναι στο +60,80% με τον όμιλο επίσης να επιστρέφει στην κερδοφορία ύστερα από δέκα χρόνια ζημιών, η Quest Συμμετοχών είναι στο +44,30% έχοντας βάλει πλώρη για τον FTSE 25, η Cenergy Holdings +43,10% καθώς αναλαμβάνει διαρκώς κομβικά έργα υψηλών απαιτήσεων διεθνώς, η Κρι Κρι είναι στο +34,60% με τρομερή συνέπεια και διαρκή ιστορικά υψηλά, η Intrakat +32,10%, Έλτον +21,90% κ.λπ.
Ο Ιούλιος και η βελτιωμένη αφετηρία του Αυγούστου
Διττή ήταν η εικόνα του Ιουλίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το πρώτο 20ήμερο κύλησε πτωτικά – διορθωτικά, με την αγορά να «ακουμπά» ακόμη και τα χαμηλά 4μήνου στις 830 μονάδες, όμως έκτοτε με εννέα διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, προσέγγισε εκ νέου την περιοχή των 890 μονάδων. Ήταν μια κίνηση περισσότερο αποκατάστασης και παύσης των ρευστοποιήσεων καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα και στην επόμενη ημέρα των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Παράλληλα, extra δυναμική στην αγορά δίνει η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου. H συμφωνία για τον αναβαλλόμενο φόρο άλλαξε τα δεδομένα για τον κλάδο, με αποτέλεσμα να ανεβάσει σημαντικά στροφές, όγκους και τζίρους.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε το μήνα στις 888,26 μονάδες, έχοντας καταγράψει άτυπο ράλι αντίδρασης σε ποσοστό 6,61% από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου όταν υποχώρησε σε ποσοστό 3,88%. Στον FTSE 25 τον Ιούλιο ξεχώρισε η Lamda Development με άνοδο 12,1%, με φόντο το «κλείδωμα» της μεταβίβασης της έκτασης από το δημόσιο και το άνοιγμα των έργων για το μεγάλο αυτό project. Ο ΟΤΕ είχε άνοδο 8,7% και η Coca Cola HBC +4,1%. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 5% είχαν οι Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo και Motor Oil.
Στον Mid Cap τον Ιούλιο η Intracom Holdings είχε απόδοση 15,6%, η Πλαστικά Θράκης +14%, η Quest Συμμετοχών +9,60% και η Παπουτσάνης +9,50%. Πτώση 8,70% είχε η Attica Bank, -6,8% η Ικτίνος, -6,5% η Fourlis και -4,6% η Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο δείκτη Small Cap Fundamentals o κλάδος της πληροφορικής ξεχώρισε το μήνα Ιούλιο. Η Epsilon Net εντυπωσίασε με απόδοση 32,7% και διαρκή ιστορικά υψηλά, η Κλ. Ναυπάκτου +21,7%, Space Hellas +20,1%, Μουζάκης +17,4%, Entersoft +9,2% κ.ο.κ.
Οι επενδυτές ποντάρουν σε μετοχές και κλάδους με story
Όπως έχει δείξει η εικόνα της αγοράς το τελευταίο διάστημα, καταγράφονται σημαντικά πονταρίσματα σε μετοχές και κλάδους με story, δηλαδή μετοχές εταιρειών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Πληροφορική, υποδομές, real estate και ενέργεια βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και είναι αυτές που έχουν δώσει τις καλύτερες αποδόσεις, αλλάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς.
Οι επενδυτές εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα και στο τεράστιο story πρωτοφανούς ρευστότητας που θα έρθει στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τους ανωτέρω κλάδους να είναι οι πιο άμεσα ωφελημένοι.
Ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής καταγράφει σημαντικό ράλι όλο εν μέσω αρκετών deals τους τελευταίους μήνες, ενώ πάντα στην επικαιρότητα είναι ο κλάδος της ενέργειας, των μετάλλων και των υποδομών. Από εκεί και πέρα, η Μυτιληναίος που ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα περιμένοντας ακόμη καλύτερη συνέχεια, επανήλθε πάνω από τα 15 ευρώ απέχοντας ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών πλέον, ενώ εξαιρετικά αποτελέσματα ανακοίνωσαν blue chips όπως ΕΧΑΕ και Τιτάνας. Παράλληλα, σε νέα υψηλά 13 ετών διαπραγματεύεται πλέον και ο ΟΤΕ.
Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί ο Αύγουστος και αν θα συνεχιστεί η αλλαγή σκηνικού και η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες, μετά τη συμφωνία κυβέρνησης – ΕΚΤ για τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC). Η εν λόγω συμφωνία, απομακρύνει από τον ορίζοντα την απειλή της έκδοσης μετοχών υπέρ του Δημοσίου, που θα προκαλούσε σοβαρές απώλειες στους ιδιώτες μετόχους.