Διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ξεκινάει η διοίκηση Attica Bank, στο πλαίσιο του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που ενέκρινε η γενική συνέλευση σε μια ύστατη προσπάθεια να κλείσει διαγνωσμένες κεφαλαιακές τρύπες εκμεταλλευόμενη το θετικό κλίμα στις αγορές τις ροές κεφαλαίων.
Νέα αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 240 εκατ. θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο η Attica Bank, στο πλαίσιο του capital action plan το οποίο προβλέπει και την επίλυση του ζητήματος του αναβαλλόμενου φόρου που υπολογίζεται στα 138 εκατ.. Συνολικά, η διοίκησης της Attica Bank έχει προδιαγράψει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 300 εκατ. ώστε να υλοποιήσει το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει και εστιάζεται στην χορήγηση νέων δανείων, αφού θα έχει ολοκληρώσει τις τιτλοποιήσεις.
Τον συντονισμό της αμκ αναμένεται να αναλάβει η EUROXX, ενώ σύμβουλοι θα είναι τόσο συστημικές τράπεζες όσο και ξένες. Δεν είναι ακόμα σαφές αν Attica Bank θα δεσμεύσει τους συμβούλους για την κάλυψη τυχόν αδιάθετων μετοχών, γεγονός που θα μπορούσε να εκτοξεύσει τα fees. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα οι προμήθειες για την αμκ δεν θα υπερβούν τα 10 εκατ.
Σκελετοί και… μολύβια
Μετά την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων η Attica Bank θα κινηθεί για τη διεύρυνση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, κίνηση για την οποία απαιτούνται νέα κεφάλαια. Βέβαια, κάτω από το χαλί των νέων δανείων κρύβονται και παλαιότερες τρύπες που η διοίκηση της Attica Bank θέλει να κλείσει.
Ένα ακόμη μείζον πρόβλημα που καλείται η διοίκηση της Attica Bank να λύσει είναι η ανεπάρκεια των διοικητικών στελεχών και η έλλειψη υποδομών σε ολόκληρο το φάσμα της τράπεζας. Παρά τις διαρκείς αναδιαρθρώσεις τα συστήματα διαχείρισης ρίσκου δεν λειτουργούν, η ψηφιοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ το επίπεδο πληροφορικής υποστήριξης είναι χαμηλό. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα σε επίπεδο διοικητικών δομών και οργανογράμματος.
Η αδυναμία ολοκλήρωσης του διοικητικού μετασχηματισμού της Attica Bank, από διαδοχικές διοικήσεις, υπονομεύει τις προσπάθειες για παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου. Χωρίς επαρκή διαφάνεια και διαδικασίες αναγνώρισης, καταγραφής και αντιστάθμισης κινδύνου οι κινήσεις επέκτασης δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους.
Capital Action Plan
Η διοίκηση της Τράπεζας έχει λάβει έγκριση από τους μετόχους και τις αρχές για την υλοποίηση του εξαιρετικά φιλόδοξου capital action plan. Παράλληλα όμως εξελίσσεται και νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η τράπεζα συνεχίζει τη μείωση καταστημάτων, ενώ αναμένεται να κάνει προσλήψεις σε υψηλό επίπεδο για να μπορέσει να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της.
Mezzanine bonds
Πώληση ομολόγων ενδιάμεσης σειράς εξόφλησης. Εντός των επομένων δύο μηνών, η Τράπεζα θα έχει προβεί στην πώληση ομολόγου ενδιάμεσης σειράς εξόφλησης από την οποία εκτιμάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας θα προκύψουν κεφαλαιακά κέρδη, τα οποία θα ενισχύσουν τον βασικό και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.
Τιτλοποιήσεις NPE’s
Τιτλοποίηση κόκκινων δανείων. Ένταξη των ομολόγων υψηλής σειράς εξόφλησης των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2 σε πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης.
Η ένταξη των ομολόγων αυτών θα γίνει σταδιακά μέσω χρονοδιαγράμματος, το οποίο ξεκινά από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ολοκληρώνεται πριν την λήξη του πρώτου τριμήνου του 2022, αποδίδοντας περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες στη βασική και συνολική κεφαλαιακή επάρκεια.
Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα “Ηρακλής” είναι η λήψη πιστοληπτικής διαβάθμισης (‘rating’) από ανεξάρτητο διεθνή οίκο. Από την ενέργεια αυτή και μόνο, η Attica Bank “εξοικονομεί” εποπτικά κεφάλαια, τα οποία αντιστοιχούν σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης και την πώληση άνω του 50% των mezzanine (μεσαία εξασφάλιση) και junior notes (χαμηλή εξασφάλιση), η Attica Bank θα προχωρήσει σε αποαναγνώριση των κόκκινων δανείων.
Με τη συναλλαγή “Ωμέγα” ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης τα κόκκινα δάνεια θα ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 1%, δηλαδή 2,5 φορές μικρότερο από μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Νέα δάνεια
Διπλασιασμός του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά την επόμενη τριετία θα απαιτήσει νέα εποπτικά κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ. Η κάλυψη των εποπτικών κεφαλαίων θα προέλθει από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών και την έκδοση ομολόγων για την άντληση κεφαλαίων κατηγορίας 1 ή 2, ανάλογα τις συνθήκες της αγοράς.