Τα δάση πάντα καίγονταν και αυτό ήταν φυσικό. Αυτό που έχει αλλάξει πλέον είναι η ταχύτητα και η επαναλληπτικότητα. Η ολοένα και συχνότερη καύση δασών δεν επιτρέπει την αναγέννησή τους και αυτό, είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Μια φορά κι έναν καιρό, μια περιοχή του κόσμου φλέγονταν κάθε 100 με 150 χρόνια, πράγμα που σήμαινε ότι το δάσος προλάβαινε να αναγεννάται πλήρως, πριν την επόμενη φωτιά. H κλιματική αλλαγή, μέσω της έντονης ξηρασίας, δημιουργεί έναν δράκο -από ανθρώπινα χέρια- που καίει όλο και συχνότερα τα δάση.
Αυτή την κατάσταση αποτύπωσαν οι δορυφόροι της NASA, δίνοντας μια ανάγλυφη όψη της δραματικής κατάστασης των πυρκαγιών ανά τον κόσμο. Στόχος της NASA δεν είναι άλλος από την εγρήγορση. Οι επιστήμονες θέλουν να πουν ότι η εικόνα που πραγματικά υπάρχει είναι απείρως χειρότερη από τις εκτιμήσεις και τις θεωρήσεις.
Η καύση εκλύει ταυτόχρονα διοξείδιο του άνθρακα και μειώνει δραματικά την παραγωγή οξυγόνου, επιτυγχάνοντας εκθετική αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ περιορίζεται η δυνατότητα αντιμετώπισης τους από τη γη.
Εκτός ελέγχου
Τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν γίνει στάχτη σε Σιβηρία, Δυτικές ΗΠΑ, ΝΑ Ευρώπη και Αφρική, με την έντονη ξηρασία λόγω καιρικών συνθηκών να επιβαρύνουν την κατάσταση.
Πολλοί παράγοντες, όπως η κακή διαχείριση των δασικών εκτάσεων τόσο από ασυνείδητους, όσο και από τα κράτη παίζει καίριο ρόλο στις πυρκαγιές.
Η κλιματική αλλαγή τις καθιστά ακόμη πιο συχνές και έντονες. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οι δυτικές ΗΠΑ, ο νοτιοδυτικός Καναδάς και ορισμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής αντιμετωπίζουν ξηρότερες από τον μέσο όρο συνθήκες, σύμφωνα με τον Copernicus.
Οι πυρκαγιές στη Γιακουτίγια έχουν καταστρέψει ολοσχερώς περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια στρέμματα από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ρωσική Υπηρεσία Προστασίας Δασών, έκτασης δηλαδή σχεδόμ 5 εκατομμιρίων γηπέδων ποδοσφαίρου.
Κλιματική αλλαγή
Οι φωτιές αποτελούν μέρος ενός φαύλου κύκλου. Η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί τις πυρκαγιές. Η καύση των δασών, με τη σειρά της, απελευθερώνει ακόμη περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η αλληλουχία αυτή επιδεινώνει την ήδη κρίσιμη κατάσταση: Λιγότερο οξυγόνο και πνεύμονες πρασίνου, μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα… ταυτόχρονα. Οι επιπτώσεις δεν είναι συμμετρικές και αντιμετωπίσιμες αλλά ασύμμετρες και ως εκ τούτου τρομοκρατικές.
Αυτό αποτυπώνεται από τα στοιχεία. Για παράδειγμα, ήδη στα μέσα Ιουλίου, οι εκτιμώμενες συνολικές εκπομπές κατά το θέρος, είναι υψηλότερες από τις συνολικές τιμές των προηγούμενων ετών, αναδύοντας το κρίσιμο πρόβλημα”, δήλωσε ο Mark Parrington, ανώτερος επιστήμονας στην Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus.
Ο ίδιος είπε ότι η Γιακουτία αντιμετωπίζει πυρκαγιές υψηλής έντασης συνεχώς από τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.
Μεγαλύτερη συχνότητα
Ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, τμήματα της Σιβηρίας και του Καναδά αντιμετώπιζαν πάντα θέματα με τις πυρκαγιές, η ανησυχία έγκειται στο ότι αυτές γίνονται ολοένα και συχνότερες.
Όπως αναφέρουν, ενώ σε ορισμένα μέρη της Ανατολικής Σιβηρίας οι πυρκαγιές πλέον συμβαίνουν κάθε 10 έως 30 χρόνια σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Ως συνέπεια, το δάσος δεν προλαβαίνει να αναπλαστεί, καταλήγοντας σε αλλαγή ολόκληρου του οικοσυστήματος.
Τέλος, η τέφρα από τις πυρκαγιές θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη σκουραίνοντας επιφάνειες που κανονικά θα είχαν πιο ανοιχτό χρώμα και θα αντανακλούσαν περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία.
Με αφορμή την επικείμενη διάσκεψη COP2026, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον η λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Με βάση τα δεδομένα, αν η κατάσταση συνεχιστεί, το πρόβλημα της ξηρασίας και των έντονων πυρκαγιών θα εντείνεται όλο και συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση. Και έπεται και συνέχεια…