Τί ανησυχεί περισσότερο τον πλανήτη; Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos, η πανδημία του κορονοϊού ήταν μεν ανάμεσα στις μεγαλύτερες ανησυχίες, αλλά δεν είναι πλέον το κύριο μέλημα.
Η έρευνα της Ipsos που διενεργήθηκε σε 28 κράτη, αναδεικνύει ότι ο κορονοϊός παραμένει στα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά τις πρώτες θέσεις λαμβάνουν αυτά που τις κατήχαν πριν την εμφάνιση της πανδημίας.
Όπερ σημαίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει καταστεί τμήμα της νέας κανονικότητας και ως τέτοιο αποτιμάται. Πλέον, κοινωνίες αποτιμούν την υγειονομική κρίση ως παράγοντα αλλά όχι ως καταλύτη, μετά από δύο χρόνια που βρισκόταν στην κορυφή. Εξαίρεση σε αυτή τη γενικευμένη τάση υποβάθμισης του κορονοϊού στη καθημρινότητα αποτελεί η Ασία.
Κλιματική αλλαγή
Πέρα από την πανδημία, το πιο ενδιαφέρον -αλλά και ανησυχητικό ταυτόχρονα- στοιχείο είναι ότι η κλιματική αλλαγή δεν ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία σε καμία από τις 28 χώρες της έρευνας.
Ωστόσο, η έρευνα της Gallup όμως, αποκάλυψε ότι η κλιματική αλλαγή δεν εκλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο παγκοσμίως και ότι σε πολλές χώρες το debate για την ύπαρξή της είναι ενεργό…
Στην κορυφή της πυραμίδας των ανησυχιών στη Λατινική Αμερικανή βρέθηκαν η εγκληματικότητα και η φτώχεια, διάρθρωση που απαντάται και στην Αφρική.
Τα στοιχεία
Το πιο παράδοξο παράδειγμα ήταν αυτό της Σουηδίας, όπου το 63% των Σουηδών ανησυχούν για την εγκληματικότητα, αν και αυτό μπορεί να ακούγεται οξύμωρο σε άλλους. Η ανησυχία ήταν επίσης η πιο κοινή στο Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, λογικό όμως σε συσχετισμό με τα προβλήματα διασφοράς και βίας που κυριαρχούν.
Οι Αμερικανοί ήταν πιο διχασμένοι από τις περισσότερες χώρες. Το 33 % δήλωσε την εγκληματικότητα ως κύριο μέλημα, με την πανδημία να έπεται με 25 %, την κλιματική αλλαγή στην τρίτη θέση με 23 % και η διαφθορά οριακά τέταρτη με 22 %.
Για την ανεργία ανησυχούν κυρίως στη Νότια Αφρική με 62% και την Ιταλία με 55%. Από την άλλη, οι Κολομβιανοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τη διαφθορά σε ποσοστό 55%, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία με 58%.
Τέλος, η ανησυχία για τον κορονοϊό είναι ακόμα παρούσα στην Ασία, όπου το 76% των Μαλαισινίων να εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της πανδημίας, σημειώνοντας και το μεγαλύτερο ποσοστό.
Αν θέλετε να δείτε την έρευνα, πατήστε εδώ