Σκηνικό που υπονομεύει έτι περαιτέρω τις ήδη ισχνές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και κατ επέκταση της οικονομίας, διαμορφώνεται από την δεδομένη επιβάρυνση του επιδημικού προφίλ της Ελλάδας, αλλά και από γεωπολιτικές “καραμπόλες” που εκφράζονται σε γεωοικονομικό επίπεδο.
Με την πορεία του Τουρισμού να απέχει παρασάγγας από τις αρχικές προβλέψεις, οι σκληροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επέβαλλαν ΗΠΑ και Ισραήλ θα μπορούσαν να αποδειχθούν θρυαλλίδα που θα δυναμιτίσει το κλίμα και στην ευρύτερη οικονομία.
Η απόφαση των ΗΠΑ να περιλάβουν την Ελλάδα στη λίστα απαγορευμένων προορισμών και του Ισραήλ να θέτει σε υποχρεωτική 7ήμερη καραντίνα τους εισερχόμενους από την Ελλάδα, ακόμα και τους εμβολιασμένους, αποτελούν μηνύματα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει.
Των αποφάσεων αυτών είχε προηγηθεί απόφαση της Ρουμανίας για την επιβολή καραντίνας 14 ημερών σε ανεμβολίαστους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη την Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή έντονες είναι οι διαβουλεύσεις για την επικαιροποίηση της βρετανικής λίστας προορισμών, η οποία δεν αποκλείεται να εξαιρέσει εκ νέου την Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Εν γένει το κλίμα επιδεινώνεται και μάλιστα ραγδαία. Οι προοπτικές υποβαθμίζονται και οι προσδοκίες διαωεύδονται.
Ανακολουθίες και έλλειψη στοιχείων
Το μπαράζ αποκλεισμών όμως δεν είναι τυχαίο. Όλα ξεκινούν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μολυσματικών Ασθενειών (ECDC) να θέσει την Ελλάδα στο κόκκινο, λόγω αύξησης επιδημικού φορτίου.
Εδώ όμως παρατηρείται και μια θεμελιώδεις αντίφαση: Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι κυρίως απόρροια των αυξημένων τεστ, ενώ οι έλεγχοι δείχνουν σταθερό δείκτη θετικότητας. Ακόμα και ο δείκτης μεταδοτικότητας που είχε εκτοξευθεί προ τριών εβδομάδων, τις δύο τελευταίες υποχωρεί.
Φόβο ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα σηματοδοτήσουν την αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της φετινής σεζόν εκφράζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού.
Έλλειψη προβλεψιμότητας
Η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει 7ήμερη καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες, εμβολιασμένους ή μη, από Ελλάδα και η ένταξη της χώρας μας στην κατηγορία «4» από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ «απειλούν» να τορπιλίσουν κατ’ αρχάς τις προσδοκίες για ένα καλό δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, τη στιγμή που ο ελληνικός τουρισμός ανεβάζει ταχύτητα και η μέση πληρότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία διαμορφώνεται στο 80%.
Νωρίτερα, η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από την απόφαση για αποδοχή εμβολιασμένων με Sputnik χωρίς επιπλέον τεστ, καθώς διαμαρτυρήθηκαν έντονα Γαλλία και Γερμανία.
Η δυναμική των εξελίξεων εντείνει την ανασφάλεια, περιορίζει την προβλεψιμότητα και προδιαγράφει περαιτέρω επιδείνωση.
Επιδεινώνεται το Risk Profile
Χωρίς επαρκή στοιχεία και με διαρκείς ανατροπές, το προφίλ ρίσκου ενισχύεται. Η επιδείνωση του κλίματος στον Τουρισμό δεν αποκλείεται να περάσει και στο Χρηματιστήριο, το οποίο αγωνίζεται να επανέλθει στα κομβικά “υψώματα” παίζοντας την προσδοκία του Ταμείου Ανάκαμψης, πάνω όμως στο θετικό έδαφος που υποτίθεται ότι θα δημιουργούσε ο Τουρισμός.
Τώρα το σκηνικό μεταβάλλεται και αντί για προσδοκίες για αυξημένο συνάλλαγμα, η αγορά καλείται να αποτιμήσει τον αντίκτυπο των περιορισμών, τη δυναμική της μετάλλαξης Δ, τις επιπτώσεις από τις φωτιές και την προοπτική καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αν σε αυτά προστεθεί και το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στον ESM για επείγουσα χρηματοδότηση, λόγω της έξαρσης νέου κύματος της πανδημίας, τότε οι προοπτικές θα μπορούσαν άρδην να επιδεινωθούν.