Οι εμπειρογνώμονες και ειδικοί ερευνητές του όζοντος από όλο τον κόσμο τόνισαν σε πρόσφατη συνάντηση τη σημασία των συστηματικών παρατηρήσεων για την παρακολούθηση της κατάστασης της στοιβάδας του όζοντος και την παρουσία ουσιών που καταστρέφουν το όζον, συμβάλλοντας στην κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην προστατευτική αυτή ασπίδα της Γης.
Το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης χάρη στις ενέργειες που έγιναν βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις ουσίες που το καταστρέφουν. Αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό, σύμφωνα με μια συνάντηση των Διευθυντών Έρευνας για το Όζον.
Υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο της αύξησης της θερμοκρασίας της επιφάνειας στις πολικές περιοχές, στο στρατοσφαιρικό όζον, καθώς και των απρόσμενων εκπομπών της απαγορευμένης ουσίας γνωστής ως CFC-11. Έχει αναπτυχθεί ωστόσο διεθνής δράση για τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και κατανάλωσης υδροφθορανθράκων (HFC), τα οποία είναι ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου και βλάπτουν το κλίμα.
Το 2020 σημειώθηκαν τρύπες όζοντος ρεκόρ τόσο στην Αρκτική όσο και στην Ανταρκτική. Αυτές οφείλονταν στον συνδυασμό της συνεχούς παρουσίας ουσιών που καταστρέφουν το όζον στην ατμόσφαιρα και σε έναν ισχυρό, σταθερό και ψυχρό πολικό στρόβιλο που απέτρεψε την ανάμειξη των αέριων μαζών με εξαντλημένο όζον πάνω από τους Πόλους, με άλλες πλούσιες σε όζον από άλλα γεωγραφικά πλάτη.
Πηγή: meteo.gr –