Με το διεθνές κλίμα υποστηρικτικό, καθώς οι τρεις δείκτες της Wall Street φλερτάρουν εκ νέου με τα ιστορικά υψηλά τους ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν θετικά και τον Αύγουστο, το ελληνικό χρηματιστήριο πέτυχε τη 10η σερί ανοδική του συνεδρίαση, κάνοντας θετική πρεμιέρα στο νέο μήνα.
Οι long έχουν τον έλεγχο της αγοράς όλο το τελευταίο διάστημα κάτι που φάνηκε από τον πλήρη εξοβελισμό των πωλητών εδώ και πολλές συνεδριάσεις, κάτι που επιτρέπει στην αγορά την «εύκολη» άνοδο και την αθόρυβη τακτοποίηση πρότερων πτωτικών υπερβολών.
- Με ράλι έως 5,36% στις τράπεζες, θετικό ποδαρικό ο Αύγουστος
Αποτέλεσμα αυτού του 10ήμερου ράλι, ο Γενικός Δείκτης να κλείνει στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου ελάχιστα πιο κάτω από τις 900 μονάδες, ευρισκόμενος πλέον σε επίπεδα που είχε να δει από τις 28 Ιουνίου. Αναλυτικότερα, ο Γ.Δ. έκλεισε τη Δευτέρα στις 897,45 μονάδες με άνοδο 1,03% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 898,02 μονάδες λίγο πριν το φινάλε, ενώ είχε χαμηλό στις 889,85 μονάδες στο άνοιγμα.
Μάλιστα, οι δέκα σερί ανοδικές συνεδριάσεις είναι ρεκόρ για το 2021, ενώ τέτοια επίδοση είχε να γίνει από το Δεκέμβριο του 2020. Σε κάθε περίπτωση, κυρίαρχο στοιχείο αυτής της 10ήμερη διαδρομής – όπως προαναφέρθηκε – ήταν η απουσία πωλητών, γεγονός που ασφαλώς δε μειώνει καθόλου την ποιότητα της κίνησης.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πωλητές, φανερώνει ότι η αγορά έχει ανοδικό momentum, διάθεση και πίστη για σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα δεν υπάρχει, ενώ το -3,88% της Δευτέρας 19 Ιουλίου που έφερε το Γ.Δ. στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 830 μονάδων, αποδείχτηκε εφαλτήριο σημαντικής αντίδρασης και ανασκουμπώματος.
Η μεγάλη εικόνα
Οι επενδυτές εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα όπως πολλάκις έχουμε αναφερθεί στο CrisisMonitor και αυτή η εικόνα υπόσχεται σημαντικές συγκινήσεις προσεχώς, σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα. Τα αποτελέσματα μεγάλων ομίλων όπως Τιτάν, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος δείχνουν ότι οι εταιρείες πάνε εξαιρετικά, στην αγορά υπάρχει τεράστια επιχειρηματική κινητικότητα, πολλά deals ανακοινώνονται ή κυοφορούνται, ενώ ολόκληροι κλάδοι βρίσκονται σε ισχυρό momentum ανάληψης έργων.
Κεντρικός καταλύτης και κύριος επιταχυντής αυτής της ενδιαφέρουσας εικόνας είναι ασφαλώς τα τεράστια κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα «πέσουν» στη χώρα έως το 2026. Αναλόγως με τη χρηστή, αποτελεσματική και… δίκαιη κατανομή αυτών των κεφαλαίων, η χώρα μπορεί να έχει άλλη εικόνα σε μερικά χρόνια, σε κομβικούς και καίριους τομείς, όπως πράσινη ενέργεια, υποδομές οδικών δικτύων, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μια σειρά από άλλους κλάδους που άπτονται άμεσα με την ποιότητα και τη λειτουργία των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη.
Αεροδρόμια, λιμάνια, ναυπηγεία και logistics
Αν σε όλα αυτά, προστεθούν και οι κοσμογονικές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις πύλες εισόδου της χώρας, που πλέον έχει 14 σύγχρονα περιφερικά αεροδρόμια ενώ έως πριν πέντε χρόνια παρείχε τριτοκοσμικές υπηρεσίες, αν προστεθούν οι κοσμογονικές αλλαγές στο μεγάλο λιμάνι, στον Πειραιά που πλέον «παίζει» στα παγκόσμια φαβορί, στην κινητικότητα των περιφερειακών λιμανιών, στην ιδιωτικοποίηση και την έναρξη λειτουργίας ναυπηγείων (μετά από πολλά χρόνια) ξεκινώντας από το Ναυπηγείο Σύρου και τελευταία με το Σκαραμαγκά, τότε καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα σταδιακά ετοιμάζεται να αλλάξει επίπεδο, συγκριτικά με την εικόνα που είχε προ ελάχιστον ετών.
Συνάμα, η χώρα μας γίνεται «πέρασμα» και διαμετακομιστικός κόμβος ευρύτερα, ξαναχτίζοντας τα δίκτυα σιδηροδρόμων, κάτι που σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών στα λιμάνια και δεδομένης της προικισμένης γεωγραφικής θέσης, ανοίγει σημαντικούς ορίζοντες για τον κλάδο των logistics.
H Ελλάδα έχει όλες τις δυνατότητες να μετασχηματιστεί σε έναν σημαντικό κόμβο της εφοδιαστικής αλυσίδας για την Ευρώπη και ένα στρατηγικής σημασίας σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αναβάθμιση οδικών αξόνων και των σιδηροδρομικών μεταφορών, αλλά και νέες επενδύσεις, όπως το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, η περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΛΠ και άλλων λιμένων, αλλά και νέοι αποθηκευτικοί χώροι, θα συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή, όπου κεντρικός παρονομαστής είναι η ξεχωριστή γεωγραφική θέση.
Προφίλ
Πέραν όλων αυτών, η Ελλάδα έχοντας πλέον ξεκάθαρο φιλοεπενδυτικό προφίλ, τα τελευταία χρόνια ελκύει επενδύσεις τεχνολογικών κολοσσών παγκόσμιας εμβέλειας που «χτίζουν» στη χώρα μας τεχνολογικά hub και data centers. Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα «αγορά» για τη χώρα μας, που δεν είχε ισχυρή παρουσία, που με τη σειρά της αλλάζει και τα δεδομένα στο brain drain που στοίχειωσε την Ελλάδα όλη τη δεκαετία της κρίσης.
Εκατοντάδες στελέχη υψηλής εξειδίκευσης μένουν στην Ελλάδα απασχολούμενα σ’ αυτή τη νέα «βιομηχανία» που δημιουργείται στη χώρα μας, ενώ επίσης εκατοντάδες επιστρέφουν από το εξωτερικό ως μεταγραφές από αυτούς τους ομίλους. Όμιλοι όπως Pfizer, Microsoft, Cloudrock, Cisco, Deloitte, TeamViewer, Lamda Hellix και Digital Realty, είτε ξεκίνησαν, είτε ενισχύουν την παρουσία τους στη χώρα μας, δημιουργώντας ερευνητικά hub ή data centers.
Αλλαγή «πίστας»
Η Ελλάδα λοιπόν αλλάζει σταδιακά «πίστα» σε όλα τα επίπεδα και αναλόγως με τη χρηστή χρήση των κεφαλαίων, μπορεί η χώρα να κερδίσει τα χαμένα χρόνια της δεκαετίας της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης.
Η εικόνα των ομολόγων αλλά και η ευρύτερη επιχειρηματική κινητικότητα με τα πολλαπλά deals σε διάφορους κλάδους εντός και εκτός Χ.Α., αν μη τι άλλο μαρτυρούν ότι υπάρχει ένας οργασμός εξελίξεων και ένα ισχυρό momentum καθοριστικών αλλαγών που δύναται να οριοθετήσουν την «οικονομική» Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών.
Περιβάλλον… αναβαθμίσεων
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας μέσα στην επόμενη διετία, ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καλές πιθανότητες να «επιστρέψει» στις ανεπτυγμένες και ώριμες αγορές, δεδομένου ότι από το 2013 έχει υποβαθμιστεί στις αναπτυσσόμενες.
Μια αναβάθμιση του Χ.Α. ασφαλώς θα άλλαζε και την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που εισρέουν στο σύστημα, αλλάζοντας και το status quo και όλη τη φυσιογνωμία της αγοράς.