Θετικά αντιδρούν οι αγορές στην προοπτική σταθεροποίησης της τουρκικής οικονομίας που εμπνέει η πολιτική που εφαρμόζει ο κεντρικός τραπεζίτης, με αυξήσεις επιτοκίων και δέσμευση για την αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Ήδη στην αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών, η τουρκική λίρα ενισχύεται έναντι του δολαρίου σκαρφαλώνοντας σε υψηλά 2,5 μηνών.
Τα στοιχεία είναι θετικά για την τουρκική οικονομία με τους επενδυτές να αναμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού τη Τρίτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει, πλησιάζοντας το ύψος των επιτοκίων, αποδεικνύοντας πως η οικονομία ανταποκρίνεται γρήγορα στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Παράλληλα, οι εξελίξεις σηματοδοτούν απομάκρυνση του Ταγίπ Ερντογάν -προς ώρας τουλάχιστον- από τη νομισματική πολιτική, έχοντας αλλάξει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες σε μικρό χρονικό διάστημα.
Η απομάκρυνση του Ταγίπ Ερντογάν από τη χάραξη νομισματικής πολιτικής φαίνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής επαναπροσέγγισης με τη Δύση και αποτελεί ένδειξη διάθεσης εγκατάλειψης της αναθεωρητικής πολιτικής. Η αντίδραση των αγορών, καταμαρτυρά τη διάθεση για επανεκκίνηση των σχέσεων.
Ανεβαίνει η τουρκική λίρα
Συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα ανατιμήθηκε πλησιάζοντας τα 8,3 ανά δολάριο, έναντι 8,5 που βρισκόταν στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Το θετικό μομέντουμ των traders προς την τουρκική οικονομία, οφείλεται στην έρευνα για τον PMI όπου έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή της Τουρκίας αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19 και οι παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να επιβαρύνουν το κλίμα.
Αλλαγή πολιτικής
Παρά τις αντίξοες συνθήκες όμως, η τουρκική οικονομία αποδεικνύει πως μπορεί να ανακάμψει, οδηγώντας σε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, μείωση των διαρροών συναλλαγμάτων και πιθανή συγκράτηση του πληθωρισμού.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της BoT, Σαχάπ Καβτσιόγλου προβλέπει άνοδο του πληθωρισμού κατά τέλος του 2021 στο 14,1% από το περσινό 12,2%, ενώ για το 2022 προβλέπει αύξηση στο 7,8% σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για 7,5%.
Τέλος, ο κ. Καβτσιόγλου ανέφερε πως έχει στόχο να ενισχύσει τη λίρα ενώ εργάζεται εντατικά για την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η πολιτική χαμηλών επιτοκίων και υψηλού πληθωρισμού που επέβαλλε ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλούσε διαρκείς εκροές κεφαλαίων, με την κεντρική τράπεζα να δαπανά τεράστια κεφάλαια για τη στήριξη της ισοτομίας. Αποτέλεσμα ήταν να “κάψει” πάνω από 70 δισ. μικτών αποθεμάτων μέσα σε 18 μήνες.