Με 15 τραυματίες, έναν εγκαυματία, χιλιάδες στρέμματα δάσους, οικιστικών εκτάσεων και καλλιεργιών αποτεφρωμένα, η φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στην Αχαΐα φαίνεται ότι έχει ελεγχθεί. Αυτό που μένει πίσω όμως είναι μια ακόμη απόδειξη ανεπάρκειας της αποσαρθρωμένης της πυροσβεστικής και της δυσλειτουργίας του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων.
Αν και ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί στοιχεία για τις εκτάσεις που κάηκαν, ο πρόχειρος απολογισμός αναφέρει πάνω από 20 σπίτια και ένα ξενοδοχείο έγιναν παρανάλωμα του πυρός, ενώ από τους 15 τραυματίες, ο ένας είναι εγκαυματίας και χρειάστηκε πλαστικές επεμβάσεις για την αποκατάστασή του.
Auditor’s note
Η πυροσβεστική υπηρεσία χρειάστηκε, για ακόμη μια φορά, να θέσει την εποπτεία και συντονισμό της κατάσβεσης στον έλεγχο του αρχηγού, Στέφανου Κοοκούρη, παρακάμπτωντας ολόκληρη την ιεραρχία και δημιουργώντας προβλήματα σε άλλα θέατρα επιχειρήσεων.Όπως έχει σημειώσει κατ επανάληψη το Crisis Monitor η εμπλοκή του αρχηγού της Πυροσβεστικής στο συντονισμό μιας επιχείρησης κατάσβεσης υποβαθμίζει de facto τα αιτήματα άλλων αξιωματικών προς το συντονιστικό κέντρο για την παροχή μέσων πυρόσβεσης. Έτσι, η αξιολόγηση δεν γίνεται βάσει αξιολόγησης της κατάστασης, αλλά με βασικό κριτήριο τον βαθμό.
Με δεδομένο μάλιστα ότι το Σάββαο ξέσπασαν 56 πυρκαγιές στην Ελλάδα, η διαχείριση των εναέριων μέσων και η επιχειρησιακή προτεραιοποίηση μπορεί να έχει οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις αλλού. Γι αυτό άλλωστε στον κανονισμό προβλέπεται η υπεροχή του επικεφαλής του κέντρου επιχειρήσεων και όχι η εμπλοκή του αρχηγού. Η βαθμολογική υπερκάλυψη και η διαρκής εμπλοκή του αρχηγού της Πυροσβεστικής υπονομεύει την αξιοπιστία του σώματος. Παράλληλα καταδεικνύει ότι ο αρχηγός δεν έχει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που επέλεξε για τη διεύθυνση και στις θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Εκτός των άλλων, η Πυροσβεστική χθες -και σε άλλες περιστάσεις- ανακοίνωσε ότι για την κινητοποίηση του ανακριτικού χρειάστηκε εντολή του αρχηγού, Στέφανου Κολοκούρη, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες και νομικά επιεβλημένες διαδικασίες που ενεργοποιούνται σε κάθε πυρκαγιά.
Η προφανής δομική δυσλειτουγία της Πυροσβεσστικής Υπηρεσίας αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο μεγάλων καταστροφών και κατ επέκταση το country risk και την εν δυνάμει ροπή πολιτικών εξελίξεων.
Η τρέχουσα κατάσταση
Κανονικά η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό – Εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρούν από νωρίς το πρωί – 15 άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα – Ενεργά αλλά με καλύτερη εικόνα τα μέτωπα σε Ζήρια, Λαμπίρι και Καμάρες – Δύο φορές ενεργοποιήθηκε το 112
Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα άρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας συνεχείς ρίψεις στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, στην Αιγιάλεια.
Παράλληλα ενισχυμένες επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που έδωσαν όλη την νύχτα μάχη με τις φλόγες, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, υποστηριζόμενες από τα εναέρια μέσα, για να περιορίσουν την φωτιά, να τη θέσουν υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή επιχειρούν 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα και επτά πεζοπόρα τμήματα, καθώς και το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ενώ το έργο των δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την περιοχή Λαμπίρι προς Άνω Ζήρια.