Συστάσεις αντί μέτρων ανακοίνωσε τελικά το υπουργείου Εργασίας υπό την πίεση που δημιούργησε η πολιτικοποίηση του καύσωνα από την αντιπολίτευση. Αν και νωρίτερα η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας είχαν προαναγγείλει μέτρα, εν τούτοις λίγο αργότερα ανακοινώθηκαν συστάσεις προς του εργοδότες.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας η κυβέρνηση επαφίεται και παροτρύνει πρωτοβουλίες εργοδοτών και δεν λαμβάνει οριζόντια μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Καλούνται οι εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.
Ωστόσο, δεν λαμβάνονται μέτρα για την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των γραφειακών χώρων, τη στιγμή μάλιστα που η χρήση της μάσκας καθίσταται αποπνικτική και η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει.
Μπάζωμα
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει το επικοινωνιακό μπάζωμα με μπαράζ ανακοινώσεων, ενώ αντιμεταθέτει τις ευθύνες για την προστασία της δημόσιας Υγείας στους εργοδότες. Έτσι, επιλέγει να αγνοήσει για ακόμη μια φορά την τεταμένη κατάσταση που δημιουργείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η οποία καθίσταται αφόρητη με τον καύσωνα. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες αυτές είναι οι πλέον πρόσφορες για την μετάδοση του κοορονοϊού.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επενδύει κυρίως στο summer-effect που δημιουργούν οι άδειες του Αυγούστου και αποφεύγει να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για την προστασία, υπό το φόβο αντικτύπου στο κλίμα και την οικονομική δραστηριότητα. Οι αποφάσεις αυτές σκιαγραφούν τη φοβικότητα που έχει καταστεί αναπόσπαστο τμήμα του DNA του κράτους.
Τί προβλέπεται
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.
Παράλληλα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εντατικοποιεί την περίοδο αυτή τους στοχευμένους ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με την επισυναπτόμενη υπ’ αριθμ. 56738/30.07.2021 εγκύκλιο, και σε συνέχεια της από 22 Ιουνίου 2021 σχετικής εγκυκλίου (αριθ.πρωτ. 41935), με έμφαση σε υπαίθριες εργασίες (π.χ. οικοδομές, οδικά και άλλα τεχνικά έργα), σε εργασίες σε στεγασμένους χώρους όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επί πλέον θερμική καταπόνηση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε χυτήρια, μεταλλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, μαγειρεία κ.α.), καθώς και σε χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών). Σε κάθε περίπτωση, εφιστάται η προσοχή για εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πίνακας).
Ειδικότερα συστήνονται:
Οργανωτικά Μέτρα
- Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
- Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
- Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
- Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
- Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.
Ειδικές προβλέψεις για τις υπαίθριες εργασίες
- Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
- Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
- Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
- Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
- Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
- Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
- Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).