Αλλεπάλληλες εξάρσεις ιικού φορτίου στα νησιά και διασπορά ακόμα και στον κάθετο άξονα του Αιγαίου αναδεικνύουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα σκληρό πόκερ εξελίσσεται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειών και υπουργείου Υγείας για την αποφυγή lockdown καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δυναμιτίσει την ήδη νωχελική τουριστική περίοδο.
Η έλλειψη ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και κατά τις εσωτερικές μεταβάσεις στα νησιά, αποτελούν μείζον ζήτημα, το οποίο ωστόσο η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει πολιτική βούληση για την αντιμετώπισή του. Τουναντίον μάλιστα, παραμένει σε ισχύ ΚΥΑ που είχε περάσει ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, η οποία δίνει διευρυμένες αρμοδιότητες ελέγχου επιβολής και τήρησης των μέτρων στις πλοικτήτριες εταιρίες. Έτσι περιορίζονται οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος και εξαιρούνται η Πολιτική Προστασία και η Αρχή Διαφάνειας από τη δυνατότητα διεξαγωγής ελέγχων στα πλοία.
Το θέμα ελέγχου της εσωτερικής και εισερχόμενης κίνησης με αξιόπιστο τρόπο και διαφανείς διαδικασίες έθεεσαν επιτακτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμάνουελ Μακρόν. Απαντώντας τις ανησυχίες των Ευρωπαίων η ελληνική κυβέρνηση εξαίρεσε από τη λίστα των αποδεκτών εμβολίων το SPUTNIK V και αντ αυτού ζητά από τους εισερχόμενους από τη Ρωσία rapid test ή PCR.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να προλάβει καταστάσεις η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει ένα ντεμαράζ επικοινωνιακών πιέσεων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται ως προς τον τελικό σκοπό τους. Έτσι, από τη μια πλευρά, κυβερνητικοι παράγοντες διατείνονται ότι θεωρούν το “μοντέλο Μυκόνου” επιτυχημένο. Ταυτόχρονα, με διαρροές στα media στοχοποιούνται συγκεκριμένα νησιά, τα οποία βρίσκονται υπό την απειλή lockdown -αν συνεχίσουν να επιδεινώνονται τα στοιχεία. Ωστόσο, είναι σαφές ότι πλέον είναι αδύνατο να αντιστραφούν ενέργειες που οδήγησαν στην έξαρση και αυτό να καταγραφεί στα τεστ των επομένων ημερών.
Πολιτικό κόστος
Κατ επέκταση οι επικοινωνιακές πιέσεις της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν στοχεύουν στην ανάσχεση του κορονοϊού αλλά αποτελούν προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη διαχείριση του πολιτικού κόστους των επιδημικών εξάρσεων και ενδεχομένως του επακόλουθου κοινωνικού αντκτύπου, εφόσον η πληθυσμιακή διάρθρωση στα νησιά κλίνει προς τις μεγαλυτερες και πιο ευπαθείς ηλικιακά ομάδες.
Ανεξέλεγκτοι εφοπλιστές και Λιμενικό
Η κυβέρνηση, όμως, αποφεύγει να θέσει τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων, που δεν είναι άλλο από το Λιμενικό Σώμα και τις ναυτιλιακές εταιρίες, που είναι υπεύθυνοι για την τήρηση και επίβλεψη τήρησης των μέτρων. Έτσι, τουρίστες εμβολιασμένοι και μη, ακόμα και νοσούντες με συμπτώματα επιβιβάζονται στα πλοία της γραμμής και κατευθύνονται στα νησιά. Η κατάσταση δεν είναι ουσιωδώς καλύτερη ούτε στα αεροδρόμια, όπου οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί, δεν διεξάγονται θερμομετρήσεις και δεν τέθηκαν ποτέ σε λειτουργία οι ειδικές πύλες εισόδου για την αυτόματη θερμομέτρηση επιβατών.
Στο στόχαστρο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στο «κόκκινο» βρίσκονται επί της ουσίας νησιά όπου τα τελευταία 24ωρα έχει εκτοξευτεί ο δείκτης θετικότητας, όπως η Πάρος, η Τήνος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, οι Σπέτσες και η Ίος, η οποία κινδυνεύει με «λουκέτο», όπως προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως είπε (στον ΣΚΑΪ), πιθανό είναι το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στο νησί, στο οποίο θα μεταβούν από την Αττική 30 αστυνομικοί για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων.
Επίσης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές προεργασία υπάρχει για την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε Μύλο και Αντίπαρο. Η έκταση, ένταση και διάρκεια των μέτρων δεν είναι γνωστές, αλλά τα νησιά αυτά είναι στην κορυφή της λίστας των λοιμωξιολόγων.
Η φαρέτρα των μέτρων
Επί τάπητος βρίσκονται για τις επικίνδυνες περιοχές, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση κυκλοφορίας τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ο περιορισμός του αριθμού των συνδαιτυμόνων στην εστίαση και η αναστολή των πανηγυριών και των θρησκευτικών και άλλων εκδηλώσεων.
Ήδη πάντως τα κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να καλλιεργούν το έδαφος για την περίοδο μετά το καλοκαίρι, συνεχίζοντας παράλληλα την εκστρατεία πειθούς για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με φόντο το τείχος ανοσίας, που μάλλον αργεί ακόμα να χτιστεί. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε τη «συνταγή» για μετά το φθινόπωρο, δείχνοντας ουσιαστικά ότι μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες θα επιτρέπεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.