Πολλών ερμηνειών επιδέχονται τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, εντείνοντας τη σύγχυση για τα επόμενα βήματα στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική., Το ΑΕΠ επεκτάθηκε με τον εντυπωσιακό ρυθμό του 6,5% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Αν και εντυπωσιακός, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν υποδεέστερος των προβλέψεων από τους αναλυτές, που ανέμεναν επέκταση του ΑΕΠ με 8,5% στο Q2 σε ετήσια βάση. Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη έχει ήδη αναπληρώσε τις επιπτώσεις της πανδημίας σε επίπεδο ΑΕΠ, με την αμερικανική οικονομία να επιστρέφει στα προ-πανδημικά επίπεδα. Όπως όμως δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τα επιτόκια, όσοι επλήγησαν περισσότερο δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί και ως εκ τούτου η Fed είναι υποχρεωμένη να παραμείνει υποστηρικτική.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη διαψεύδουν τις προσδοκίες των αγορών, παράλληλα όμως δημιουργούν προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής κούρσας σε μετοχές και πρώτες ύλες, καθώς η Fed θα είναι αναγκασμένη να διατηρήσει το QE και τα μηδενικά επιτόκια. Με τη Fed να επιμένει στην παροχή αθρόας ρευστότητας και στο risk sharing, όλα δείχουν πως η πλεονάζουσα ρευστότητα θα κινηθεί και προς τα χρηματιστήρια, δεδομένης της στρατηγικής αναζήτησης αποδόσεων.
Αλλάζουν τα δεδομένα
Πλέον, εκτός από την ανάπτυξη, στην εικόνα μπαίνει πλέον και η ανάσχεση της αναπτυξιακής δυναμικής. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μόλις την Τετάρτη ο πρόεδρος της Fed, οι πτωτικοί κίνδυνοι παραμένουν και είναι ισχυροί, εστιάζοντας στον αντίκτυπο της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι απογοητευτικά, συνολικά, αλλά σε συνδυασμό με την επίσης μικρότερη του αναμενομένου υποχώρηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, διαμορφώνεται μια εξαιρετικά εύθραυστη εικόνα.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η Fed θα ήταν αδύνατο να ανοίξει τη συζήτηση για την απόσυρση υποστηρικτικών μέτρων και την προοπτική αύξησης των επιτοκίων, παρά τις αυξανόμενες πιέσεις από τους τραπεζίτες.
Η ταυτόχρονο αποδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής και της αγοράς εργασίας, εγείρουν προβληματισμούς για τη σταθερότητα της ανάπτυξης και επαναφέρουν στο προσκήνιο τον κίνδυνο αντιστροφής.
Τα στοιχεία
Η αμερικανική οικονομία επεντάθηκε με ρυθμό 6,5% το τρίμηνο το δεύτερο τρίμηνο του 2021, πολύ κάτω από τις προβλέψεις της αγοράς για ανάπτυξη 8,5%, σύμφωνα πάντα με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Η ανάπτυξη οφείλεται στην αύξηση
- των καταναλωτικών δαπανών (11,8%), συγκεκριμένα
- των υπηρεσιών (12%) και των
- μη ανθεκτικών αγαθών (12,6%) καθώς
οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί ταξιδεύουν και ασχολούνται με δραστηριότητες που είχαν περιοριστεί πριν.
- Οι σταθερές επενδύσεις -εξαιρουμένων των κατοικιών έτρεξαν με (8%),
- οι εξαγωγές (6%) και
- οι κρατικές και τοπικές κυβερνητικές δαπάνες (0,8%).
Από την άλλη πλευρά συρρικνώθηκαν
- οι επενδύσεις ιδιωτικών αποθεμάτων,
- οι πάγιες επενδύσεις κατοικιών (-9,8%) και
- οι δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (- 10,4%).
- Αυξήθηκαν επίσης οι εισαγωγές (7,8%).
Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής δέλτα του κορονοϊού, προκαλεί διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, έλλειψη εργαζομένων και έχει cooling-off effect στην αγορά κατοικιών. Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και εντείνει εκ νέου την αβεβαιότητα, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο.
Η Fed προβλέπει ανάπτυξη 7% για το 2021 και 3,3% το 2022.