Με τη συνδρομή και των τραπεζών που μετά από ημέρες αφυπνίστηκαν συμβάλλοντας στην άνοδο FTSE 25 και Γενικού Δείκτη, το Χ.Α. συνέχισε την ανοδική του κίνηση κλείνοντας την Πέμπτη για 8η συνεχή συνεδρίαση ανοδικά. Χωρίς ακρότητες και χωρίς υπέρμετρο ενθουσιασμό, η αγορά μετά τη «βουτιά» της προηγούμενης Δευτέρας και το χαμηλό των 830 μονάδων, έχει κερδίσει άνω των 50 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, τακτοποιώντας την τεχνική εικόνα.
Πιο αναλυτικά, στις οκτώ τελευταίες ανοδικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 5,95%, ο FTSE 25 κερδίζει 6%, ο Mid Cap είναι στο +5,92%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 5,82%. Βεβαίως, η αντίδραση αυτή ήρθε πρωτίστως λόγω παύσης (νέων) πωλήσεων παρά λόγω καταιγιστικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, όμως η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν σε καθημερινή βάση ενδιαφέροντα πονταρίσματα σε μετοχές και κλάδους που έχουν story.
Ήταν σαφές ότι το -3,88% ήταν εντελώς υπερβολικό για την αγορά που προκάλεσε μεγάλη ανισορροπία στις αποτιμήσεις, καθώς οι 830 μονάδες που ήταν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της προηγούμενης Δευτέρας ήταν και χαμηλό 4μήνου. Έκτοτε όμως, αρκετά χαρτιά τόσο του Large Cap όσο και του Mid Cap έχουν αντίδραση από 6% έως 13%, με τις μετοχές του κλάδου της πληροφορικής, των υποδομών, της ενέργειας και των κατασκευών να ξεχωρίζουν.
Την Πέμπτη λοιπόν ο Γ.Δ. έκλεισε στις 882,74 μονάδες με άνοδο 0,54%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,33 εκατ. ευρώ. Σχεδόν 20 εκατ. ευρώ εξ αυτών διακίνησαν τέσσερις μετοχές, οι Alpha Bank, ΟΤΕ, Εθνική και Πειραιώς, με τον τραπεζικό κλάδο να ανεβάζει στροφές ξανά. O FTSE 25 υπερέβη και τις 2.100 μονάδες κλείνοντας στις 2.115,65 μονάδες με άνοδο 0,67%, ο Mid Cap διόρθωσε κατά 0,39% στις 1.435,28 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,49% στις 532,44 μονάδες.
Η μεγάλη εικόνα που δεν μαρτυρά ο Γενικός Δείκτης
Οι επενδυτές εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα και στο τεράστιο story πρωτοφανούς ρευστότητας που θα έρθει στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τους ανωτέρω κλάδους να είναι οι πιο άμεσα ωφελημένοι. Η αγορά έχει «πληρώσει» και με το παραπάνω τις επιπτώσεις της πανδημίας καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 όταν έπεσε ακόμη και κάτω από τις 500 μονάδες, οπότε περιθώρια μεγάλης περαιτέρω πτώσης δεν υπάρχουν.
Άλλωστε, αν ο Γενικός Δείκτης – την τελευταία 8ετία, ήταν απαλλαγμένος από τη «δέσμευση» των τραπεζών, θα μπορούσε σήμερα να ήταν στις 2.500 ή και στις 3.000 μονάδες, καθώς πολλά χαρτιά διαπραγματεύονται σε υψηλά δέκα, 15 ή και είκοσι ετών. Μετοχές όπως Μυτιληναίος και ΟΤΕ απέχουν ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών, όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 5.100 μονάδες, πολλά άλλα blue chips είναι σε πολυετή υψηλά ή κοντά σε αυτά, ενώ τίτλοι όπως Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Κρι Κρι (ασχέτως με τη σημερινή διόρθωση), βρίσκονται σε διαρκή ιστορικά υψηλά.
Επιρροή των τραπεζών
Η αγορά «πλήρωσε» και με το παραπάνω τη σχεδόν στρεβλή τραπεζοκεντρική της κατεύθυνση και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τα επίπεδα των 880 και των 900 μονάδων. Τη δεκαετία της κρίσης, οι αποτιμήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου εξαϋλώθηκαν, δεκάδες μετοχές κύλησαν στα ιστορικά χαμηλά τους, οι τράπεζες υπέστησαν ένα πρωτοφανές «ολοκαύτωμα» φτάνοντας να χάνουν το 99% της αξίας τους!
Θυμίζουμε ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει μηδενίσει πολλαπλώς χρηματιστηριακά, με όλες τις τραπεζικές μετοχές να έχουν κάνει πολλαπλά reverse split για να μη… μηδενίσουν, ενώ δύο reverse split έχουν λάβει χώρα και στον τραπεζικό δείκτη! Μια πρωτοφανής για τα χρονικά κατάσταση, που βεβαίως αλλοίωσε την εικόνα όλης της αγοράς και ασφαλώς και του Γενικού Δείκτη. Ο Γενικός Δείκτης από τα υψηλά των 5.334 μονάδων του Ιουλίου του 2007, μέσα σε ελάχιστα χρόνια εξαϋλώθηκε, με αποκορύφωμα το Φεβρουάριο του 2016, όταν βρέθηκε στο ιστορικό ναδίρ 30 ετών και στις 420,80 μονάδες, που είναι χαμηλό από τις αρχές του ’90!
Η αλήθεια είναι ότι ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί σημαντικές μεταλλάξεις και διαφοροποιήσεις, με αποτέλεσμα να μην αντικατοπτρίζει πλήρως τη γενικότερη εικόνα της αγοράς. Και τούτο, λόγω της εξαΰλωσης των τραπεζικών μετοχών και της ισοπέδωσης του κλάδου ευρύτερα.
Σε κάθε περίπτωση, τότε στο Γενικό Δείκτη συμμετείχαν περίπου 13 τραπεζικές μετοχές (Εμπορική, Κύπρου, Αγροτική, Proton Bank, Εγνατία, Λαϊκή κ.α.) έναντι μόλις τεσσάρων συστημικών σήμερα, ενώ οι τιμές των μετοχών τους ήταν πολλαπλάσιες από τις σημερινές. Θυμίζουμε πως η Εθνική έχει ιστορικό υψηλό στα 47 ευρώ περίπου, η Eurobank στα 28 ευρώ και η Πειραιώς πάνω από τα 22 ευρώ.
Δείκτης χωρίς τραπεζικές μετοχές
Έτσι λοιπόν, ίσως θα ήταν μια καλή καινοτομία από την πλευρά των χρηματιστηριακών αρχών, να αποφάσιζαν να δημιουργήσουν – έστω και ανεπίσημα – ένα Γενικό Δείκτη χωρίς τις τραπεζικές μετοχές. Σημειώνουμε πως μετά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου η στάθμιση των τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α έχει ενισχυθεί εκ νέου, με αποτέλεσμα ο κλάδος να επηρεάζει – συνολικά – το Γενικό Δείκτη περίπου 20%.
Είναι σαφές λοιπόν πως η πιστή προσήλωση στο… νούμερο του Γενικού Δείκτη μάλλον αδικεί όλη τη φυσιογνωμία της αγοράς. Ο Γ.Δ. είναι η «βιτρίνα» της αγοράς, ο κράχτης για τους επενδυτές, οπότε η καθήλωσή του κάτω από τις 1.000 μονάδες μολονότι υπάρχουν blue chips με άνοδο 500% ή και 1000% την τελευταία 8ετία, είναι παράγοντας που λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία των υποψηφίων επενδυτών – πελατών της ΕΧΑΕ.
Τα στατιστικά της συνεδρίασης
Κατά τα λοιπά, την Πέμπτη, οι αγοραστές είχαν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς, απόδειξη ότι 89 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι 50 που υποχώρησαν. Στο χώρο του Large Cap 14 μετοχές είχαν άνοδο και 11 πτώση. Ξεχώρισε με άνοδο 3,47% η μετοχή της Aegean Airlines λόγω αφύπνισης της τουριστικής σεζόν που παρά τα προβλήματα, δείχνει να πηγαίνει σχετικά καλά. Κέρδη +3% είχε η Εθνική, η Coca Cola HBC ενισχύθηκε κατά 2,17% έστω και αν ο όγκος της ήταν μικρότερος από 10 χιλ. τεμάχια, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι Alpha Bank, Πειραιώς, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.
Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 1% δέχτηκαν οι ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo και ΕΥΔΑΠ.
Στον Mid Cap δώδεκα μετοχές είχαν άνοδο έναντι μόλις έξι με πτώση, όμως η βαρύτητα των τελευταίων, έφερε αρνητικό πρόσημο στο δείκτη. Γενικώς πάντως οι όγκοι και οι τζίροι ήταν μειωμένοι σ’ αυτό το χώρο, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Autohellas (διόρθωση 2,68% ύστερα από 7ήμερο ράλι +14%), Κρι Κρι, Intracom Hodings και Κρι Κρι.
Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Επίλεκτος, Intralot, ΑΝΕΚ, Quality & Reliability, Κυριακούλης, Κλωστ. Ναυπάκτου, Ίντεργουντ, Centric, Φιερατέξ, Reds, Space Hellas και Unibios, ενώ υποχώρησαν οι Ίλυδα, Ακρίτας, Λανακάμ, Βιοτέρ, Interlife, Ευρωσύμβουλοι, Ελγέκα, Logismos, ΕΚΤΕΡ, Entersoft και Δομική Κρήτης.