Περίοδος μετοχών και όχι… δεικτών φαίνεται πως είναι η τωρινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποία αν και διέπεται γενικά από μειωμένες συναλλαγές λόγω της καλοκαιρινής εποχικότητας αλλά και των μεγάλων απαιτήσεων ρευστότητας που προηγήθηκαν, εντούτοις παρουσιάζει επιμέρους ενδιαφέρον.
Μετά τη μεγάλη πτώση (-3,88%) της προηγούμενης Δευτέρας το Χ.Α. συμπλήρωσε 6ήμερο ανοδικό σερί αντίδρασης, ενώ η συνεδρίαση της Τετάρτης κινήθηκε εν πολλοίς εξισορροπητικά και με μεικτά πρόσημα στο σύνολο του ταμπλό. Οι επενδυτές δε φοβήθηκαν από το «άδειασμα» εκείνης της Δευτέρας αλλά το είδαν ως ευκαιρία επανατοποθέτησης, εστιάζοντας στη μεγάλη εικόνα, στις επιχειρηματικές εξελίξεις και σε μετοχές και κλάδους που έχουν story.
Μετοχές και κλάδους που κυριαρχούν στις επιχειρηματικές εξελίξεις και στα μεγάλα projects του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και μετοχές εταιρειών που ανακοινώνουν καλά αποτελέσματα. Φαίνεται πως αυτή η περίοδος που έτσι κι αλλιώς διέπεται από μειωμένες συναλλαγές, είναι περίοδος που οι κωδικοί που δραστηριοποιούνται δεν εστιάζουν πρωτίστως στη… μακρο εικόνα, αλλά στη μίκρο, είναι δηλαδή μια περίοδος μετοχών και όχι δεικτών.
Μολονότι οι εξελίξεις στην Κίνα με τον «πόλεμο» που έχει κηρύξει η κυβέρνηση στους τεχνολογικούς κολοσσούς, δεν αποκλείεται να επηρεάσουν και τις ευρωπαϊκές αγορές και το Χ.Α., η ελληνική αγορά έχει δείξει καλή αντίδραση το τελευταίο διάστημα.
Η πορεία του Γενικού Δείκτη
Θυμίζουμε πως στην Κίνα οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν απωλέσει 153 δισ. δολάρια μέσα στις 2-3 τελευταίες ημέρες λόγω του «ελέγχου» που επιχειρεί η κυβέρνηση, οπότε είναι ερωτηματικό πως αυτό θα μεταφραστεί από τους παγκόσμιους δείκτες σήμερα και προσεχώς.
Η δική μας αγορά, χωρίς να ενθουσιάζει και χωρίς να έχει συναλλαγές που θα μαρτυρούσαν σημαντικές νέες εισροές, καταφέρνει να «χτίζει» καλύτερη τεχνική εικόνα, λαμβάνοντας ώθηση και από τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το -3,88% της προηγούμενης Δευτέρας (19/7) η αγορά (πριν από τη σημερινή συνεδρίαση) αντέδρασε σε ποσοστό 5,18% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με τον Mid Cap να ξεχωρίζει με έμφαση κερδίζοντας 6,28%, έχοντας μακράν τα μεγαλύτερα κέρδη το πρώτο 7μηνο του 2021.
Ο Γενικός Δείκτης απομακρύνθηκε ταχύτατα από το πρόσφατο χαμηλό των 830 μονάδων και πλέον δείχνει διαθέσεις επαναφοράς στην περιοχή των 880-890 μονάδων, αν και για υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων απαιτούνται ισχυρότεροι καταλυτές και αύξηση του τζίρου.
Η ημερήσια εικόνα του Γενικού Δείκτη
Πληροφορική, ενέργεια, υποδομές
Παρ’ ό,τι οι τράπεζες συνεχίζουν να παρουσιάζουν νωθρή εικόνα τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως στην ευρύτερη αγορά υπάρχουν δυνάμεις και επιχειρηματική κινητικότητα που ωθούν πολλούς τίτλους σε εξαιρετική συμπεριφορά. Ο ευρύτερος κλάδος της πληροφορικής καταγράφει σημαντικό ράλι όλο το τελευταίο διάστημα εν μέσω αρκετών deals τους τελευταίους μήνες, ενώ πάντα στην επικαιρότητα είναι ο κλάδος της ενέργειας, των μετάλλων και των υποδομών.
Η Μυτιληναίος που ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα περιμένοντας ακόμη καλύτερη συνέχεια, έχει άνοδο άνω του 9% από την προηγούμενη Δευτέρα, η ενώ κέρδη από 6-9% έχουν μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, Lamda Development, Motor Oil κ.λπ. Στο μεσαίο χώρο τα κέρδη είναι περισσότερο, με τις Autohellas (+13,74% λόγω αφύπνισης του τουρισμού), Πλαστικά Θράκης (+10%), AVAX (+8,41%), Intracom Holdings (+9,40%), Intrakat (+7,85%) κ.ο.κ.
Η αγορά λοιπόν δείχνει να εστιάζει σε επιμέρους τίτλους που είτε έχουν κάποια επιχειρηματική εξέλιξη, είτε καλά αποτελέσματα, είτε βρέθηκαν σε αγοραστική ευκαιρία λόγω της πρόσφατης απότομης πτώσης.
Ξεχωρίζει ο Mid Cap (και) τον Ιούλιο
Μετά την εξαήμερη αντίδραση, μειώθηκαν σημαντικά οι απώλειες του μήνα Ιουλίου, ενώ απομένουν τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του. Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. υποχωρεί το μήνα σε ποσοστό 0,97%, ο FTSE 25 χάνει 2,07%, ο Mid Cap ξεχωρίζει για άλλη μια φορά με έμφαση έχοντας άνοδο 2,56%, ενώ ουραγός παραμένει ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 6,50%.
H τεχνική εικόνα σε Γ.Δ. και FTSE 25
Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, «κλειδί» σύμφωνα με τους αναλυτές είναι η υπέρβαση των 885 μονάδων, που όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «είναι το σημαντικό make or brake ημερήσιο επίπεδο μας στην παρούσα φάση της αγοράς. Ο τζίρος μπορεί να μην βοηθάει, παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν και σοβαροί πωλητές εκτός από τα stop που κτύπησαν που να προβληματίζουν.
Για τον FTSE 25 που χθες έκλεισε στις 2.095,74 μονάδες αφήνοντας ταχύτατα πίσω τις 1.995,96 μονάδες που έκλεισε μετά το -4,10% της προηγούμενης Δευτέρας, ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «το επίπεδο των 2.000 μονάδων δοκιμάστηκε δίνοντας αντίδραση, με πιο σημαντικό δεδομένο τη διακράτηση των 2.046 μονάδων στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει αναμέτρηση με τα επίπεδα των 2.140 – 2.150 μονάδων που είναι και κύρια αντίσταση αλλά και νέα είσοδος σε κλείσιμο ημέρας (2.143). Αντιθέτως, τα επίπεδα των 2.046 – 2.058 μονάδων είναι σημαντική στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει τις 2.008 μονάδες».