Κρισιμότερος από ποτέ κρίνεται πλέον ο ρόλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ), με τον πρόεδρος της οποίας, Λεωνίδα (Λου) Ραπτάκη συνομίλησε το Crisis Monitor πριν από την έναρξη των εργασιών της 13ης Γενικής Συνέλευσης που διεξάγεται στην ελληνική Βουλή.
Αν και όπως επισημαίνει ο Λου Ραπτάκης, η πόρτα του Λευκού Οίκου για τον Ταγίπ Ερντογάν έχει κλείσει και η Τουρκική διπλωματία δεν έχει τα ερείσματα του παρελθόντος, εν τούτοις είναι πολλά τα μέτωπα στα οποία η ΠαΔΕΕ μπορεί να κινηθεί καταλυτικά, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική προώθηση των ελληνικών θέσεων και την ακόμα μεγαλύτερη προσέγγιση και συνεργασία.
Την κρισιμότητα του ρόλου της ΠαΔΕΕ σε αυτή τη φάση επισήμαναν στις ομιλίες τους τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.
Στο επίκεντρο βρίσκονται πάντα οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, οι οποίες είναι κατά γενική ομολογία στο απόγειό τους, καταγράφοντας αλματώδη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η δραστηριότητα της ΠαΔΕΕ δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ και στην Ουάσιγκτον, αλλά εκτείνεται στην Αυστραλία, τη Βρετανία, πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στον Καναδά και αλλού.
Όπως επισήμνε ο Λου Ραπτάκης μιλώντας στη διευθύντρια Στρατηγικής του Crisis Monitor, μείζον στόχος της ΠαΔΕΕ είναι να αποκαθιστά τα γεγονότα και να συμβάλλει στην βελτίωση των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με κυβερνήσεις και θεσμούς ξένων χωρών.
Κατ επέκταση και δεδομένης της μεγάλης διπλωματικής κινητοποίησης τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας και με το Κυπριακό σε κρίσιμη καμπή, ο ρόλος της ΠαΔΕΕ είναι κρίσιμος για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και εμπέδωση των διμερών σχέσεων σε θεσμικό και λειτουργικό επίπεδο. Όπως επισημαίνει άλλωστε ο Λου Ραπτάκης είναι η λειτουργικότητα των σχέσεων και η θεσμική υπόσταση οι παράγοντες που συμβάλλουν στην βαθύτερη κατανόηση και ενδυνάμωση των κυβερνητικών δεσμών.
Αναφορικά με την αναγώνριση της Γενοκονίας των αρμενίων ο πρόεδρος της ΠαΔΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. ενώ ε
Έντονη κινητικότητα
Ιδιαίτερα αισιόδοξος ήταν ο κύριος Ραπτάκης καθώς αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ Ερωτηθείς σχετικά με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο Λου Ραπτάκης εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τις επόμενες κινήσεις στον Τουρισμό, καθώς θα υπάρχουν εννέα απ’ ευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα στο επόμενο διάστημα, διευκολύνοντας την μετάβαση των τουριστών προς την Ελλάδα.
Η ΠαΔΕΕ μετά τη 13η γενική Συνέλευση διοργανώνει και συνέδριο στο Καστελόριζο μέσα από την οποία στόχο έχει να προβάλλει το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί τη βάση για συμφωνίες και επίλυση διαφορών παγκοσμίως, όπως δήλωσε ο Λου ραπτάκης, μέσα από το συνέδριο στο Καστελόριο
«θα τονίσουμε αυτά τα εθνικά μας θέματα. Στα σχέδιά μας είναι τέλος Ιουλίου με πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, από το Καστελόριζο να τονίσουμε το Δίκαιο της Θάλασσας. Σε όλα τα ελληνικά θέματα είμαστε δίπλα σας».
Πριν από τη 13η Σύνοδο, ο Λεωνίδας Ραπτάκης είχε βρεθεί πάλι στην Ελλάδα τον Απρίλιο, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις δραστηριότητες του καλοκαιριού στο πλαίσιο της Συνόδου, που είναι διετής. Τότε, ο Λεωνίδας Ραπτάκης βρέθηκε στη Ρόδο, όπου δήλωσε:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρέθηκα στην Ρόδο, αφού είμαι γερουσιαστής (State Senator) του Rhode Island, οπότε αισθάνομαι σα να είμαι ‘σπίτι μου’! Ήρθα με αφορμή την συνεδρίαση της ΠΑΔΕ –ένας οργανισμός που αποτελείται από 85 εκλεγμένους Έλληνες βουλευτές (μεταξύ των οποίων 43 Ελληνοαμερικανοί).
Συνεργασία με ΗΠΑ
Προετοιμάζουμε μία εκδήλωση η οποία θα λάβει χώρα στην Αθήνα και αργότερα θα μεταβούμε στη Ρόδο με στόχο να διερευνήσουμε την προοπτική συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
δήλωσε ο νέος πρόεδρος της ΠαΔΕΕ, ενώ συνέχισε επισημαίνοντας ότι
Θα διερευνήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις στη Ρόδο από αμερικανικές εταιρείες, από την Αυστραλία και τον Καναδά.
Καστελόριζο
Ο Λεωνίδας Ραπτάκης φρόντισε άλλωστε να υπενθυμίσει ότι
Πριν από δύο χρόνια, 50 Γερουσιαστές από τις ΗΠΑ είχαμε αποστείλει μία επιστολή συμπαράστασης για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας στο Καστελλόριζο με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της χώρας.
Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να συνδυάσουμε όλες τις όψεις αυτής της επίσκεψης που θα περιλαμβάνει τις επενδύσεις, την γεωπολιτική κ.λπ. Είχα επαφές με τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Μεγίστης και τον βουλευτή της Ν.Δ. μαζί με τον κ. Χρυσουλάκη. Νομίζω πως όλοι μαζί θα συνεργαστούμε καλά για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση προς το τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου».
Ποιά είναι η Πα.Δ.Ε.Ε.
Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) αποτελεί οργανισμό ο οποίος συστάθηκε το 1996 με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Απαρτίζεται από νυν και πρώην ελληνικής καταγωγής βουλευτές νομοθετικών σωμάτων της αλλοδαπής και έχει ως σκοπό: α) την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των εν λόγω βουλευτών με τη Βουλή των Ελλήνων, β) την ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, και γ) την προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.
Στο πλαίσιο αυτό, η Πα.Δ.Ε.Ε. συνεργάζεται στενά με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων για την προώθηση θεμάτων που αφορούν στον απόδημο ελληνισμό.
Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε. συνεδριάζει στην Ελλάδα μία έως δύο φορές ετησίως, ενώ η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται κάθε δύο έτη στην Αθήνα.
Έως σήμερα η Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιοθετήσει σημαντικά ψηφίσματα για την υποστήριξη ελληνικών θεμάτων σε διεθνές επίπεδο.