Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ευθέως το Πεκίνο ότι κρύβεται πίσω από μία οργανωμένη κυβερνοεπίθεση στη Microsoft, ενώ τη συγκεκριμένη κατηγορία υποστήριξε και πλήθος άλλων χωρών, που περιλάμβανε όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς και την ΕΕ. Ωστόσο οι ΗΠΑ απέφυγαν να αναφέρουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ως αντίποινα.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε την κινεζική κυβέρνηση ότι παραβίασε τα συστήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Microsoft που χρησιμοποιούν πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου, κυβερνήσεις και στρατιωτικοί εργολάβοι.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Antony J. Blinken, είπε ότι το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας «έχει καλλιεργήσει ένα οικοσύστημα hackers εγκληματικών συμβολαίων που πραγματοποιούν δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο για δικό τους οικονομικό όφελος, με κρατική χρηματοδότηση από την Κίνα.
Ωστόσο, από κανένα κράτος δεν ανακοινώθηκαν κυρώσεις κατά της Κίνας για το θέμα αυτό, σε αντίθεση με τις κυρώσεις που επέβαλε ο Λευκός Οίκος στη Ρωσία τον Απρίλιο, όταν κατηγόρησε τη χώρα για την εκτεταμένη επίθεση στην εταιρεία SolarWinds, που επηρέασε τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και περισσότερες από 100 εταιρίες.
Auditor’s note
Κατηγορίες όπως αυτή ανεβάζουν την ένταση στις διμερείς σχέσεις και στο γεωπολιτικό τοπίο και δύναται να αποτελέσουν θρυαλλίδα ευρύτερης ανάφλεξης. Μέχρι στιγμής πάντως, ο Μπάιντεν έχει καταγραφεί να ανεβάζει τους τόνους πριν εισέλθει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων. Με αυτό τον τρόπο άνοιξε και εδραίωσε διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, που οδήγησαν σε συμφωνία για την αγωγό Nordstream 2.
Οι συντονισμένες ανακοινώσεις και ένα σύνολο κατηγοριών προς Κινέζους αξιωματικούς πληροφοριών για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και ιατρικών δεδομένων, είχαν σκοπό να δείξουν ότι η Δύση έκανε μια συντονισμένη κίνηση για να καταδείξει την κινεζική δράση που σχετίζεται άμεσα με την παραβίαση της Microsoft.
Η εταιρεία δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι χάκερ που εντόπισε μέσα στα συστήματα Microsoft Exchange – διακομιστές που διατηρούν οι εταιρείες μέσα στα δικά τους δίκτυα, που χρησιμοποιούν λογισμικό Microsoft – συνδέθηκαν με το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας.
Μόλις μπήκαν στους διακομιστές, οι Κινέζοι χάκερ είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα email, καθώς και άλλα ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα, όπως και υλικό πνευματικής ιδιοκτησίας. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την επίθεση «αδιάκριτη», επειδή αντί να στοχεύει σε μια συγκεκριμένη εταιρεία ή ένα σύνολο δεδομένων, είχε πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές και δίκτυα σε όλο τον κόσμο.
Η απάντηση της Κίνας
Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, Liu Pengyu, ανέφερε ότι η κατηγορία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της είναι μία από τις πολλές «αβάσιμες επιθέσεις», και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εμπλακεί σε «μεγάλης κλίμακας, οργανωμένη και αδιάκριτη κυβερνοεπίθεση», επικαλούμενος τις αποκαλύψεις του 2013 από τον Edward Snowden, ο οποίος κυκλοφόρησε έγγραφα υψηλής διαβάθμισης μέσα από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας που περιλάμβαναν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ είχαν εισβάλει στα συστήματα υπολογιστών της μεγάλης κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei, που ήταν, και εξακολουθεί να είναι, στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Πεκίνου και της Δύσης.