Να αναθερμάνουν τις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας στο υψηλότερο επίπεδο και να “αναστήσουν” τον κοινό άξονα στην ανατολική Μεσόγειο προσπάθησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο κυριάρχησε η αίσθηση απάντησης στην τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα, ενώ απουσίαζε η θετική ατζέντα. Έτσι η επανασύσταση του άξονα προσδιορίζεται ως αντίδραση στην Άγκυρα και όχι με στόχο τη δημιουργική προσέγγιση.
Από την άλλη πλευρά η διακήρυξη νέας περιόδου συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας αποτελεί κίνηση στρατηγικής που προλειαίνει το έδαφος για την αύξηση της πίεσης στην Τουρκία. Αμφότερες πάντως οι πλευρές απέφυγαν να κάνμουν ανοιχτά λόγο για αίτημα επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, αν και αυτό υπονοείται στις ανακοινώσεις του ΟΗΕ και της Κομισιόν.
Η ατζέντα
Θεματικά κυριάρχησαν οι τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια, ενώ έγινε αναφορά και στα ελληνοτουρκικά και ιδιαίτερα στην επιστολή της Τουρκίας στν ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του έθεσε θέμα τουρκικού casus beli και απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων της Στρατιάς του Αιγαίου και ιδιαίτερα της αποβατικής δύναμης. Από την άλλη πλευρά δεν αναφέρθηκε στις παραβιάσεις εναερίου χώρου και τις προκλήσεις στη θάλασσα. Τα ζητήματα μάλιστα ετέθησαν αμέσως μετά από την διακοίνωση των ενεργειών της Τουρκίας. Συνεπώς η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει να εμφορείται από μήνυμα για tit-for-tat κινήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο με άμεσο πολιτικό αντίκρισμα.
Απάντηση στον Ερντογάν
Ο κ. Μητσοτάκης άρχισε τη δήλωση του, σημειώνοντας ότι «η συνάντηση έρχεται στον απόηχο της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προκλητικών εξαγγελιών σχετικά με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων».
«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες», τόνισε, καθώς «παραβιάζουν κατάφωρα τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και περιφρονούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». «Η καταδίκη των ενεργειών αυτών υπήρξε παγκόσμια», τόνισε και πρόσθεσε: «Σύσσωμη υπήρξε η καταδίκη από την ΕΕ συνολικά κι από τα κράτη μέλη».
Συνέχισε λέγοντας: «Και πώς αντέδρασε η Τουρκία σε όλα αυτά; Όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη των παράνομων ενεργειών της στην δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο».
Οι δηλώσεις
Συνεχίζοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε πως με τον Κύπριο πρόεδρο συζήτησαν τα επόμενα βήματα και το συντονισμό και σημείωσε: «Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε της προσπάθειες Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών και πάντα σύμφωνη με τον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο».
«Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αντίθετες στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτονται επί της αρχής. Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους»,
υπογράμμισε.