Μπορεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα να δυναμώνει και να διεκδικεί έκφραση και επιβολή σε ευρωπαϊκές χώρες, εκεί όμως που η συνωμοσιολογία και οι κυβερνητικές πολιτικές για τα εμβόλια είναι προβληματικές, είναι οι… εμβολιαστές που έχουν βγει στους δρόμους. Αυτό συμβαίνει στη Βραζιλία του αμφιλεγόμενου Ζαΐρ Μπολσονάρου.
Ο Μπολσονάρου, που ξεκίνησε βλέποντας θεωρίες συνωμοσίας πίσω από τον κορονοϊό, εν συνεχεία τον χαρακτήρισε απλή γρίπη και επέβαλλε περιοριστικά μέτρα μόνο αφού οι θάνατοι είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο, σκοτώνοντας ακόμα και γηγενείς βαθιά στα δάση του Αμαζονίου.
Ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του στρατού, βρέθηκε στην εξουσία με συνθήματα κατή της διαφθοράς και της παράνομης μετανάστευσης, τη στιγμή που η Βραζιλία βίωνε μια ακόμη οικονομική κρίση και με φυλακισμένους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τώρα, ο ίδιος προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατηθεί στην εξουσία καθώς οι διαδηλώσεις υπέρ του εμβολιασμού, εξελίσσονται σε κοινωνικές αναταραχές και απειλούν την εύθραυστη πολιτική σταθερότητα.
Αυτή η «γρίπη» -κατά τον Μπολσονάρου- όμως έχει ήδη στοιχήσει τη ζωή τουλάχιστον σε μισό εκατομμύριo πολίτες. Παράλληλα, έχεζι επιφέρει δραματικό πλήγμα στην ήδη καρκινοβατούσα οικονομία. Αν και ένα επίπεδο κοινωνικής αντίδρασης, λόγω της κρίσης του κορονοϊού και των επιπτώσεών της, μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό, εν τούτοις σε χώρες με εύθραυστες και ήδη πληγωμένες οικονομίες, όπως η Βραζιλία, θα μπορούσαν να αποδειχθούν καταλύτης πολιτικών εξελίξεων. Αυτό σημειώνει άλλωστε και η BlackRock, σε έκθεσή της, στην οποία σταχυολογεί και αναλύει τους κινδύνους για το 2021.
Η μεταστροφή του Μπολσονάρου
Οι μεταλλάξεις αποτελούν τροχοπέδη αναταραχών και η Βραζιλία δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς οι μετάλλαξη Δ προκαλεί εκ νέου εντάσεις στην κοινωνία εντείνοντας σε αρκετές περιοχές της χώρας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης όπως την έλλειψη βασικών αγαθών και μη πρόσβασης στο σύστημα υγείας.
Ακόμη και η μερική μεταστροφή του αρνητή Μπολσονάρο προς τα εμβόλια προήλθε μόνο έπειτα από έντονη πίεση του επιχειρηματικού παράγοντα της χώρας. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως ο πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την εξαθλιωμένη κατάσταση στην οποία ζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του, διογκώνοντας έτσι περισσότερο τα ήδη υπάρχοντα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
Εξάλλου, το γεγονός και μόνο ότι άτομα του κόμματός του βρίσκονται εναντίον του ως προς την «υγειονομική» του πολιτική, δείχνει πολλά για την απότομη πτώση της δημοτικότητας του προέδρου. Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη πτώση της δημοτικότητας του από την έναρξη της θητείας του το 2019 αντιμετωπίζει ο Μπολσονάρο, ύψους 24% εξαιτίας της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας. Ταυτόχρονα, βρίσκεται υπό έρευνα για φερόμενη κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων από την υποτιθέμενη αγορά.. εμβολίων.
Τα στοιχεία
Αρνητικό ρεκόρ έχει η Βραζιλία με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, ξεπερνώντας το μισό εκατομμύριο θανάτους μέχρι στιγμής. Επίσης, αρνητικό ρεκόρ έχει και στον αριθμό των κρουσμάτων, έχοντας κατά μέσο όρο 37,000 περιπτώσεις.
Τέλος, μόλις το 18% του ενήλικου πληθυσμού της Βραζιλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ περίπου το 47% έλαβε τη πρώτη δόση. Με τουλάχιστον 140 περιπτώσεις της μετάλλαξης Δ να υπάρχουν στη χώρα και μάλιστα σε περιοχές που δεν έχουν υπάρξει ακόμη εμβολιασμένοι, είναι αναπόφευκτος ο κίνδυνος εκ νέου έξαρσης των θανάτων.