Νέα διπλωματική απόφαση εξήγαγε η ΕΕ αναφορικά με τις δηλώσεις του Ερντογάν για τα Βαρώσια, ακολουθώντας την πεπατημένη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προαναγγέλοντας όμως κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία δεν αντιστρέψει τις ενέργειές της.
Μετά την κατώτερη των περιστάσεων δήλωση της Κομισιόν για τα τεκταινόμενα στα Κατεχόμενα και την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ΕΕ απαντά με μεγαλύτερη ένταση και δείχνει ότι το κλίμα στο εσωτερικό ωριμάζει στην κατεύθυνση της έμπρακτης καταδίκης της Τουρκίας. Βέβαια, το χρονικό όριο που τίθεται, για την ανάληψη δράσης δεν είναι σαφές.
Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες στα Κατεχόμενα. Παράληλα, προανήγγειλε μέτρα σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επαναφέρει τα πράγματα στην προτεραία κατάσταση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει απερίφραστα τις μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας και τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στις 20 Ιουλίου 2021, σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης Βαρώσια.
Η δήλωση αυτή μοιάζει με προαναγγελία κυρώσεων προς την Άγκυρα. Ωστόσο, όπως φάνηκε και από την πρώτη αντίδραση, ομοφωνία στην ΕΕ απέναντι στην Τουρκία δεν υπάρχει.
Το πλέον κρίσιμο σημείο της δήλωσης βρίσκεται -όπως πάντα- στην κατακλείδα, όπου ανοίγει η διαδικασία για την επιβολή κυρώσεων:
“Οι υπουργοί θα εξετάσουν τις ενέργειες στην επόμενη συνεδρίασή τους, σε περίπτωση μη αντιστροφής των ενεργειών της Τουρκίας αντίθετες με τις αποφάσεις 550/84 και 789/92 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2021, η οποία επιβεβαίωσε προσδιορισμός της ΕΕ, σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων και μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή του για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα των κρατών μελών του, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας”.
Δήλωση.. όχι απόφαση
Το Κυπριακό λόμπι πίεσε στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των τόνων και της αντίδρασης. Ωστόσο αν και κατάφερε μια πιο ουσιαστική δήλωση, εν τέλει δεν υπήρξε ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση. Συνεπώς, όπως και στο ΣΑ, δεν είναι απόφαση η οποία μπορεί να δεσμεύσει τα μέρη της προς την υιοθέτηση αντίμετρων κατά της Τουρκίας
Παράλληλα, δεν διευκρινίζει το επίσης βασικό που είναι τα εργαλεία τα οποία θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ σε περίπτωση που συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις στα Κατεχόμενα. Με αυτό τον τρόπο, η ΕΕ αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στο εσωτερικό της για τον χειρισμό της νέας έξαρσης στην τουρκική προκλητικότητα.
Στη δήλωσή της η ΕΕ, τουλάχιστον, επιμένει στο μοντέλο λύσεις που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ< ξεκαθαρίζοντας ότι Το θετικό όμως της υπόθεσης είναι ότι τόσο το ΣΑ όσο και η ΕΕ αποδέχονται ως μοναδική λύση του κυπριακού τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία το οποίο αποτελεί δικαίωση για τις ελληνοκυπριακές θέσεις.
Επομένως, η ΕΕ ακολουθεί την πεπατημένη του ΣΑ, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη από τη στιγμή που στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας βρίσκεται ο κύριος ευρωπαϊκός πυρήνας, ήτοι Γαλλία-Γερμανία, ειδικά υπό την τωρινή προεδρία τη Γαλλίας.
Μπορείτε να δείτε την δήλωση εδώ