Την πέμπτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, πιστοποιώντας ότι το -3,88% της περασμένης Δευτέρας ήταν μάλλον μια κίνηση αδικαιολόγητου πανικού λόγω των μέτρων στη Μύκονο και του φόβου ότι η μετάλλαξη Delta θα καταστρέψει πλήρως τη φετινή τουριστική σεζόν.
Τα μέτρα στη Μύκονο άρθηκαν από σήμερα, μολονότι η μετάλλαξη Delta συνεχίζει να προβληματίζει έντονα τόσο το συγκεκριμένο νησί όσο και πολλά άλλα, όμως τα μηνύματα από την τουριστική σεζόν δεν δικαιώνουν όσους έσπευσαν υπό το κράτος πανικού να ρευστοποιήσουν την περασμένη Δευτέρα.
Η σεζόν, όπως όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν, θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή, οι αφίξεις ήδη κινούνται τέσσερις φορές πάνω από τα περυσινά επίπεδα το ίδιο διάστημα, ενώ θεσμικοί παράγοντες, όπως η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη κάνουν αισιόδοξες τοποθετήσεις. Μιλώντας στο Mega, η κα Ζαχαράκη τόνισε ότι «κινούμαστε στο 60% του 2019 έως τώρα. Είναι αισιόδοξα τα μηνύματα. Αρκεί να μην υπάρξει κάποια ανατροπή στο ζήτημα της μετάλλαξης».
Ο Αύγουστος κατά τα φαινόμενα θα είναι ένας εξαιρετικός μήνας για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς το momentum ταξιδιών και επιθυμίας διακοπών, τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων είναι στο ζενίθ, ύστερα από ενάμιση χρόνο «κλεισούρας». Το «κλειδί» λοιπόν για να κάνει τη διαφορά η φετινή σεζόν είναι να μην υπάρξει κάτι απρόοπτο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, όπως τόνισε την περασμένη εβδομάδα στο CrisisMonitor ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.
Αν «κρατήσουν» τουριστικά οι μήνες Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, μπορεί η φετινή σεζόν να φέρει μέχρι και θετική έκπληξη, τηρουμένων των αναλογιών πάντα. Σε κάθε περίπτωση τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος όσο και άλλοι θεσμικοί παράγοντες, αποφεύγουν φέτος να κάνουν… προφητείες αναφορικά με τη συγκομιδή της σεζόν, προσπαθώντας να «χτίζουν» μέρα με την ημέρα, καλύτερες πιθανότητες και πιο ελπιδοφόρα μηνύματα.
Πως κινήθηκε η συνεδρίαση
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, οι πωλητές έχουν τραβηχτεί ενώ οι αγοραστές κάνουν νέα επιλεκτικά πονταρίσματα στην αγορά. Σήμερα μάλιστα στράφηκαν στις μετοχές του ευρύτερου χώρου της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών, τόσο του FTSE 25, όσο και του Mid Cap. O Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και στις 869,90 μονάδες με άνοδο 0,63%, ενώ στο ζενίθ της ημέρας βρέθηκε στις 870,13 μονάδες (+0,66%), ελάχιστα πριν το φινάλε.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.081,40 μονάδες με άνοδο 0,59%, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε οριακά (-0,07) στις 521,83 μονάδες, ενώ ο Mid Cap συνέχισε με άνοδο 0,76% και κλείσιμο στις 1.424,15 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Mid Cap κλείνει θετικά στις εννέα από τις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις από τις 13 Ιουλίου.
Στήριγμα στο Γ.Δ. και στον FTSE 25 έδωσαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Lamda Development που ενισχύθηκαν 4,60%, +3,76% και +3,54% αντίστοιχα, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν επίσης οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.
Στο χώρο του Mid Cap, ξεχώρισαν οι Intrakat +3,68%, Intracom Holdings +3,65%, Πλαίσιο +3,50% και Τεχνική Ολυμπιακή +3,22%, ενώ θετικά κινήθηκαν και οι BriQ Properties, Κρι Κρι, AVAX, Profile, Autohellas, Quest Συμμετοχών, Παπουτσάνης κ.α. Μοναδική μετοχή που πιέστηκε υπολογίσιμα, ήταν η Attica Bank που έχασε 1,64%.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα παρουσίασε ο κλάδος της πληροφορικής με τις Epsilon Net και Entersoft σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ κέρδη είχαν οι Space Hellas, Καραμολέγκος, Φιερατέξ, Γενική Εμπορίου, Βιοτέρ, Δομική Κρήτης, Ελινόιλ, Premia κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν διπλάσιες όσων υποχώρησαν, με το συσχετισμό στις 78 και 35 αντίστοιχα.