Την ευκαιρία να συγχαρεί τους Έλληνες νικητές της φετινής Εικονικής Δίκης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί την Τρίτη 27 Ιουλίου στις 11.00 με τους βραβευθέντες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης Διεθνούς Δικαίου.
Σημειώνεται ότι η ομάδα εκπροσώπησε την Ελλάδα και την Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο διεθνή διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Δικαίου Τέλντερς 2021 (Telders International Law Moot Court Competition), κατέκτησε την 1η θέση και τιμήθηκε με το βραβείο Max Huber.
Είναι σαφές λοιπόν πόσο μεγάλη είναι η διάκριση της νέας γενιάς Ελλήνων δικηγόρων οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα ανάμεσα σε 30 ομάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα η οποία σέβεται στο διεθνές δίκαιο, υποστηριζόμενη σε αυτό για την άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής.
Ο διαγωνισμός και οι διακρίσεις του ΔΠΘ
Κάθε χρόνο πραγματοποιείται στη Χάγη της Ολλανδίας, εικονική δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, το κύριο δικαιοδοτικό όργανο του Οργανισμού, στην οποία συμμετέχουν ομάδες φοιτητών από Πανεπιστήμια διαφόρων Ευρωπαϊκών Κρατών. Τη διαπανεπιστημιακή αυτή συνάντηση (Telders International Law Moot Court Competition) διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Leiden και το Grotius Center for International Legal Studies για 44η συνεχή χρονιά. Η τελική φάση του διαγωνισμού διεξάγεται στο χώρο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η φετινή εικονική δίκη διεξήχθη για πρώτη φορά διαδικτυακά λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, από την 8η Ιουνίου έως και την 12η Ιουνίου 2021.
Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης, συμμετέχει ανελλιπώς, έχοντας κατακτήσει διάφορες διακρίσεις στον εν λόγω διαγωνισμό από το 1986 με ομάδα τεσσάρων φοιτητών, που επιλέγονται και προετοιμάζονται από τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τομέα Διεθνών Σπουδών. Η συμμετοχή στον παραπάνω διαγωνισμό δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες φοιτητές να εμβαθύνουν σε ειδικά θέματα Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, που απασχολούν τη σύγχρονη πρακτική.