Αν ένα πράγμα χαρακτηρίζει το πολιτικό σύστημα της Βουλγαρίας θα ήταν ένα: κατακερματισμός. Από τις πρώτες εκλογές του 1990 έως και σήμερα, το να σχηματιστεί κανείς κυβέρνηση στη Βουλγαρία, είναι σαν να παίζεις ρώσικη ρουλέτα. Ακόμη και εάν καταφέρει κάποιος ηγέτης να τη σχηματίσει, δεν γνωρίζει εάν θα.. του βγεί η συνταγή.
Στροφή υψίστης ανάγκης αποφάσισε να κάνει η τηλεοπτική περσόνα, Σλάβι Τριφόνοφ, ο οποίος ήρθε πρώτος στις εκλογές κερδίζοντας το… 24,08% των ψήφων! Το κόμμα ITN κέρδισε τις δεύτερες εκλογές-θρίλερ στη Βουλγαρία, αποφάσισε να ξεκινήσει συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με όλα τα κόμματα, εκτός από το GERB. ΟΤριφόνοφ άλλωστε εξελέγη χαρακτηρίζοντας διεφθαρμένο τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και συνεπώς οι συνομιλίες μαζί του θα αποτελούσαν δημόσια παραδοχή ήττας και αφομίωσής του από το πολιτικό κατεστημένο της Σόφιας.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί στο crisis monitor, τα τρία κόμματα «διαμαρτυρίας» («ITN», «Δημοκρατική Βουλγαρία» και «Σηκωθείτε! Κάτω η Μαφία!») αναμένεται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το σχηματισμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης. Εντούτοις, η δημιουργία σταθερής κυβέρνησης δείχνει να είναι «δύσκολη αποστολή» κάτι το οποίο γνωρίζει καλά και ο Τριφόνοφ.
Η τραγική ειρωνεία είναι πως το κόμμα του είχε προηγουμένως απορρίψει οποιαδήποτε πιθανότητα συνασπισμού. Στις 12 Ιουλίου, ο Τριφόνοφ χαρακτήρισε τον συνασπισμό ως «βρώμικη λέξη», ενώ σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στα social media, ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του θα κυβερνούσε μόνο με πλήρη πλειοψηφία…
Οι υποψήφιοι
Τα κόμματα με τα οποία το ITN θα πρέπει να συνομιλήσει είναι τρία, το καθέμια με εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις και κοινό. Πρώτα από όλα το φιλο-δημοκρατικό κόμμα “Stand UP”, το οποίο είναι φίλα προσκείμενo στην ΕΕ ο ιδανικός υποψήφιος για να μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας.
Επίσης, στα σκαριά είναι το φιλορωσικό Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά και το εθνοτικό Τουρκικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, δύο κόμματα τα οποία βέβαια ο Τρίφονοφ είχε αποκλείσει στο παρελθόν λόγω των αντιπαραθέσεων μεταξύ τους και καθώς δεν θα ήθελε επιρροές από δύο αμφιλεγόμενα κόμματα τα οποία μπορούν να διασπάσουν και άλλο την ήδη κατακερματισμένη βουλγαρική κοινωνία.
Ο Τριφόνοφ κρύβεται…
Εντωμεταξύ, ο Τριφόνοφ ο οποίος, σπάνια κάνει δημόσιες εμφανίσεις και αποφεύγει αυστηρά τις συνεντεύξεις, δεν έχει ακόμη εμφανιστεί στο νέο κοινοβούλιο, δείχνοντας πως ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βουλγαρία δεν είναι τόσο «βατός» όσο πίστευε.
Εάν αποδειχθεί αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση, η Βουλγαρία θα πρέπει να ξαναμπεί σε εκλογικό πυρετό για τρίτητ φορά φέτος, οι οποίες πιθανώς θα συμπίπτουν και με τις προεδρικές εκλογές.
Όπως και να έχει, οι μεγαλύτεροι ηττημένοι είναι το ITN, το οποίο θα αναγκαστεί είτε να συνεργαστεί, είτε να ριψοκινδυνεύσει την «νίκη» του.