Το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων ηγετών είναι όχι απλά πραγματικό αλλά και πολύ σκληρό, τόσο που Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν αναγκάστηκε να αλλάξει κινητό (συσκευή και αριθμό) και να το δημοσιοποιήσει!
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακόν άλλαξε το τηλέφωνο και τον αριθμό του μετά από αναφορές ότι στόχευε με ισραηλινό λογισμικό κατασκοπίας που ονομάζεται Pegasus.
Το γραφείο του προέδρου ανακοίνωσε ότι ο κ. Macron είχε επίσης διατάξει μια αναθεώρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Η Le Monde αποκάλυψε ότι ο Μακρόν και 14 Γάλλοι υπουργοί επισημάνθηκαν για πιθανή παρακολούθηση από το Μαρόκο. Οι μαροκινές αρχές αρνήθηκαν τη χρήση του Pegasus και δήλωσαν ότι οι ισχυρισμοί ήταν «αβάσιμοι και ψευδείς».
Auditor’s note
Η αποκάλυψη του σκανδάλου και των πιθανών αριθμών και προσώπων που παρακολουθούνταν αποτελεί από μόνο του γεγονός υψηλής διπλωματικής, σημειολογικής και πολιτικής αξίας. Οι αποκαλύψεις θέτουν σε ευάλωτη όχι μόνο τα πρόσωπα αλλά και τους θεσμούς που αυτά εκπροσωπούν.
Οι στόχοι γνωρίζουν ή υποθέτουν ότι προσωπικά τους δεδομένα βρίσκονται στη διάθεση τρίτων ή πολλών ακόμα παραγόντων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.
Η πτυχή αυτή δεν αναδεικνύεται επαρκώς αλλά αποτελεί το μείζον ζήτημα για τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας. Ένα ολόκληρο σύστημα διαχείρισης κρίσεων έχει ενεργοποιηθεί πλέον παγκοσμίως για την εύρεση και ανάκτηση, κλοπή ή καταστροφή των αρχείων πληροφοριών.
Νέος γύρος ανταγωνισμού μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών και αυτόνομων παραγόντων για την απόκτηση πακέτων ή τμηματικών πληροφοριών που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους ικανότητα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Υπ αυτό το πρίσμα, η αποκάλυψη του σκανδάλου, αποτελεί έναυσμα για νέο σκληρότερο ανταγωνισμό και πιθανώς για πολλά νέα περιστατικά, ενδεχομένως ανεξήγητα σε πρώτη ανάγνωση.
Το Pegasus και οι στόχοι
Το spyware μολύνει iPhone και συσκευές Android, επιτρέποντας στους χρήστες να εξάγουν μηνύματα, φωτογραφίες και email. Οι κλήσεις μπορούν να εγγραφούν, ενώ τα μικρόφωνα και οι κάμερες μπορούν να ενεργοποιηθούν κρυφά.
Δεν είναι σαφές εάν το λογισμικό εγκαταστάθηκε ποτέ στο τηλέφωνο του Γάλλου προέδρου. Αλλά ο αριθμός του ήταν ανάμεσα σε μια λίστα με 50.000 επαφές που πιστεύεται ότι στοχεύουν πελάτες του ομίλου NSO, του δημιουργού του Pegasus, από το 2016.
Άλλοι σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν τον Πρόεδρο Μπαράμ Σαλίχ του Ιράκ, τον Κύριλο Ραμάφοσα της Νότιας Αφρικής και οι σημερινοί πρωθυπουργοί του Πακιστάν, της Αιγύπτου και του Μαρόκου.
Ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, αξιωματούχοι, πολιτικοί και επιχειρηματικές προσωπικότητες από δεκάδες χώρες περιλαμβάνονται επίσης στη λίστα, η οποία διέρρευσε στον Τύπο και καλύφθηκε από μια κοινοπραξία ειδησεογραφικών οργανισμών, μαζί με την ομάδα εκστρατείας Διεθνής Αμνηστία.
Δεν είναι σαφές πόσα τηλέφωνα στη λίστα παραβιάστηκαν.
Οι αρχές στην Ουγγαρία, το Ισραήλ και την Αλγερία έχουν ξεκινήσει έρευνες σχετικά με τη χρήση του Pegasus, για να διαπιστώσουν εάν έχουν λάβει χώρα εγκλήματα.
Ο ισραηλινός όμιλος NSO
Ο Όμιλος NSO αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση. Υποστηρίζει ότι το λογισμικό προορίζεται για χρήση εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών και διατίθεται μόνο σε στρατιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες επιβολής του νόμου και υπηρεσίες πληροφοριών από χώρες με καλό track record στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα τελευταία χρόνια, η εταιρία κατηγορήθηκε ότι επέτρεπε στις καταπιεστικές κυβερνήσεις να παρακολουθήσουν αθώους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν σχέσεις με τον δολοφονημένο αρθρογράφο της Washington Post, Jamal Khashoggi.
Ο όμιλος NSO αρνήθηκε τις κατηγορίες και ανακοίνωσε ότι δεν ερευνά τακτικά ποιος είναι στόχος, αλλά διαθέτει συστήματα για τον έλεγχο των πελατών με τους οποίους συνεργάζεται.