Να σπάσει το άβατο και το απόρρητο των κρυπτονομισμάτων επιχειρεί η Κομισιόν, καθώς έχει καταθέσει προς συζήτηση πρόταση που υποχρεώνει τις εταιρίες που εξυπηρετούν συναλλαγές με Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα να καταγράφουν τα προσωπικά στοιχεία του αποστολέα και του αποδέκτη.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι οι κανόνες που ισχύουν σήμερα στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων θα πρέπει να επεκταθούν και στις συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων crypto, προκειμένου να αποτραπεί το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με την πρόταση, οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη μεταφορά crypto για λογαριασμό πελατών τους θα υποχρεούνται να καταγράφουν τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τους αριθμούς λογαριασμού τους, μαζί με τα στοιχεία του αποδέκτη της μεταφοράς.
Η πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει τώρα να εξεταστεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.
Η πρόταση
Το νέο πακέτο αποτελείται από τέσσερις νομοθετικές προτάσεις:
- Κανονισμός για τη σύσταση νέας αρχής ΕΕ AML / CFT ·
- Ένας κανονισμός για το AML / CFT, που περιέχει άμεσα εφαρμοστέους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων στους τομείς της δέουσας επιμέλειας των πελατών και της ευεργετικής ιδιοκτησίας ·
- Μια έκτη οδηγία για το AML / CFT («AMLD6»), αντικατάσταση της υφιστάμενης οδηγίας 2015/849 / ΕΕ (η τέταρτη οδηγία AML όπως τροποποιήθηκε από την πέμπτη οδηγία AML), η οποία περιέχει διατάξεις που θα μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο, όπως κανόνες για τις εθνικές εποπτικές αρχές και τις μονάδες χρηματοοικονομικών πληροφοριών στα κράτη μέλη ·
- Αναθεώρηση του κανονισμού του 2015 σχετικά με τις μεταφορές χρημάτων για τον εντοπισμό των μεταφορών κρυπτογράφησης -ομάδες (Κανονισμός 2015/847 / ΕΕ)
Πλήρης και ενιαία εφαρμογή
Προς το παρόν, μόνο ορισμένες κατηγορίες παρόχων υπηρεσιών κρυπτονομικών στοιχείων περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων ΕΕ AML / CFT. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα επεκτείνει αυτούς τους κανόνες σε ολόκληρο τον τομέα κρυπτογράφησης, υποχρεώνοντας όλους τους παρόχους υπηρεσιών να επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια στους πελάτες τους
Όπως αναφέρεται, οι τροποποιήσεις θα διασφαλίσουν την πλήρη ιχνηλασιμότητα των μεταβιβάσεων κρυπτονομισμάτων, όπως το Bitcoin και θα επιτρέψει την πρόληψη και τον εντοπισμό της πιθανής χρήσης τους για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή τρομοκρατία. Επιπλέον, απαγορεύονται τα ανώνυμα πορτοφόλια κρυπτογραφικών στοιχείων, εφαρμόζοντας πλήρως τους κανόνες της ΕΕ AML / CFT στον τομέα κρυπτογράφησης.
Η προηγούμενη πρόταση
Η Κομισιόν, αρχικά, είχε δημοσιεύσει πρόταση για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων στις 24 Σεπτεμβρίου του 2020, η οποία κάλυπτε τα κρυπτοστοιχεία που δεν εμπίπτουν στην υφιστάμενη νομοθεσία της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς και τα ψηφιακά κέρματα ηλεκτρονικού χρήματος (e-money tokens), έχει τέσσερις γενικούς και συναφείς στόχους.
- Ο πρώτος στόχος αφορά την ασφάλεια δικαίου. Προκειμένου να αναπτυχθούν αγορές κρυπτοστοιχείων εντός της ΕΕ, είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός άρτιου νομικού πλαισίου, το οποίο θα καθορίζει σαφώς τη ρυθμιστική αντιμετώπιση όλων των κρυπτοστοιχείων που δεν καλύπτονται από την υφιστάμενη νομοθεσία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
- Ο δεύτερος στόχος είναι η στήριξη της καινοτομίας. Για να προωθηθεί η ανάπτυξη των κρυπτοστοιχείων και η ευρύτερη χρήση της DLT, είναι απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή ένα ασφαλές και αναλογικό πλαίσιο στήριξης της καινοτομίας και του θεμιτού ανταγωνισμού.
- Ο τρίτος στόχος συνίσταται στην εμπέδωση επαρκούς επιπέδου προστασίας των καταναλωτών και των επενδυτών και ακεραιότητας της αγοράς, δεδομένου ότι τα κρυπτοστοιχεία που δεν καλύπτονται από την υφιστάμενη νομοθεσία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες παρουσιάζουν πολλούς κινδύνους κοινούς με αυτούς των πιο γνωστών χρηματοπιστωτικών μέσων.
- Ο τέταρτος στόχος είναι η διασφάλιση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Τα κρυπτοστοιχεία εξελίσσονται διαρκώς. Ενώ ορισμένα έχουν αρκετά περιορισμένη εμβέλεια και χρήση, άλλα, όπως η αναδυόμενη κατηγορία των «σταθερών κρυπτονομισμάτων», διαθέτουν το δυναμικό να καταστούν ευρύτερα αποδεκτά και ενδεχομένως συστημικά. Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει διασφαλίσεις για την αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα «σταθερά κρυπτονομίσματα» για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ομαλή νομισματική πολιτική.
Προβλήματα και επιπλοκές
Ωστόσο, εγείρονται ζητήματα αποτελεσματικότητας της επιβολής ενός τέτοιου πλαισίου, καθώς τα ανταλλακτήρια και τα ψηφιακά πορτοφόλια θα αντιδρούσαν κλείνοντας γραφεία και μεταφέροντας την έδρα τους. Η ΕΕ θα έπρεπε τότε να απαγορεύσει την εγκατάσταση ATMs κρυπτονομισμάτων και να μπλοκάρει συναλλαγές με τις εταιρίες αυτές μέσω του SWIFT.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πρώτη προσέγγιση του ζητήματος της ρύθμισης των κρυπτονομισμάτων στην ΕΕ.