Θετικές είναι οι προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings για την Ελλάδα, καθώς εκτιμά πως η χώρα βρίσκεται ήδη σε τροχιά για μία ισχυρή ανάπτυξη το 2021 και το 2022.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση Scope Ratings, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μία θετική εικόνα, μολονότι ο τουριστικός κλάδος δέχθηκε ισχυρότατους κραδασμούς από την πανδημία. Συγκεκριμένα, οι ευοίωνες προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης βασίζονται στη συσσωρευμένη ζήτηση, τη νομισματική και δημοσιονομική τόνωση και τους πόρους της Ε.Ε.
H γερμανική Scope βασίζει τις εκτιμήσεις της στις προσδοκώμενες εισροές από τα ευρωπαϊκά ταμεία και τη συνεχιζόμενη επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ειδικότερα, η Scope Ratings αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία, αναμένοντας ρυθμό ανάπτυξης 6,5% για το 2021 και 3,2% για το 2022 σε ετήσια βάση. Παρόλα αυτά, έδωσε ένα περιθώριο απόκλισης, αναγνωρίζοντας ότι τα πλήγματα στον τουριστικό κλάδο, θα μπορούσαν κάλλιστα να επιβαρύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομίας. Ενδεικτικό της αστάθειας του τουριστικού κλάδου, ο οποίος συνεισφέρει σε υψηλότατο επίπεδο στο ελληνικό ΑΕΠ, είναι τα αυξανόμενα κρούσματα στην επικράτεια και η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Μολονότι το ποσοστό θνητότητας έχει υποχωρήσει και το 45% των Ελλήνων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, πολλές περιοχές της Ελλάδας επαναφέρουν τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Scope Economics, Dennis Shen, η απόδοση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του έτους ενδέχεται να αρκεί, ώστε να διασφαλιστεί ένας ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης ολόκληρο το 2021. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και καταδεικνύουν βελτιώσεις σε καίριους τομείς, όπως για παράδειγμα οι δείκτες αγοραστικής αξίας, οικονομικού κλίματος, δείκτες μεταποίησης και λαινεμπορίου. Συνεπώς, είναι πιθανό πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να παρουσιάζει μία υγιή εικόνα μέχρι το τέλος του έτους.
Απολογισμός της πανδημίας
Στους 16 περίπου μήνες από την επελαση της COVID-19 στη χώρα, είναι πλέον καταφανές ότι η πανδημία προκάλεσε τεκτονικούς κραδασμούς στην ελληνική οικονομία, εξ ου και πέρυσι η παραγωγή συρρικνώθηκε σε σημαντικό βαθμό της τάξης του 7,8%. Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε η Scope Ratings, υπήρξε μία σχετική ισορροπία χάρη στην υποστήριξη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών.
Κατ’αρχάς, η ΕΚΤ θα δέχεται ομόλογα του ελληνικού δημοσιου ως εγγύηση μέχρι τον Ιούνιο του 2022, παρότι δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας. Επίσης, τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο του 2022 θα αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμους τίτλους στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP). Κατά την Scope Ratings, η ΕΚΤ έχει υποστηρίξει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, όπως φαίνεται και από την απόδοση του 10-ετούς ομολόγου σε σχέση με το γερμανικό Bund, καθώς κυμαίνεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την κρίση χρέους.