Η αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα αλλά και των άλλων που ακολουθούν φέρνει ξανά στο προσκήνιο ανησυχίες για lockdown, δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας το οποίο υπονομεύει την αναπτυξιακή δυναμική. Η ΕΚΤ έχει από καιρό προειδοποιήσει για τους πτωτικούς κινδύνους, διατηρώντας τα υποστηρικτικά μέτρα ενεργά και τον ορίζοντα μακρύ, παρά τις αντιδράσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να δεσμευτεί για μια μεγαλύτερη περίοδο νομισματικών κινήτρων. Θα είναι η πρώτη συνάντηση από τότε που η τράπεζα παρουσίασε τη νέα της στρατηγική, αλλάζοντας τον στόχο για τον πληθωρισμό από “χαμηλότερα έως 2%, στο “πληθωρισμό 2%”, διεκολύνοντας έτσι την υπέρβαση του ορίου για ικανή χρονική περίοδο, όσο απαιτείται για τη διαμόρφωση του μακροχρόνιου μέσου όρου.
Επίσης, το ανακοινωθέν της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική αναμένεται αισθητά διαφοροποιημένο ως προς την ανάπτυξη συγκεκριμένων εργαλείων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στον απόηχο των θανατηφόρων πλημμυρών στη Γερμανία.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να εκφράσει ετοιμότητα για νέες παρεμβάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι τα εργαλεία παραμένουν διαθέσιμα και οι στρόφιγγες ανοιχτές και αν χρειαστεί η ροή θα αυξηθεί. Στόχος της ΕΚΤ είναι η περαιτέρω χαλάρωση των πιστοδοτικών συνθηκών που διαμορφώνονται στις αγορές, καθώς είχε διαπιστώσει τάση σύσφιξης από την προηγούμενη σύνοδο της ΕΚΤ. Η επίτευξη του στόχου αυτού βασίζεται στην εμπέδωση της πεποίθησης για διατήρηση της τρέχουσας στάσης της ΕΚΤ και για την ετοιμότητα περαιτέρω ανάληψης ρίσκου από την κεντρική τράπεζα.
Τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα και οι χρηματοδοτικές πράξεις με τις τράπεζες θα συνάπτονται στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που διαμορφώνονται.
Βαθιές τομές…
Παρόλο που δεν αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα προς το παρόν, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σηματοδότησε «ενδιαφέρουσες αλλαγές» στην καθοδήγηση της τράπεζας που θα καθορίσει το στάδιο για μια σειρά αποφάσεων συμπεριλαμβανομένου του μέλλοντος του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP). Η Λαγκάρντ υποσχέθηκε επίσης “βραχύτερες, πιο ακριβείς” πολιτικές δηλώσεις για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας.
και επικοινωνιακές αλλαγές
Όπερ σημαίνει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να είναι πιο σαφής στις δικές της δηλώσεις, ενώ αλλαγές θα υπάρχουν και στις διατυπώσεις του ανακοινωθέντος του διοικητικού συμβουλίου. Η πρόεδρος της ΕΚΤ θα υιοθετήσει πιο καθαρές γραμμές και θα περιορίσει τις ισορροπιστικές εκφράσεις, με στόχο να ενισχύσει την καθαρότητα και κατ επέκταση των αντίκτυπο της παρέμβασης. Η πρόεδρος της ΕΚΤ είχε από την προηγούμενη φορά αλλάξει το format της Συνέντευξης Τύπου, με την ίδια και τον αντιπροέδρο Λούις ντε Γκίντος να παραμένουν όρθιοι καθ όλη τη διάρκεια της ανακοίνωσης και των ερωταπαντήσεων. Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ προσέγγισε το ύφος της Κομισιόν και των ηγετών, που στο σύνολό τους κάνουν ανακοινώσεις όρθιοι.