Μετά το μπαράζ δηλώσεων από ΕΕ και ΗΠΑ απάντησης στις δηλώσεις του Ερντογάν στα Βαρώσια, θέση επί του θέματος έλαβε και η Κίνα, καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να τοποθετηθεί εγκαίρως και με συνέπεια έναντι των ανατροπών στο status quo, ώστε να κερδίσει πόντους έναντι των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ταϊβάν.
Στις εξελίξεις παρενέβη ο πρέσβης της Κίνας στον ΟΗΕ, σκιαγραφώντας το βαρύ κλίμα που επικρατεί για την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.
Στο σχετικό tweet , o κ. Λιού δήλωσε το εξής:
«συζητούμε με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Βαρώσι».
Το tweet του κινέζου πρέσβη προδικάζει σκληρή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς μιλά για μέτρα που θα ληφθούν.
Κίνητρα και παρασκήνιο
Η τοποθέτηση της Κίνας συμπίπτει με αυτή των ΗΠΑ και τις γενικές αρχές που διέπουν τις τοποθετήσεις των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο ανώτατο όργανο του ΟΗΕ. Κλειστά κρατά ακόμα τα χαρτιά της η Ρωσία, η οποία έχει σφυρηλατήσει ειδική σχέση με την Τουρκία, αλλά είναι παγίως κατά των μονομερών ενεργειών και της αλλαγής του status quo. Σε αυτή τη φάση και με τα μέτωπα στη Λευκορωσία και την Ουκρανία ανοιχτά, δεν αποκλείεται η Μόσχα να αλλάξει στάση.
Τα κίνητρα της κινεζικής απάντησης μπορούν να είναι πολλά, από τις σχέσεις τις Κίνας με την Τουρκία ως προς το ζήτημα των Ουιγούρων, μέχρι και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τα εμπορικά συμφέροντα στην περιοχή, μέσου του νέου δρόμου του μεταξιού.
Μπορεί η χαμηλών τόνων δήλωση του Κινέζου πρέσβη μέσω twitter να μην είναι βαρυσήμαντη σε επίπεδο ιεραρχίας , εντούτοις είναι μεγάλης αξίας πολιτική απάντηση για την Μεγαλόνησο το ότι, έστω και έμμεσα, η Κινεζική κυβέρνηση αντιδρά στις τουρκικές προβοκάτσιες, κερδίζοντας έδαφος στην επικείμενη έκτακτη σύσκεψη των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.