Σε πολυεπίπεδο συμβιβασμό με τη Γερμανία και παρασκηνιακή συμφωνία με τη Ρωσία για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου Nordstream 2 φαίνεται ότι κατέληξαν οι ΗΠΑ, αδειάζοντας παράλληλα την Ουκρανία.
Έπειτα από πολυετή διαμάχη μεταξύ Ουάσιγκτον – ΒΕρολίνου και Μόσχας, ο Τζο Μπάιντεν και η Άγκελα Μέρκελ κατάφεραν να διευθετήσουν τις διαφορές σχετικά με την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Σε μια απρόσμενη εξέλιξη που αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν να προβάλλουν αντιστάσεις στο έργο του Nordstream 2.
Προφανώς και οι ΗΠΑ δεν υπαναχώρησαν έτσι απλά τις ενστάσεις τους ως προς το πρότζεκτ. Όμως, από τη στιγμή που η κατασκευή του αγωγού έχει ήδη φτάσει στο 90%, η συνέχιση της ατέρμονης σύγκρουσης θα περιόριζε τα ερείσματά τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, εφόσον η ολοκλήρωση των έργων είναι θέμα χρόνου, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν να διαταράξουν περισσότερο τις σχέσεις τους με έναν από τους βασικότερους Ευρωπαίους συμμάχους τους, τη Γερμανία.
Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η υπαναχώρηση των ΗΠΑ ανακοινώνεται μετά τη σύνοδο κορυφής Μπαίντεν – Πούτιν στην Ελβετία και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επανεξισορρόπησης σε παγκόσμια κλίμακα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μάλιστα, απέφυγε να κατονομάσει τη Ρωσία ως δράστη συγκεκριμένων κυβερνοεπιθέσεων επιθέσεων.
Προσωπική νίκη της Μέρκελ
Μεγάλος νικητής στον μακροχρόνιο ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού Nord-stream 2 μέσω βόρειας θάλασσας, είναι αναμφισβήτητα η Γερμανία, η οποία τελικά θα έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.
Πέρα όμως από μια σημαίνουσας οικονομικής σημασίας κίνηση για τη χώρα, αποτελεί προσωπική νίκη και της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας την τελευταία της μεγάλη επιτυχία πριν την αποχώρηση της από την καγκελαρία σε λίγους μήνες.
Ουκρανία: ο μεγάλος ηττημένος
Σίγουρα στο άκουσμα της είδησης για την τελική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Γερμανίας, η Ουκρανία χάνει πάσα ελπίδα για αντιστροφή της κατάστασης, αφήνοντας της μετά την Κριμαία για δεύτερη φορά εκτεθειμένη απέναντι στις ρωσικές βλέψεις.
Είναι σαφές πως με την ολοκλήρωση του αγωγού, η Ουκρανία θα πάψει να λειτουργεί ως μεσάζοντας μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χάνοντας τη μοναδική εμπορική της δραστηριότητα σε μια περίοδο ειδικά που βρίσκεται υπό οικονομική κατάρρευση. Παρόλα αυτά, γνωρίζει πως η νέα αμερικανική διοίκηση δεν είχε πλέον πολλές επιλογές για την ανάκληση του έργου.
Βέβαια, ΗΠΑ και κυρίως Γερμανία προσπάθησαν να την καθησυχάσουν» μέσω αποστολής αντιπροσωπείας Αμερικανών και Γερμανών αξιωματούχων στο Κίεβο ώστε να συμφωνήσουν τους όρους υπαναχώρησης της Ουκρανίας, χωρίς όμως να την αφήσουν και εκτεθειμένη. Όμως το Κίεβο δεν πείσθηκε, έχοντας νωπές τις μνήμες από την εισβολή και προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
Τα ανταλλάγματα στην Ουκρανία
Σύμφωνα πάντα με τις διαρροές, σύμφωνα πάντα με τις διαρροές, οι δύο «προστάτιδες δυνάμεις» αναλαμβάνουν να εγγυηθούν ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να αποτελεί μεσάζων, διαχέοντας φυσικό αέριο στην Ευρώπη από τη Ρωσία και την Gazprom ύψους 3 δισ. δολαρίων ετησίως, χωρίς όμως περεταίρω διευκρινίσεις. Τέλος, ΗΠΑ και Γερμανία φαίνεται πως συμφώνησαν να αναλάβουν ρόλων «νονών» της Ουκρανίας επενδύοντας το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της πράσινης μετάβασης της Ουκρανίας.