Τεράστιες διαστάσεις προσλαμβάνει το σκάνδαλο κατασκοπείας με το λογισμικό Pegasus της Ισραηλινής εταιρίας NSO, καθώς οι αποκαλύψεις από το consortium των ερευνητικών και δημοσιογραφικών οργανισμών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε σε διάρρηξη διακρατικών σχέσεων.
Σύμφωνα τελευταία στοιχεία το λογισμικό της NSO χρησιμοποιούσαν πολλές κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και παρακολουθούσε τα κινητά τηλέφωνα δέκα πρωθυπουργών, ενός βασιλιά και τριών προέδρων. Μεταξύ αυτών και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έγιναν στόχοι κατασκοπείας με το σύστημα Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO. Αυτό αναφέρει η οργάνωση Forbidden Stories, που συνεργάζεται για τις αποκαλύψεις με 17 διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η υπόθεση όμως δεν περιορίζεται στις παρακολουθήσεις αλλά επεκτείνεται στη διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια του Δημοσίου, σε πολλές χώρες, καθώς στελέχη που γνώριζαν, στήριξαν και προώθησαν το λογισμικό Pegasus βρέθηκαν να έχουν λάβει λεφτά από την NSO. Μεταξύ εκείνων που έλαβαν πληρωμές από την NSO ήταν και πρώην αρχηγοί των τμημάτων Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης. Αυτά τα στελέχη υπερασπίστηκαν το λογισμικό κατασκοπείας της NSO ως ένα ανεκτίμητο όπλο εναντίον τρομοκρατών και άλλων ανεπιθύμητων ανθρώπων, και εργάστηκαν προκειμένου να «μαλακώσουν» τη δημόσια εικόνα της εταιρίας.
Στο σκάνδαλο εμπλέκονται πολλές κυβερνήσεις, ενώ τα σκάγια παίρνουν και το Ισραήλ το οποίο φαίνεται να έχει πρόσβαση ή να διατηρεί επικοινωνίες που έχουν καταγραφεί το λογισμικό της NSO.
Auditor’s note
Η διαρροή συγκεκριμένων πληροφοριών για την κατοχή επικοινωνιών μπορεί εκ πρώτης όψεως να συμβάλλει στην ανάσχεση του συστήματος, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και μήνυμα προς πολλούς παράγοντες οι οποίοι πλέον αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς. Αν και αυτό αποτελεί παρενέργεια της αποκάλυψης, εν τούτοις είναι αδιαμφισβήτητα ισχυρό αντίμετρο για περαιτέρω διερεύνηση.
Οι αντιδράσεις στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μουδιασμένη, γεγονός που καταδεικνύει την πλήρη άγνοια και την ανάγκη παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Η αποκάλυψη έρχεται back-to-back με την αναθέρμανση του σκανδάλου κατασκοπείας των ΗΠΑ σε Ευρωπαίους ηγέτες με τη βοήθειας Δανίας.
«Αν οι πληροφορίες ευσταθούν, το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Η υπόθεση θα διερευνηθεί εις βάθος», ανέφερε ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την εντολή για την παρακολούθηση του κινητού του Γάλλου προέδρου, του τότε πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και της συζύγου του, καθώς και 15 υπουργών και στελεχών της γαλλικής κυβέρνησης, το 2019, έδωσε η κυβέρνηση του Μαρόκου. Δεν είναι σαφές σε ποια ακριβώς κυβερνητική υπηρεσία του Μαρόκου αναφέρονται οι πληροφορίες, καθώς μεταξύ των στόχων της παρακολούθησης ήταν και ο ίδιος ο βασιλιάς και ο πρωθυπουργός της χώρας.
Η έρευνα δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει κατά πόσον η διείσδυση στα κινητά-στόχους ήταν επιτυχής, εάν δεν εξεταστούν τα ίδια τα κινητά. Για ευνόητους λόγους, αυτό δεν ήταν εφικτό για τα κινητά των αρχηγών κρατών. Ωστόσο, εξετάστηκαν άλλα κινητά που εμφανίζονται ως στόχοι στη λίστα των 50.000 αριθμών και προσδιορίσθηκε ότι όντως μολύνθηκαν με το κακόβουλο λογισμικό που παραδίδει τον έλεγχο του τηλεφώνου στην NSO. Σε κάποιες περιπτώσεις, η διείσδυση του λογισμικού παρακολούθησης στο τηλέφωνο-στόχο προσδιορίζεται χρονικά μόλις λίγα δευτερόλεπτα αφότου το κράτος-πελάτης έδωσε τη σχετική εντολή στην NSO.
Το δίκτυο των παρακολουθήσεων
Oι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις έχουν προξενήσει πολιτικό σεισμό σε χώρες όπως η Ινδία, όπου η κυβέρνηση Μόντι φέρεται να παρακολουθούσε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ραούλ Γκάντι και μεγάλο αριθμό ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Στο Μεξικό, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ ανακοίνωσε ότι αν το συμβόλαιο της NSO με την κυβέρνησή του παραμένει ενεργό, θα ακυρωθεί αμέσως. Πενήντα άνθρωποι στο περιβάλλον του Ομπραδόρ έγιναν στόχοι της παρακολούθησης από το λογισμικό που προμηθεύθηκαν οι υπηρεσίες του Μεξικού ενόσω εκείνος ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης της χώρας.
Στο στόχαστρο του Pegasus μπήκαν
- Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν, την παρακολούθηση του οποίου παρήγγειλε η κυβέρνηση της Ινδίας,
- Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, κατά παραγγελίαν του Μαρόκου,
- Ο πρόεδρος του Ιράκ Σαλίμ, κατά παραγγελίαν της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,
- Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα και
- Ο πρωθυπουργός της Ουγκάντας Ρουχακάνα Ρουγκούντα, κατά παραγγελίαν της Ρουάντας, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, κατά παραγγελία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπούλι, κατά παραγγελίαν της Σαουδικής Αραβίας.
Επίσης, μεταξύ των αριθμών που μπήκαν στο στόχαστρο της παρακολούθησης ήταν και ενός Αμερικανού διπλωμάτη, εκ των κορυφαίων διαπραγματευτών της πυρηνικής συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν, καθώς και του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους.
Αμερικανός αξιωματούχος που έχει γνώση της υπόθεσης της NSO υποστήριξε στην εφημερίδα Washington Post ότι κάποιες από τις πληροφορίες που συγκεντρώνει το λογισμικό παρακολούθησης βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της NSO Σαλέβ Χούλιο δήλωσε ότι αμφισβητεί κατά πόσον οι αναφορές «έχουν κάποια σχέση με την NSO», αλλά προσέθεσε ότι όλες οι αναφορές για κατάχρηση του λογισμικού θα ερευνηθούν.
Κι άλλες αποκαλύψεις
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, η δικηγορική εταιρεία Pillsbury Winthrop Shaw Pittman δήλωσε ότι είχε υπογράψει συμβόλαιο έξι μηνών, με 75.000 δολ. το μήνα, για να συμβουλεύει τη NSO σχετικά με «πιθανούς επιχειρηματικούς εταίρους».
Το Reuters ανέφερε πέρυσι ότι οι πράκτορες του FBI ερευνούσαν τον ρόλο της NSO σχετικά με τη στοχοποίηση Αμερικανών, αν και το FBI δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την αναφορά.
Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε επίσης ότι το Pegasus χρησιμοποιήθηκε στην αρραβωνιαστικιά του Σαουδάρα δημοσιογράφου Τζάμαλ Κασόγκι, μόλις τέσσερις ημέρες πριν δολοφονηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 2018.
Στον κατάλογο φιγουράρει ο αριθμός του μεξικανού δημοσιογράφου Σεσίλιο Πινέδα Μπίρτο, ο οποίος δολοφονήθηκε μερικές εβδομάδες μετά την εμφάνισή του σε αυτόν. Και επίσης οι αριθμοί ανταποκριτών διαφόρων διεθνών μέσων ενημέρωσης, από την εφημερίδα Wall Street Journal ως τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και France 24, τον ιστότοπο Mediapart, την εφημερίδα El País, το Γαλλικό Πρακτορείο.