Με καθυστέρηση και επί γαλλικού εδάφους έγινε τελικά η πολυσυζητημένη τελετή παράδοσης του πρώτου γαλλικού μαχητικού αεροσκάφους Rafale στην Ελλάδα, στην οποία παρέστη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απείχε όμως η Γαλλίδα ομόλογός του.
Στην αεροπορική βάση στο ISTRES στη Νότια Γαλλία έγινε η τελετή παράδοσης του πρώτου ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους Rafale.
Στο άμεσο μέλλον, στην Πολεμική Αεροπορία θα ενταχθούν επιπλέον 17 μαχητικά, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων.
Παρά την ανάταση που δημιουργεί σε συγκεκριμένο κοινό η παραλαβή του πρώτου από τα 18 συνολικά Rafale και από τα έξι που θα παραληφθούν το 2021, υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που δεν γίνεται να παραβλεφθούν.
Η τελετή έγινε εσπευσμένα και επί γαλλικού εδάφους, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Δεν παραβρέθηκε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί και δεν υπήρξε γαλλικό ανακοινωθέν.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε όμως με τη Φλοράνς Παρλί, στο υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας. Το ανακοινωθέν που εξέδωσε η ελληνική πλευρά ήταν λιτό, ένδειξη των χαμηλών τόνων που επιθυμεί να διατηρήσει η Γαλλία.
Παρών στην τελετή παραλαβής του πρώτου σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους Rafale η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση «125 Istres-Le Tubé», στην Ίστρ της Γαλλίας ήταν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Από γαλλικής πλευράς παρέστη μόνο ο CEO της Dasault.
Ελλάς… Γαλλία
Στην ομιλία του, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:
Η επιλογή της αγοράς των γαλλικών μαχητικών “Rafale” υπογραμμίζει το στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας στη χώρα μας, απέναντι σε προκλήσεις και απειλές. Επιβεβαιώνει μία μακροχρόνια παράδοση εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.
Επίσης, καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και την συνεργασία μας για την σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της κοινής συμμετοχής στις αμυντικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των Χωρών μας είναι πολύ ισχυροί και βασίζονται παραδοσιακά στις εξαιρετικές, εδώ και δύο αιώνες, σχέσεις αδελφότητας και ειλικρινούς φιλίας. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε και επεκτείνουμε την αμυντική συνεργασία μας σε ακόμη περισσότερους τομείς.
Θα ήθελα τέλος να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες, καθώς οι διαδικασίες για ένα τόσο σύνθετο και μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μεθοδικά. Σας ευχαριστώ όλους.
Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που ήδη τα πρώτα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν περατώσει το στάδιο εκπαίδευσης εδώ στη Γαλλία, γράφοντας τον πρόλογο στις νέες σελίδες ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας.
Από την ομιλία του Νίκου Παναγιωτόπουλου προκύπτει η αόριστη -ακόμα- διάθεση της Ελλάδας για επέκταση της διακρατικής και αμυντικής συνεργασίας, σε περισσότερους τομείς. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρεται καν στο ενδεχόμενο συμφώνου αμυντικής συνδρομής, το οποίο όπως είναι πλέον σαφές δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.