Την άποψη ότι μετά την αποτυχία ουσιαστικού ελέγχου της επιδημιολογικής εικόνας της Μυκόνου κατέρρευσε ο μύθος των Covid free προορισμών εξέφρασε με δηλώσεις του στο CrisisMonitor.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος.
Ο κ. Τάσιος, δε διστάζει να πάρει θέση σ’ ό,τι αφορά τις εξελίξεις που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα τονίζοντας ότι «κατέρρευσε ο μύθος για νησιά Covid Free, όταν το πιο τουριστικό νησί της χώρας, η Μύκονος, μπήκε σε καραντίνα με αποτέλεσμα οι ξενοδοχειακές μονάδες να δέχονται βροχή τις ακυρώσεις, κάτι που οδήγησε σε αναδίπλωση την κυβέρνηση που αποφάσισε να επαναφέρει το νησί στην κανονικότητα από την ερχόμενη Δευτέρα».
Ο ίδιος σημειώνει πως «η στρατηγική για Covid free νησιά δεν επιτεύχθηκε διότι ο εμβολιασμός είχε να κάνει με τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, ενώ, όπως αποδείχτηκε, ο μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να θέσει υπό έλεγχο τους τουρίστες που έφθασαν στο νησί, όπως και το προσωπικό που κατέφθασε για εργασία στη Μύκονο. Εμείς εξ αρχής είχαμε πάρε θέση σ’ αυτό ότι δεν θα έπρεπε να διαχωρίζεται η Ελλάδα στα δύο και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βιώνουμε με τη Μύκονο», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
«Ο τουρισμός αντέχει και πάει (πολύ) καλύτερα από πέρυσι»
Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκφράζει στο CrisisMonitor.gr την πίστη και την πεποίθηση ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή, κάτι που αποδεικνύεται από τις έως τώρα αφίξεις. Σημειώνει ότι «οι φετινές αφίξεις ξεπερνούν τα 2,3 εκατ. τουρίστες, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν μόλις 600 χιλιάδες».
Πρόκειται για μια διαπίστωση που αν δεν διαταραχτεί… βίαια το επόμενο διάστημα και κυρίως αν οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος “κρατήσουν” τουριστικά, μπορούν να “σώσουν” μια χρονιά που φαινόταν χαμένη. Οι φετινές αφίξεις έως τώρα είναι τέσσερις φορές περισσότερες από τις αντίστοιχες περυσινές το ίδιο χρονικό διάστημα, κάτι που αν γίνει… αναγωγή και στις εισπράξεις, εύλογα μπορεί να «καλλιεργήσει» μια αισιοδοξία ότι και τα έσοδα θα κινηθούν αρκετά υψηλότερα φέτος.
Ο κ. Τάσιος τονίζει πως ο φετινός Ιούνιος είχε μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της χώρας 45%, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα δεν ξεπερνούσε το 20%, ενώ πολλά ξενοδοχεία πέρυσι δεν είχαν καν ανοίξει, κάτι που φέτος δεν ισχύει. «Φέτος» έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, «ενώ το μήνα Ιούλιο κινούνται με μέση πληρότητα μεταξύ του 55% και 65%, ανάλογα με τον προορισμό».
Τα πάντα όμως θα κριθούν, όπως ο ίδιος σημειώνει από το αν η σεζόν θα… μείνει “ζωντανή” τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, κάτι που θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη διαφορά από πέρυσι, όπου στα τέλη Αυγούστου (σ.σ. του 2020) μπήκε “stop” στον τουρισμό, λόγω έξαρσης κρουσμάτων και αλλαγής επιδημιολογικών δεδομένων.
Χωρίς προβλέψεις
Ο κ. Τάσιος απέφυγε να κάνει ποσοστιαία πρόβλεψη για τα φετινά έσοδα του τουρισμού καθώς «κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων που μεταβάλλονται διαρκώς» και αρκέστηκε να τονίσει πως τον Αύγουστο θα έχουμε Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ διακρίνει μια στασιμότητα από τη Γερμανία.
Μιλώντας για τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, περιοχή που δραστηριοποιείται επαγγελματικά ο κ. Τάσιος, τονίζει ότι «όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής φέτος έχουν ανοίξει εν αντιθέσει με πέρυσι, ενώ οι πληρότητες διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 60%, έναντι 30% την αντίστοιχη περίοδο του 2020». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής κερδίζουν μεγάλη μερίδα τουριστών από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με σημαντική αύξηση αφίξεων από τη Ρουμανία φέτος.
Οι τιμές
Αναφορικά με τις τιμές, σημειώνει πως οι Έλληνες που θέλουν να κάνουν διακοπές φέτος θα βρουν καταλύματα σε καλές τιμές οι οποίες διαμορφώνονται έως και 20% χαμηλότερα από πέρυσι, σημειώνοντας ότι οι ξενοδόχοι κρατούν τιμές στα επίπεδα του 2019, μολονότι η πανδημία δημιούργησε επιπλέον κόστη τα επίπεδα του 7%.
Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ οφείλεται στα κόστη που απαιτούνται για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας μιας ξενοδοχειακής μονάδας, σε μια περίοδο μειωμένων εσόδων.