Συνέχεια στην κινητικότητα που έχει αναπτύξει στην ανατολική Μεσόγείο και στην ευρύτερη περιοχή της MENA δίνει ο Νίκος Δένδιας με μπαράζ συναντήσεων σε Ισραήλ και Κύπρο, τη στιγμή που οι εντάσεις με την Τουρκία δείχνουν να έχουν υποχωρήσει σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά κλιμακώνονται σε πολιτικό και διπλωματικό.
Η σύσφιξη των σχέσεων με τα κράτη της περιοχής συνεχίζεται εντατικά από το Υπουργείο Εξωτερικών, δίνοντας έμφαση αυτή το φορά στο τριμερές σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς η νέα αμερικανική διοίκηση Μπάιντεν επαναπροσδιοριζει τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή και διαμορφώνει νέες ισορροπίες με τους συμμάχους της. Κατ επέκταση πολλές -αν όχι όλες- οι κινήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής υπαγορεύονται από την ανάγκη διατήρησης και διεύρυνσης των γεωπολιτικών επαφών με τις ΗΠΑ.
Ο Νίκος Δένδιας άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αραβική εφημερίδα μίλησε για προσπάθεια σύμπτωσης συμφερόντων με τις χώρες της περιοχής.
Πίσω από τις συναντήσεις
Η χρονική συγκυρία των προγραμματισμένων συναντήσεων διόλου τυχαία είναι, καθώς οι αυριανές επισκέψεις και στα δύο κράτη έχουν ως αντίκρισμα τις Τουρκικές φιλοδοξίες στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου.
Από την μία πλευρά, η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον νέο ομόλογό του, Γιαΐρ Λαπίντ, έχει ως στόχο την επιβεβαίωση με την νέα κυβέρνηση του Ισραήλ του mondus operandi με την Ελλάδα σε γεωπολιτικό και γεωοικονομικό επίπεδο, ειδικά στον τομέα της ενέργειας, μέσω των τριμερών σχημάτων.
Η ατζέντα διαφαίνεται εξαιρετικά βαριά, καθώς ο Νίκος Δένδιας χρειάστηκε επιπλέον προπαρασκευαστική συνάντηση με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα, Yossi Amrani. Αν και η ατζέντα που ανακοινώνεται δεν είναι ποτέ αναλυτική, η ένταση των στιγμών και η δυναμική των εξελίξεων διαμορφώνουν την αίσθηση ότι η Αθήνα επιδιώκει περισσότερα απ’ όσα αφήνει να διαφανούν, από τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ.
Κυπριακό
Από την άλλη, η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου, δείχνει πέρα από τη συμβολική και μια γεωστρατηγική διάσταση. Ειδικά η επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Αμμόχωστο καταδεικνύει την επιθυμία της Ελληνικής πλευράς για μια ηχηρή απάντηση στις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου ειδικά μετά τη σημερινή, άκρως προκλητική επίσκεψη στα κατεχόμενα και το άνοιγμα κατά 3,5% των Βαρωσίων.
Μολονότι η Ελλάδα έχει αποκόψει το Κυπριακό από την ατζέντα της, φαίνεται ότι προσπαθεί να τηρήσει τις αποστάσεις, κρατώντας παράλληλα επαφή με την Κύπρο, ώστε να μην χάσει τα ερείσματα της.
Επιπλέον, η σειρά που θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις αποδεικνύουν τις προτεραιότητες της χώρας και πως δεν πραγματοποιούνται στο πλαίσιο χωριστών συμφερόντων, αλλά αλληλοσυνδέονται με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της Ελλάδας, έναντι της Τουρκίας στην ζωτική αυτή ζώνη.
Το Tweet για το γεύμα εργασίας
Σε γεύμα εργασίας, ενόψει της επίσκεψής μου στο Ισραήλ, με τον Πρέσβη του Ισραήλ Yossi Amrani. Συζητήσαμε για την ενδυνάμωση των σχέσεων ???? & τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. pic.twitter.com/T76jLTs6K3
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 20, 2021
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί αύριο στο Ισραήλ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο ομόλογό του Yair Lapid. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε όλους τους τομείς, τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Αμέσως μετά ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θα συναντηθεί επίσης με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου.
Θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου γύρω στις 14:00.
Η επίσκεψη αυτή, μία μέρα μετά την συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή, εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί ο στενός συντονισμός σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς.