Στο πλαίσιο των προαναγγελιών κινήθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ετντογάν και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, επιμένοντας στη στρατηγική της δημιουργίας τετελεσμένων ως μοχλό για την επιβολή νέας βάσης διαπραγματεύσεων και πειθαναγκασμού του διεθνούς παράγοντα στην αποδοχή του.
Κεντρικό μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν ήταν ότι η πρόοδος δρομολογείται και ότι όσο δεν γίνονται αποδεκτές λύσεις και προτάσεις η τουρκική πλευρά θα δημιουργεί τετελεσμένα. Για να πείσει για την αξιοπιστία του σε αυτό το πλαίσιο ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωση των άνοιγμα του 3,5% του Βαρωσίου.
Μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί μόνο να αρχίσει ανάμεσα σε δύο κράτη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, από τα κατεχόμενα. Δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια για να σπαταλήσουμε για την Κύπρο, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι τουρκικές προτάσεις για ειρηνική επίλυση του προβλήματος παραμένουν στο τραπέζι.
Στο πλαίσιο των ομιλιών για τους «εορτασμούς» της εισβολής», ανακοινώθηκε ακόμη το νέο στάδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ο Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης, με την τροποποίηση του οποίου ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο εγχείρημα. Ο Ερντογάν χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ερσίν Τατάρ.
Παράλληλα οι Τούρκοι προκαλούν, με τα τουρκικά F16 να σχηματίζουν τη σημαία της Τουρκίας στον ουρανό της Λευκωσίας.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των προκλήσεων είχαν προαναγγελθεί και η τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία κινήθηκε στο κάτω εύρος των προσδοκιών, θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι αυτοσκοπός η πρόκληση, αλλά εργαλεία για την εμπέδωση της εξέλιξης. Έτσι, το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνώρισε τα Κατεχόμενα -ακόμα τουλάχιστον, σενάριο που παραμένει ωστόσο ζωντανό και επικρέμεται ως απειλή.
Στο στόχαστρο
Ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του θέλησε να περάσει την θέση ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για λύση η προσπάθεια απέτυχε εξαιτίας της θέσης που τήρησε η ε/κ πλευρά, ασκώντας κριτική και στην ΕΕ με το σκεπτικό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. «Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα κατεχόμενα, ενώ επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να λάβει οδηγίες για το Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ξεχωριστό «κράτος» στην Κύπρο. «Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την κυριαρχικά τους και να μετεξελιχθούν σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων», υποστήριξε.
Οι διατυπώσεις αυτές αποτελούν σαφές μήνυμα για το ενδεχόμενο προώθησης των διαπραγματεύσεων επί του μοντέλου διζωνικής-δικοινωτικής ομοσπονδίας. Επ αυτού, η Τουρκία ζητά πλέον αυξημένο πολιτικό βάρος, ως προϋπόθεση.
Σε ό,τι αφορά το Βαρώσι, ο Ερντογάν συνεχάρη τη στάση της ηγεσίας του Τατάρ. Με τη νέα απόφαση – την άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της κλειστής πόλης, σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν στο Βαρώσι ξεκινά μια νέα περίοδος. Υποστήριξε ότι το τμηματικό άνοιγμα της πόλης δείχνει το πόσο προσεκτικά διαχειρίζεται η τουρκική πλευρά το όλο ζήτημα.
Δρομολογούνται εξελίξεις
Στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο Ερντογάν επανέλαβε την πρότασή του για διεθνή διάσκεψη για τα ζητήματα της Α. Μεσογείου. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά παραγνωρίζει αυτήν την πρόταση και το Φθινόπωρο ξεκινά εργασίες, εξέλιξη η οποία δείχνει την πλευρά που δεν δίνει συγκατάθεση για διάλογο. Και η Τουρκία θα πράξει ότι πρέπει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ίδιας και των τ/κ στην περιοχή. Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και σε ορισμένους «κύκλους» στην Ουάσιγκτον που κινητοποιήθηκαν με αφορμή την άφιξη του ίδιου στα κατεχόμενα.
Για το ίδιο θέμα ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι μια αδερφή χώρα, στο ψευδοκράτος βρίσκεται αντιπροσωπεία από το Αζερμπαϊτζάν, «και σε αυτών την καρδιά υπάρχει η ανάπτυξη των σχέσεων με την τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Το να βρίσκεται η αντιπροσωπεία στα κατεχόμενα μια τέτοια μέρα, είναι ένα μήνυμα προς την διεθνή κοινότητα, πρόσθεσε και εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι σχέσεις θα αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου».
Χιλιάδες Αζέροι, είπε, βρίσκονται στο ψευδοκράτος, σπουδάζουν, ζουν και έχουν ισχυρούς δεσμούς με το νησί. Στην καρδιά τους, πρόσθεσε, υπάρχει το «ένα έθνος τρία κράτη».
Μηνύματα
Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα αυτές τις σημαντικές ημέρες δίδει μηνύματα στον κόσμο, πρόσθεσε.
Τον Πρόεδρο της Τουρκίας εκτός από τον Ερσίν Τατάρ συνόδευαν ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, ο Πρόεδρος του κόματος Εθνικιστικής Δράσης και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι που ήρθαν μαζί του για την παράνομη διήμερη επίσκεψη με αφορμή την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής.
Ο κ. Ερντογάν ευχήθηκε στον τ/κ «λαό», τον τουρκικό λαό και όλους του Μουσουλμάνους «καλό μπαϊράμι» μιας και σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών. Βγαίνοντας από το τζαμί αντάλλαξε ευχές με τους παρευρισκόμενους.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι σήμερα θα κάνουν μια σειρά από εγκαίνια για έργα που ολοκληρώθηκαν και βελτιώνουν τις υποδομές στα κατεχόμενα.