Τη χειρότερη συνεδρίαση από το Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία του Covid-19 έφερε το πρώτο σοκ στις αγορές βίωσε σήμερα Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθώντας τη γενικευμένη πτώση σύσσωμων των διεθνών αγορών, υπό το φόβο της έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα, που ουσιαστικά «γεννάει» έναν νέο ιό!
Μολονότι το φθινόπωρο του 2020 υπήρξαν συνεδριάσεις με μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης για το Γενικό Δείκτη έναντι του σημερινού (-3,88%), τέτοια ισοπέδωση στο ταμπλό με μόλις πέντε μετοχές σε άνοδο και πάνω από 40 σε απώλειες άνω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων, είχαμε να δούμε από το Μάρτιο του 2020! Παράλληλα, καμιά μετοχή τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap δεν είχε άνοδο, κάτι εξαιρετικά σπάνιο ακόμη και για τις «κακές» ημέρες της αγοράς.
Αυτό, από μόνο του λέει πολλά για το πως αντιμετωπίζει η επενδυτική κοινότητα τη νέα μετάλλαξη, φοβούμενη μπαράζ νέων κατά τόπους lockdown, άρα και πρόωρη λήξη της τουριστικής σεζόν.
Πρόκειται για ένα σπιράλ που μόνο εφιάλτες ξυπνάει, καθώς μια πρόωρη λήξη και ακύρωση της τουριστικής σεζόν – που είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας – σημαίνει μερικά δισ. λιγότερα έσοδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το ΑΕΠ, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και όλη την «αλυσίδα» των παράπλευρών αγορών που κινούνται πέριξ του τουρισμού.
Και μολονότι ο στόχος για έσοδα στο 50% του 2019, ήτοι στα 9 δισ. ευρώ να έχει απομακρυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, πλέον – όπως γίνεται αντιληπτό – υπάρχουν φόβοι για πολύ μικρότερη συγκομιδή ακόμη και από το 35% των εσόδων εκείνης της χρονιάς.
To άκυρο από τη Γερμανία, το Ισραήλ και οι φόβοι
Η Γερμανία που είναι η μεγαλύτερη τουριστική δεξαμενή για τη χώρα μας κατέταξε στο «κόκκινο» την Ελλάδα από την προηγούμενη εβδομάδα, το Ισραήλ που είναι μια υπολογίσιμη αγορά με 750.000 επισκέπτες το 2019 ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο. Mετά το μίνι lockdown στη Μύκονο, η αγορά προεξοφλεί παρόμοια «κλειδώματα» και σε άλλα ισχυρά εγχώρια τουριστικά brand όπως Πάρο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ίο κ.λπ. Ήδη έχει καταγραφεί μπαράζ ακυρώσεων τόσο για τη Μύκονο όσο και άλλους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, «σκοτώνοντας» την ψυχολογία στον κλάδο, στην καρδιά της σεζόν και πάνω που ετοιμαζόταν να «σπριντάρει», μπαίνοντας στο καλύτερο 40ήμερο της χρονιάς!
Δεν είναι τυχαίο το γενικευμένο sell off σήμερα στις τραπεζικές μετοχές που υποχώρησαν άνω του 7% με αυξημένους όγκους, υπό το φόβο της «καταστροφής» της τουριστικής σεζόν και της διάψευσης των προσδοκιών. Και τούτο διότι οι τράπεζες φοβούνται νέες αναστολές στις πληρωμές δανείων, άρα «φόρτωμα» με νέα τοξικά, φοβούνται κανόνια στον τουριστικό – ξενοδοχειακό κλάδο και πολλά άλλα.
Παράλληλα, η αγορά βλέπει ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο της πρόωρης λήξης της τουριστικής σεζόν, τότε η κυβέρνηση θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε νέα μέτρα στήριξης, με κεφάλαια όμως που θα πάρει από το Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που θα ξυπνήσει ημέρες… μνημονίων.
Η Μύκονος και η Πάρος
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για τη Μύκονο, ένα νησί με πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ήρθε να διαψεύσει όλες τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα, προξενώντας ανασφάλεια, καχυποψία αλλά και δικαιολογημένη οργή σε όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και τους πολίτες. Επίσης τα τραγελαφικά όσο και ακραία τριτοκοσμικά που συνέβησαν στην Πάρο, με έξι 18χρονους με συμπτώματα Covid-19 να «φιλοξενούνται» σε υπαίθριο πάρκινγκ επί 16 ώρες καθώς δεν υπήρχε υποδομή ούτε πρόβλεψη για κάτι άλλο, είναι μια ντροπιαστική… ήττα για μια χώρα που ανήκει στην παγκόσμια ελίτ των τουριστικών brand.
Ταυτόχρονα το φως της δημοσιότητας βλέπουν νέες εκθέσεις κορυφαίων χρηματοοικονομικών ομίλων με δυσοίωνες εκτιμήσεις, με τη Deutsche Bank να σημειώνει ότι οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό βρίσκονται αντιμέτωπες και με τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.
Όπως προσθέτει έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ενδείξεις για μείωση των διεθνών πτήσεων και την ίδια ώρα ο εγχώριος τουρισμός δεν είναι τόσο ισχυρός ώστε να καλύψει το κενό. Ο γερμανικός όμιλος αναφέρεται ειδικά στις οικονομίες, Ελλάδας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.
Γενικευμένο ξεπούλημα διεθνώς
Μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν στο… μικρόκοσμο της Ελλάδας επηρεάζοντας καταλυτικά τη ρηχή εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η ελληνική οικονομία έχει τεράστια εξάρτηση από τον τουρισμό, όμως γενικευμένο ξεπούλημα λαμβάνει χώρα σ’ όλες τις διεθνείς αγορές.
Ο Dow Jones υποχωρεί στις 18:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος άνω των 800 μονάδων καταγράφοντας απώλειες 2,35%, καθώς ολόκληρες πολιτείες έχουν μείνει πίσω στους εμβολιασμούς, την ίδια ώρα που το αντιεμβολιαστικό κίνημα «θεριεύει». Στην Ευρώπη, οι δείκτες κορυφαίων δεικτών έφτασαν να υποχωρούν άνω του 3%, με τον DAX της Φρανκφούρτης να υποχωρεί πάνω από 400 μονάδες. Στον ευρωπαϊκό νότο που βρίσκονται οι χώρες που είναι μεγάλα τουριστικά brand, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί πάνω από 800 μονάδες, με απώλειες άνω του 3%, χάνοντας – προς το παρόν – και το όριο των 24.000 μονάδων!
Ισοπεδωτική πτώση στο Χ.Α.
Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διεθνείς αγορές προέρχονται από ένα υπερδεκαετές bull market οπότε κάθε αφορμή ή αιτία για διόρθωση και κατοχύρωση κερδών, λαμβάνει ισχυρό νόημα και μάλιστα είναι σημάδι υγείας. Άλλωστε, όπως γράψαμε και πρόσφατα στο CrisisMonitor.gr, οι αγορές – διεθνώς – έχουν ξεφύγει πλέον από την επαφή τους με την πραγματική οικονομία και κινούνται ως ένας ανεξάρτητος και αυτόνομος «μηχανισμός» ανακύκλωσης της τεράστιας ρευστότητας η οποία πολλαπλασιάζεται από την υπερμόχλευση.
Εντός αυτού του αφιλόξενου περιβάλλοντος το ελληνικό χρηματιστήριο «κρέμασε» εύκολα χαμηλότερα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα μετά από καιρό, επιστρατεύτηκε ξανά ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (Α.Μ.Ε.Μ.) σε πολλά blue chips, λόγω των «άγριων» διακυμάνσεων.
Στο ταμπλό
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 833,16 μονάδες με πτώση 3,88%, έχοντας υψηλό ημέρας στο άνοιγμα στις 864,78 μονάδες (-0,23%) και χαμηλό στις 830,07 μονάδες (-4,24%) γύρω στις 16:22 μ.μ. Ο FTSE 25 έχασε και το όριο των 2.000 μονάδων κλείνοντας στις 1.995,96 μονάδες με πτώση 4,10%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 4,16% στις 1.355,09 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 6,53% με κλείσιμο στις 503,14 μονάδες! Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου.
Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη και έφτασε στα 85,33 εκατ. ευρώ, με τα 39 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 45% να γίνεται στις τράπεζες, ενώ 22,57 εκατ. ευρώ διακίνησε μόνο η Alpha Bank. Στον Large Cap, απώλειες 7,40% είχε η Εθνική και -7,37% η Eurobank, στο -5,99% η Alpha Bank, στο -6,85% η Viohalco, -5,97% η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 4% υποχώρησαν οι Lamda Development, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ElvalHalcor και Ελλακτωρ.
Στο χώρο του Mid Cap, πτώση 8% είχε η Ικτίνος, στο -7,10% έκλεισε η Cenergy Holdings, στο -6,03% η Autohellas, άνω του 5% υποχώρησαν οι AVAX, Intracom Holdings και Intrakat και άνω του 4% οι Attica Bank, Profile, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή.