Όριο ενός έτους για την αναδιαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με τις προϋποθέσεις χορήγησης διαβατηρίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, επέβαλλε το Συνταγματικό Δικαστήριο βάζοντας «φρένο» στην κατάχρηση εξουσίας από την Τουρκική κυβέρνηση, ήτοι Ερντογάν.
Βέβαια, δεν μπορούν να είναι σίγουρα τα αποτελέσματα που θα έχει εντέλει μια τέτοια απόφαση σε ένα καθεστώς όπου ο Πρόεδρος αποφασίζει και διατάζει, παρακάμπτοντας κάθε συνταγματικό και θεσμικό «εμπόδιο». Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα εντέλει, είναι μια ηχηρή απόφαση-αντίδραση από το ανώτατο όργανο της δικαστικής εξουσίας, η οποία αποδεικνύει την αγανάκτηση όχι μόνο των πολιτών αλλά και του θεσμικού συστήματος για τον Ερντογάν και σίγουρα χτυπάει τη δημοτικότητά του τόσο μέσα, όσο και έξω από την Τουρκία.
Πως οδηγήθηκε το Δικαστήριο ως εδώ
Από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει κάθε μέτρο αντισυνταγματικότητας, βάζοντας όρους στο Υπουργείο Εσωτερικών ως προς το ποιοι δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, με το «επιχείρημα» πως είναι εμπλεκόμενοι στο πραξικόπημα και όχι μόνο.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο εσωτερικών, σχεδόν 250.000 διαβατήρια ακυρώθηκαν στο πλαίσιο κυβερνητικών μέτρων με στόχο την εύρεση και μη απομάκρυνση «συνωμοτών» πραξικοπημάτων και άλλων τρομοκρατικών ομάδων.
Οι αριθμοί όμως είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τη στιγμή που εκτιμάται ότι, αφού συμπεριλαμβάνονται και μέλη των οικογενειών των υπόπτων, το δικαίωμα μετακίνησης περιορίστηκε για περίπου μισό εκατομμύριο Τούρκους πολίτες!
Η αλήθεια είναι πως οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι ακυρώσεις διαβατηρίων έχουν γίνει ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο της τουρκικής κυβέρνησης ενάντια στις πιο ευάλωτες ομάδες προς το καθεστώς, όπως οι στρατιωτικοί. Όπως όλα δείχνουν, η απόπειρα πραξικοπήματος, αποτελεί ακόμη και σήμερα σκιά του Τούρκου Προέδρου, βλέποντας παντού εχθρούς και συνωμότες, ως άλλος Στάλιν..
Η απόφαση
Γι’ αυτό τον λόγο, το Συνταγματικό Δικαστήριο, αναλαμβάνει να εμποδίσει την τακτική αυτή μέσω της απόφασής του, στις 14 Ιουλίου, ακυρώνοντας διακριτική εξουσία του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις ακυρώσεις διαβατηρίων και τους περιορισμούς.
Όπως τόνισε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην απόφασή του:
«Οι υφιστάμενοι κανόνες [στο Υπουργείο Εσωτερικών] έχουν περιορίσει την ελευθερία μετακίνησης προς το εξωτερικό κατά παράβαση του συντάγματος».
Επομένως, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάσισε ότι οι περιορισμοί έκδοσης διαβατηρίων και μετακίνησης μπορούν να επιβληθούν μόνο μέσω δικαστικής απόφασης, ενώ η μέχρι τώρα τακτική του υπουργείου εσωτερικών «παραβιάζει το βασικό δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών».