Σκάνδαλο γεωπολιτικών διαστάσεων με επίκεντρο την ισραηλινή εταιρία ασφαλείας NSO αποκάλυψαν 16 διεθνή Media, απλώνοντας νέα σκιά πάνω από την κυβέρνηση Νετανιάχου αλλά και τον υπουργό Άμυνας που παραμένει στη θέση του Μπένι Γκάνζ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τα στοιχεία το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρίας ασφαλείας NSO χρησιμοποιούνταν όχι μόνο από κυβερνητικούς αλλά και από μη-κυβερνητικούς φορείς για την παρακολούθηση 60,000 τηλεφώνων σε τουλάχιστον 45 χώρες.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που λογισμικό ισραηλινής εταιρίας εμπλέκεται σε σκάνδαλο παρακολουθήσεων, καθώς είχε προηγηθεί και υπόθεση με το “βαλιτσάκι” και οι παραβιάσεις του viber, θύματα του οποίου υπήρξαν πρόσωπα σε Ελλάδα και Κύπρο. Στη νέα υπόθεση Pegasus δεν φαίνεται να παρακολουθούνται τηλέφωνα στην ελληνική και κυπριακή επικράτεια.
Ο Guardian σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα λίστα 180 δημοσιογράφων, ανάμεσά τους συντάκτες, φωτογράφοι, ρεπόρτερ, των Financial Times, CNN, the New York Times, France 24, the Economist, Associated Press και Reuters.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται καθώς η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Ρωσίας και ΗΠΑ – Κίνας για τις παρακολουθήσεις και τις κυβερνοεπιθέσεις κλιμακώνεται. Επίσης, το σκάνδαλο Pegasus ακολουθεί την αναθέρμανση της υπόθεσης παρακολουθήσεων Ευρωπαίων ηγετών και παραγόντων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών μέσω… Δανίας.
Αν και προφανείς σύνδεσμοι μεταξύ των περιστατικών δεν υπάρχει, μια πιο διασταλτική ανάλυση της κατάστασης αναδεικνύει μια παγκόσμια αντιπαράθεση για τα πλοκάμια των υπηρεσιών πληροφοριών και την εμπιστοσύνη μεταξύ… συμμάχων.
To Pegasus είναι Spyware
Το Pegasus είναι ένα κακόβουλο λογισμικό που «χτυπά» τις συσκευές των iphone και android. Μπορεί να αποσπάσει μηνύματα, φωτογραφίες, email, να ηχογραφήσει τηλεφωνικές συνομιλίες ακόμη και να ενεργοποιήσει στα κρυφά τα μικρόφωνα των συσκευών.
Συνολικά εκτιμάται ότι περισσότεροι από 50.000 αριθμοί έχουν υποστεί διαρροές, ενώ κάποιοι έχουν ταυτοποιήθει και ως πελάτες της εταιρίας NSO από το 2016.
Επιπλέον, εντοπίστηκε και ο αριθμός του Μεξικανού δημοσιογράφου, Cecilio Pineda Birto, ο οποίος είχε δολοφονηθεί. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την έρευνα, οι δολοφόνοι του να τον εντόπισαν μέσα από το κακόβουλο λογισμικό στο κινητό του. Εικάζεται ότι ενδεχομένως για αυτό και να μη βρέθηκε ποτέ το κινητό του τηλέφωνο.
Στις χώρες που βρέθηκαν με τους περισσότερους αριθμούς τηλεφώνων να παρακολουθούνται συγκαταλέγονται το Μεξικό με πάνω από 15.000 αριθμούς, και το Μαρόκο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 10.000 αριθμούς! Συνολικά παρακολουθούνταν αριθμοί σε πάνω από 45 χώρες του κόσμου. Πάνω από 1000 αριθμοί παρακολουθούνταν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας.