Κινήσεις πανικού κάνουν κυβέρνηση, ΕΟΔΥ και επιδημιολόγοι, προδίδοντας είτε εσφαλμένες αποφάσεις και προσπάθεια ανατροπής τους, είτε παντελή απώλεια ελέγχου της πανδημίας μεσούντος του θέρους στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται φήμες για νέα lockdown σε νησιά και οι έκτακτες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τη μετάλλαξη Δ.
Έτσι, αφού πρώτα τέθηκε σε καθεστώς lockdown η Μύκονος, ο πλέον θελκτικός τουριστικός προορισμός, ιδιαίτερα για το διεθνές jet-set, τώρα αναπτύσσονται φήμες για αντίστοιχα μέτρα σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη. Παράλληλα επιχειρείται να εδραιωθεί νέα αίσθηση με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και ανάδειξη της επέλασης της μετάλλαξης Δ. Τα γεγονότα είναι αδιαμφησβήτητα, η κατάσταση όμως δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά, αλλά η φάση της επώασης αποκρύπτονταν όμως συστηματικά.
Ο τρόπος με τον επιδιώκεται ξαφνική η ενίσχυση του αισθήματος κρισιμότητας της κατάστασης αντιφάσκει με την αγωνιώδη προσπάθεια υποτίμησης του προβλήματος όταν ξεκινούσε η άρση των μέτρων. Επίσης, οι ενέργειες και τα μέτρα εστιάζουν μονόπλευρα στον περιορισμό της διασκέδασης, χωρίς πλάνο και στόχους. Η διεύρυνση του ηλικιακού εύρους εμβολιασμού με τη συμπερίληψη παιδιών από 12 ετών και άνω αποτελεί μια ακόμη ένδειξη του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών και της αδυναμίας σχηματισμού ικανού τείχους προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες και buffer zone για το ΕΣΥ.
Οι επιλογές αυτές σηματοδοτούν στροφή 180 μοιρών για την κυβέρνηση και εγκατάληψη του αφηγήματος για ένα “κανονικό καλοκαίρι”. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποσύρει την έμμεση αναγνώριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, επαναφέροντας την την υποχρεωτικότητα τεστ για την είσοδο στη χώρα τουριστών που είναι εμβολιασμένοι μεν αλλά με εμβόλια που δεν έχει εγκρίνει ο EMA, δε. Η κυβέρνηση τροφοδοτώντας πανικό επιχειρεί να ενισχύσει τη δημόσια ενσυναίσθηση. Ταυτόχρονα απειλεί την κοινωνική συνοχή με την καλλιέργεια κοινωνικών αυτοματισμών επί του ζητήματος των εμβολιασμών.
Τα αποτελέσματα των ετερόκλητων αυτών πολιτικών καταγράφονται στην αύξηση του ιικού φορτίου, του δείκτη μεταδοτικότητας και στην επαναφορά της Ελλάδας σε ταξιδιωτικές blacklist, με πρώτη της Γερμανίας.
Νέα lockdown
Μετά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο και με την επιδημία του κορονοϊού να είναι σε πλήρη έξαρση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε Κυκλάδες και Κρήτη, στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιορισμών και τοπικών lockdown και σε άλλα νησιά.
Με τους ρυθμούς των εμβολιασμών να έχουν μειωθεί, αν και η κυβέρνηση έκανε λόγο για αύξηση των ραντεβού την περασμένη εβδομάδα, και με την τουριστική σεζόν να είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη να γίνονται εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και των όσων προβλέπονται στις επιχειρήσεις σχετικά με τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες.
Αν και η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να επιβάλλει οριζόντια μέτρα και lockdown, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επεμβαίνει με περιορισμούς όπου κρίνεται πως αυτό είναι αναγκαίο για να μην ξεφύγει τελείως η διασπορά του ιού.
Η περίπτωση της Μυκόνου είναι ενδεικτική, αν και το ανησυχητικό είναι πως η επιδημιολογική κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων – Ίος, Πάρος, Σαντορίνη – αλλά και στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν τα κρούσματα εξακολουθήσουν να είναι σε εκθετική αύξηση και τα επόμενα 24ωρα τότε είναι πολύ πιθανό να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα και σε αυτά τα νησιά, όπως συνέβη και στη Μύκονο.
Έλεγχος… ποιός έλεγχος;
Από το υπουργείο Υγείας διαρρέεται ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης παραμένει στο να διατηρηθεί υπό έλεγχο η εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει η εικόνα της χώρας. Ωστόσο το στοίχημα αυτό έχει χαθεί, καθώς η υπερ-χαλαρή πολιτική επικρίθηκε από Μέρκελ και Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής και εν συνεχεία η Ελλάδα μπήκε στη blacklist της Γερμανία.
Όσον αφορά τις τουριστικές ροές, καλλιεργήθηκαν εξ αρχής πληθωρισμένες προσδοκίες. Η διάψευση των οποίων επιχειρείται τώρα να αποδοθεί στην αλλαγή της επιδημικής κατάστασης και την αδυναμία πολιτών και τοπικών κοινωνικών να τηρήσουν τα ελάχιστα μέτρα.
Στην πραγματικότητα όμως, η Ελλάδα έμεινε στη βρετανική blacklist για παρατεταμένο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα μαζικές ακυρώσεις που δεν αναπληρώθηκαν. Η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να εγκαινιάσει νέες γραμμές με τη Ρωσία, παρά τις υπαναχωρήσεις για το Sputnik που στοίχησαν στον πρωθυπουργό πολιτικό κεφάλαιο.
Η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε εντόπισε νέες χώρες για τουριστική συνεργασία, σε διμερές διακρατικό επίπεδο, αλλά επένδυσε τις ελπίδες της στους tour operatiors. Η στρατηγική αυτή δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επίσης, φέτος, η ΄παρέχονται χαμηλότερα πακέτα κοινωνικού τουρισμού, καθώς και γενικότερα κίνητρα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αντίστοιχη κινητικότητα Ελλήνων, με το 2020.
Δύο σενάρια έξαρσης
Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, περιέγραψε τα δυο σενάρια – το ευμενές και το χειρότερο- τα οποία αφορούν στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα και στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη.
Κατά την εκτίμηση του υπάρχουν δυο πιθανά σενάρια για την πορεία του ιού στη χώρα μας:
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
- Το πρώτο είναι το ευμενές, όπως το χαρακτήρισε, σύμφωνα με το οποίο θα κινηθούμε κοντά στα 3 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο . Αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με αυτό το ρυθμό η αυξηθούν
- Το δεύτερο σενάριο, το δυσμενές, αφορά τον μέσο όρο κρουσμάτων άνω των 4,5 χιλιάδων με μέγιστο τα 6,5 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, αλλά όπως ανέφερε «δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα κορυφωθείο αριθμός».
«Τα δυο σενάρια θα τα δούμε να εκτυλίσσονται το πολύ έως τις 20 Αυγούστου. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν κορυφωθεί». Για τα σενάρια με κρούσματα άνω των 10 χιλιάδων τόνισε τα εξής: «Τα κρούσματα που μετράμε μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με αυτά που βρίσκουμε. Μπορεί να ήταν και δέκα χιλιάδες αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο όλοι ένα τεστ. Όμως για να φτάσουμε στον αριθμό των 10 χιλιάδων κρουσμάτων θα έπρεπε να έχουμε 8 με 10% θετικότητα, η οποία δεν έχει επαληθευτεί ποτέ», είπε στον ΣΚΑΪ. Για τα ενεργά κρούματα στη χώρα μας, υπολογίζει ότι υπάρχουν γύρω στις 60 χιλιάδες.