Παγκόσμιας κλίμακας sell-off βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές αξιών και εμπορευμάτων, καθώς η σκιά της μετάλλαξης Δέλτα ξυπνά φόβους για νέα lockdown, ενώ το μακροχρόνιο είχε δημιουργήσει υπεραξίες που κινδυνεύουν από τον… πληθωρισμό. Η δυναμική ανακατατάξεων που δημιουργείται διεθνώς για διαφορετικούς λόγους επηρεάζεται από το ενδεχόμενο ανατροπών στους οικονομικούς σχεδιασμούς, ενώ πολλά σχέδια αναβάλλονται προληπτικά.
Το ετερόκλητο τοπίο, που διαμορφώνεται από την ανασφάλεια για την πολιτική των κεντρικών τραπεζών και από το φόβο για υπαναχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας, δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Το κλίμα αυτό ευνοεί την κατοχύρωση κερδών και την απομόχλευση, δημιουργώντας προϋποθέσεις μεσοπρόθεσμης διορθωτικής κίνησης και συσσώρευσης μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Στις ΗΠΑ, πάντως, το κλίμα επιβαρύνουν και οι επιδεινούμενες σχέσεις με την Κίνα, καθώς οι αγορές έχουν αρχίσει να ανησυχούν για νέο γύρο εμπορικού πολέμου ή κυρώσεων, κάτι που θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω την εξωτερική ζήτηση.
Το κλίμα αυτό φάνηκε και από την αντίδραση του πετρελαίου, καθώς παρά το γεγονός ότι η συμφωνία των OPEC+ για αύξηση της προμήθειας πετρελαίου από τον Αύγουστο, αφήνει την αγορά σε συνθήκες ελλείμματος προσφοράς, εν τούτοις οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση.
Το πετρέλαιο WTI υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 7,78% και το Brent 6,8% στα 66,2 και 68,5 δολάρια αντίστοιχα.
Η βιαιότητα της πτώσης δημιουργεί, βέβαια, προϋποθέσεις τεχνικής αντίδρασης. Η βιωσιμότητα οποιασδήποτε τέτοιας κίνησης κρίνεται από τη δυναμική αλλαγής του κλίματος ή την εξάντληση των αρνητικών ειδήσεων και την πλήρη προεξόφλησή τους. Η προσμονή θετικών εξελίξεων έχει παραδοσιακά mild effect σε αγορές που μαστίζονται από την αβεβαιότητα.
Ευρωπαϊκές αγορές
Αντίστοιχη εικόνα διαμορφώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dax 30 στη Φρανκφούρτη να γράφει ζημιές 2,95% διαμορφούμενος στις 15.082 μονάδες. Ο CAC-40 στο Παρίσι υποχώρησε 2,95% διαμορφούμενος στις 6.270 μονάδες. Αντίστοιχες απώλειες 2,74% κατέγραψε και ο FTSE-100 στο Λονδίνο, υποχωρώντας στις 6.815 μονάδες. Οριακά χειρότερη ήταν η κατάσταση στο Μιλάνο με τον Ftse-Mib να χάνει 3,06%. Από το διεθνές sell-off δεν ξέφυγε ούτε το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το Χ.Α. είχε ξεκινήσει νωρίτερα τη διολίσθησή του, υπό το φόβο της μετάλλαξης Δέλτα, της αδυναμίας ελέγχου της πανδημίας και διογκώθηκε τώρα με στη σκιά διάψευσης των προσδοκιών για έκρηξη του Τουρισμού.
Στη Wall Street
Απώλειες που υπερβαίνουν τις 900 μονάδες, ήτοι 2,65% γράφει στα μέσα της συνεδρίαση ο Dow Jones, Ο S&P 500 υποχωρεί κατά 1,8% στις 4.251,21 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,4%, στις 14.225.30 μονάδες.
Παρόλο που τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα υπερέβησαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες, οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στην απειλή των πληθωριστικών πιέσεων από τη μια και στην ανησυχία για την προοπτική απόσυρσης μέτρων ρευστότητας από τη Fed, από την άλλη.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τις αγορές όμως είναι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πανδημίας που τροφοδοτείται από την επικράτηση της ιδιαίτερα επιθετικής μετάλλαξης Δέλτα.
Η εβδομάδα
Ωστόσο, η εβδομάδα τώρα ξεκίνησε και υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία που αναμένονται από τους traders για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Βασικές δημοσιεύσεις αποτελούν η αγορά ακινήτων των ΗΠΑ καθώς και τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς όπως Johnson & Johnson, Coca-Cola, Honeywell, IBM, Intel και Netflix.
Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Τετάρτη, όπου η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να δώσει νεότερα στοιχεία και περισσότερες διευκρινήσεις για την προοπτική της κατάστασης και τη δυναμικά μεταβαλλόμενη στάση των κεντρικών τραπεζών. Στοίχημα είναι η προσαρμοστικότητα που θα επιδείξει η ΕΚΤ και σε πιο βαθμό αυτή θα επικοινωνηθεί στις αγορές.