Την επιτακτική ανάγκη για δραστικά μέτρα και πρωτοβουλίες ou of th box αναδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για τις χώρες στις οποίες μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται υπό τον άμεσο κίνδυνο φτώχιας. Η ΕΕ τώρα φαίνεται να έχει αναπτύξει ενσυναίσθηση και να είναι σε θέση να αναλάβει δράση. Ωστόσο, μείζον θέμα παραμένει η απροθυμία των βορείων για διαβιβαστικές πληρωμές.
Οι νέες εκτιμήσεις της Eurostat αποκαλύπτουν την επίδραση που είχε η πανδημία για το 2020 στις χώρες με το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως όλα δείχνουν, η αύξηση του κινδύνου φτώχειας σε ένα μεγάλο τμήμα της ΕΕ καταδεικνύει την ανάγκη ανάληψης δραστικών μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας των πιο «αδύναμων κρίκων» της Ευρωζώνης. Η πανδημία του κορωνοϊού ίσως κρούσει έτι περισσότερο τον κώδωνα τους κινδύνου στην ευρωζώνη για άμεση αλλαγή τακτικής.
Αυτή η αλλαγή δεν βασίζεται μόνο στις επιχορηγήσεις ως λύση για την οικονομική ενίσχυση των κρατών-μελών. Πλέον απαιτείται μια νέα κατευθυντήρια γραμμή για τη φτώχεια μέσω της μεγαλύτερης εμβάθυνσης των πολιτικών της ΕΕ, ώστε να υπάρχει ίση κατανομή των πόρων και μεγαλύτερη διαφάνεια στις διαδικασίες διανομής.
Επομένως, μπορεί οι δραματικές οικονομικές συνέπειες τις πανδημίας να δημιουργούν ανασφάλεια για το μέλλον. Όμως, μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για αλλαγή πολιτικής από μια ΕΕ απόλυτα προσανατολισμένη στις απαιτήσεις της αγοράς με προτεραιότητα στην οικονομική ανάκαμψη, μέσω μιας κοινωνικής και βιώσιμης στρατηγικής επικεντρωνόμενη στους ευρωπαίους πολίτες ως σύνολο. Όχι εθνοκεντρικά.
Τα στοιχεία
Με βάση τις εκτιμήσεις της Eurostat, σημαντική αύξηση του κινδύνου φτώχειας στους εργαζομένους σημειώθηκε -σταθερά- στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, την Ελλάδα και Βουλγαρία.
Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός πως η ίδια αύξηση παρατηρήθηκε και σε πιο οικονομικά ανεπτυγμένα κράτη, ήτοι την Ιρλανδία τη Σουηδία.
Τέλος, στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, η κατάσταση παρέμεινε για το 2020 λίγο πολύ στατική, ενώ η Εσθονία αποτελεί τη μόνη χώρα που σημείωσε μείωση του κινδύνου φτώχειας στους εργαζομένους της.