Λάδι στη φωτιά ρίχνει ομάδα Τούρκων χάκερ στις ήδη τεταμένες σχέσεις Σερβίας-Τουρκίας, με αφορμή την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα.
Η διείσδυση της Τουρκίας στα βαλκάνια φαίνεται για ακόμη μια φορά, αυτή τη φορά όμως με έμμεσο τρόπο. Συγκεκριμένα, η γνωστή στην Ελλάδα -μετά τις επιθέσεις της σε διάφορα κυβερνητικά site το 2020- ομάδα Τούρκων χάκερ, Cyber Warrior Tim Akincilar, έκανε άλλη μια επίθεση με πολιτικό πρόσημο. Αυτή τη φορά, επιτέθηκε στη Σερβία χακάροντας τον ιστότοπο της Δημόσιας αρχής Χρέους, βάζοντας στην αρχική της σελίδα μια φωτογραφία με τα φέρετρα των μουσουλμάνων θυμάτων της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα από τους Σέρβους στρατιώτες στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από τη φωτογραφία υπήρχαν η φράση “Unutmadik”, που στα τουρκικά σημαίνει “Δεν ξεχνάμε”, κάνοντας έμμεση αναφορά σε ένα απόσπασμα της ομιλίας του πρώτου Προέδρου της Βοσνίας μετά την ανεξαρτησία της, Alija Izetbegovic, ο οποίος είχε πει: «Μην ξεχνάτε τη γενοκτονία, γιατί μια ξεχασμένη γενοκτονία θα επαναληφθεί».
Βαθύτερα αίτια
Κάνοντας μια επιδερμική ανάγνωση του γεγονότος, αντιλαμβάνεται κανείς πως η κυβερνητική επίθεση εναντίον των Σέρβων έγινε εσκεμμένα την ημέρα της επετείου ώστε να «τιμήσουν» τα θύματα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση κρύβει και άλλα στοιχεία. Πέρα από την επέτειο είχαμε στις αρχές του μήνα και την ολοκλήρωση της Δίκης για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Αυτά τα δύο στάθηκαν ως εξαιρετική αφορμή για μια επίθεση στους «εχθρούς» της Τουρκίας.
Εντούτοις, η συγκεκριμένη ηλεκτρονική επίθεση ίσως είναι και δείγμα προσπάθειας επιρροής σε μια ακόμη χώρα των Βαλκανίων, η οποία βρίσκεται παράλληλα υπό τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. Έστω και έμμεσα λοιπόν, διαφαίνεται η απώτερη πολιτική του Ερντογάν για τη δημιουργία ενός τουρκικού τόξου, μέσω των Βαλκανίων.
Επομένως, μπορεί η Τουρκία να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός ώστε να καταδείξει πως είναι με το μέρος της Βοσνίας, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα ως κλειδί εισόδου στην περιοχή. Εξάλλου, διαχρονικά η Τουρκία ακολουθεί αυτή την πολιτική σε αρκετές χώρες των Βαλκανίων, μέσω των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Όμως αν το κάνει αυτό, θα φαίνεται πως έχει επιλεκτική μνήμη, ξεχνώντας τις δικές της θηριωδίες σε βάρος χριστιανών πολιτών της…
Οι αυτοαποκαλούμενοι «στρατιώτες» της Τουρκίας
Για να γίνουν περισσότερο κατανοητά τα ανωτέρω συμπεράσματα, είναι καλύτερο να αναφερθεί με δύο λόγια το προφίλ της ομάδας και τη σχέση που μπορεί να έχει με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει συχνά αναφερθεί ότι η ομάδα αυτή σχετίζεται με τουρκικές εθνικιστικές ομάδες, υποθάλπουσες από κυβερνητικά στελέχη. παράλληλα, αυτό αποδεικνύεται και από την ανάλυση της λέξης «Akincilar» στο όνομα της ομάδας, όπως ονομάζονταν οι μονάδες εμπροσθοφυλακής του οθωμανικού στρατού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίθεσης για θρησκευτικούς λόγους αποτελεί το χακάρισμα της ιστοσελίδας της γαλλικoύ σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo μετά τη δημοσίευση των αμφιλεγόμενων καρικατούρων του Προφήτη Μωάμεθ.
Οπότε, ίσως και γι’ αυτό καθεμία από τις κυβερνητικές επιθέσεις τους έχει ως στόχο την ανταπάντηση στις προκλήσεις των γεωπολιτικών αντιπάλων της Τουρκίας, κυρίως των δυτικών, στις πολιτικές και τις αξίες της χώρας, αποκτώντας ουσιαστικά μια σταυροφορική πολιτική.