Ανησυχία προκαλεί στις αγορές η επί τα χείρω αναθεώρηση του αναπτυξιακού στόχου από την Bank of Japan, καθώς αποτελεί ένδειξη της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας.
Η BoJ αν και επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για τη νομισματική της πολιτική, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,25-0%, εν τούτοις αναθεώρησε το στόχο για την ανάπτυξη, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά.
Ένας από τους κύριους λόγους που διατηρήθηκε η παρούσα νομισματική πολιτική είναι η εκ νέου έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιβάλει νέο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην πόλη υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων, το Τόκιο. Η απόφαση να μην παραβρίσκεται κοινό κατά την διάρκεια των ΟΑ, εξάλειψε όποια ελπίδα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για μια ισχυρή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του τριμήνου.
Τα στοιχεία και οι προβλέψεις
Στην τριμηνιαία έκθεση της, η BoJ υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο στο 3,8%, έναντι 4% αρχικά. Το διοικητικό συμβούλιο, ωστόσο, αναθεώρησε την πρόβλεψή του για το τρίτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τον πήχη στο 2,7% από 2,4%,, σε μια προσπάθεια να επιμείνει στο σενάριο της αντίδρασης ελατηρίου, αλλά ετεροχρονίζοντας τη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι εμβολιασμοί προχωρούν δυναμικά και η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί.
Από την άλλη πλευρά, στα θετικά προσμετράται η ενίσχυση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό στο 0,6% από το 0,1%, ωστόσο ισχύει και εδώ ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θεωρούνται βραχύβιες. Κυρίως, οι αυξήσεις τιμών προέρχονται από την ανατίμηση των καυσίμων.
Όπως δήλωσε ο Διοικητής της BoJ, Haruhiko Kuroda, σε συνέντευξη Τύπου, διατηρώντας μια συγκρατημένα αισιόδοξη προοπτική:
«Η οικονομία της Ιαπωνίας είναι πιθανό να ανακάμψει σταδιακά καθώς οι εμβολιασμοί εξελίσσονται και ο αντίκτυπος της πανδημίας υποχωρεί»
Η BoJ εμφανίστηκε επίσης συγκρατημένη ως προς το συνολικό ποσοστό του ΑΕΠ για το 2021, λειτουργώντας μέσω μιας τακτικής έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της πανδημίας, ελπίζοντας πως θα καταφέρει να συμβαδίσει μέσω μιας αντίστοιχης καθυστέρησης από τους ομολόγους της.
Ως αποτέλεσμα, η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την εξαιρετικά ευέλικτη νομισματική πολιτική της ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει την σημαντικά εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. ΓΙ’ αυτό τον λόγο, περικόπτει ελαφρώς τις προοπτικές ανάπτυξής για την ιαπωνική οικονομία σε 3,8% από 4% που είχε προβλεφθεί.
Τέλος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δημοσίευσαν το περίγραμμα του νέου σχεδίου με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, το οποίο θα προσφέρει στις τράπεζες μακροπρόθεσμα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο. Το πρόγραμμα αναμένεται θα ξεκινήσει φέτος και θα διαρκέσει μέχρι το 2030.
Πράσινη μετάβαση
Σύμφωνα με το σχέδιο που θα ξεκινήσει από φέτος, η BοJ δήλωσε ότι θα προσφέρει δάνεια με μηδενικό επιτόκιο στις τράπεζες που διαθέτουν την παροχή πράσινων δανείων.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα τις τράπεζες αυτές, υπό μορφή δανείου ή χρηματοδότησης, ώστε να δίνονται ευνοϊκά δάνεια ή χρηματοδοτήσεις στις βιομηχανίες με σκοπό να στραφούν σε πιο πράσινες εναλλακτικές.
Παράλληλα, οι τράπεζες θα εξαιρούνται από τα αρνητικά επιτόκια της BoJ.
Όπως δήλωσε και ο Marcel Thieliant, οικονομολόγος της Capital Economics.
«Πράγματι, η BoJ έχει πλέον μετατοπίσει τις προτεραιότητες της, από την κατάσταση της παρούσας κρίσης στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών θεμάτων», δήλωσε ο Thieliant.
Τέλος, ο Kuroda Πρόσθεσε το εξής:
«Εκτός από το τι κάνουν οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια, συζητήσαμε τι μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες σε αυτό το μέτωπο. Το μεγαλύτερο ζήτημα ήταν το τι μπορούμε να κάνουμε ως κεντρική τράπεζα»
source: tradingeconomics.com