Με τις διεθνείς αγορές να διορθώνουν αυτή την εβδομάδα και με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί πανευρωπαϊκά, αλλάζοντας τα δεδομένα για τις οικονομίες, τις κοινωνίες, τις επιχειρήσεις, τον τουρισμό και τα χρηματιστήρια, η ελληνική αγορά κινήθηκε αμυντικά αυτό το πενθήμερο, με πολύ μειωμένες τις «καθαρές» συναλλαγές.
Ήταν μια εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από το ισχυρό rebalancing λόγω της εισόδου της Alpha Bank σε διεθνείς δείκτες όπως ο MSCI Greece Standard, με τη μετοχή να δεσπόζει καταλυτικά σε όλη την αγορά.
Σε εγχώριο επίπεδο, μολονότι στο επιχειρηματικό και ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα με αναλήψεις νέων έργων, πολλαπλών deals (βλέπε Lamda Development – Πειραιώς κ.α.), ανακοινώσεις ξεμπλοκαρίσματος διαγωνισμών, μπαράζ αυξήσεων κεφαλαίου και εκδόσεων ομολόγων, το Χ.Α. εξακολουθεί να παραμένει μουδιασμένο.
Η ΔΕΗ πέτυχε υπερκάλυψη 6,5 φορές στο τρίτο κατά σειρά «πράσινο» ομόλογο που εξέδωσε το 2021, καθώς ζητούσε 350 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να φτάνουν στα 2,3 δισ. ευρώ, οδηγώντας την Επιχείρηση στο να ανεβάσει τα έσοδα στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,37%.
Η Sani – Ikos βγήκε επίσης επιτυχημένα στις αγορές αντλώντας 300 εκατ. ευρώ έστω και με «τσιμπημένο» επιτόκιο 5,625%, ενώ και η Prodea Investments βγήκε με ομόλογο 350 εκατ. ευρώ. Ευρύτερα υπάρχει ένας «οργασμός» επιχειρηματικών και οικονομικών εξελίξεων καθώς όλοι «τρέχουν» να λάβουν θέσεις στο νέο οικονομικό και επιχειρηματικό status quo που διαμορφώνεται, με τα ελληνικά assets να έχουν έρθει με έμφαση στο προσκήνιο, με μεγάλη ζήτηση από τους ξένους.
Τα πολλαπλά deals του Ελληνικού έφεραν ράλι στη Lamda
Παράλληλα, το «κλείδωμα» της έναρξης των εργασιών για το Ελληνικό, που αποτελεί τη μεγαλύτερη οικιστική ανάπλαση στην Ευρώπη, φέρνει ένα… τσουνάμι εξελίξεων, καθώς σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται deals και συμφωνίες που σχετίζονται με το συγκεκριμένο project. Στο πλαίσιο αυτό αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε η συμφωνία της Πειραιώς με τη Lamda για τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων της τράπεζας στο Ελληνικό, ένα deal περίπου 145 εκατ. ευρώ.
Συνάμα, πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τα διαμερίσματα και τα κτήρια γραφείων που σχεδιάζονται στη συγκεκριμένη έκταση και φαίνεται πως είμαστε ακόμα στην αρχή ενός μεγάλου «μπουμ» που αναμένεται να επηρεάσει καταλυτικά όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Δεν είναι τυχαίο το ράλι +6,38% που έκανε την Παρασκευή η μετοχή της Lamda Development που έκλεισε στα 8,09 ευρώ, επίπεδα που είναι νέα υψηλά σχεδόν 18 μηνών, καθώς πάνω από τα 8 ευρώ είχε να βρεθεί από το Φεβρουάριο του 2020.
Μουδιασμένο το ευρύτερο Χ.Α.
Παρ’ όλη αυτή την κοσμογονία των θετικών για την οικονομία εξελίξεων, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης και πάντα κάτω από το όριο ψυχολογίας των 900 μονάδων, δείχνοντας αδυναμία υπέρβασης. Αυτό το πενθήμερο η διακύμανση του Γ.Δ. ήταν μόλις 23 μονάδες με χαμηλό στις 862 μονάδες και υψηλό στις 885 μονάδες, ενώ το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν στις 866,81 μονάδες με μικρή άνοδο 0,35%.
Ήταν μια άνοδος που πρωτίστως ήρθε λόγω απουσίας (νέων) πωλητών και όχι λόγω ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, αν και δεν έλλειψε το επιμέρους ενδιαφέρον για ορισμένους τίτλους. Άλλωστε, το γεγονός ότι ο τζίρος την Παρασκευή έπεσε μόλις στα 38,61 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν μειωμένο.
Παράλληλα, αν εξαιρεθούν οι τεράστιες συναλλαγές της Alpha Bank, τότε ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών της αγοράς ήταν μειωμένος αυτή την εβδομάδα, σύμπτωμα που δείχνει στάση αναμονής των ισχυρών. Πάντως, η εβδομάδα που παρήλθε ήταν η 3η διαδοχικά πτωτική για την αγορά, που από τα μέσα περίπου του Ιουνίου, δείχνει μεγάλες αρρυθμίες και αδυναμία διακράτησης κεκτημένων.
Αυτή την εβδομάδα ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 0,85%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,39%, ενώ ο δείκτης τραπεζών έχασε 1,17%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του Γ.Δ. έχουν περιοριστεί στο +7,15%, με τον τραπεζικό δείκτη μόλις στο +3,72%. Πάντως, παρά τα μικρά κέρδη του Γ.Δ. σήμερα, οι μετοχές που ενισχύθηκαν ήταν πολύ περισσότερες όσων υποχώρησαν, με το συσχετισμό στις 74 και 40 αντίστοιχα, στοιχείο που δείχνει ότι «χαμηλά» έγιναν κινήσεις.
Στον Large Cap πλην της Lamda κέρδη άνω του 2% είχαν οι ΕΛΠΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΟΤΕ, Aegean Airlines και Ελλάκτωρ. Στο χώρο του Mid Cap, μόνο οι Κρι Κρι, AVAX, Παπουτσάνης και ΟΛΘ έκλεισαν σε αρνητική τροχιά, ενώ ξεχώρισαν θετικά οι Πλαίσιο Computers, Attica Bank, Ικτίνος, Quest Συμμετοχών, Cenergy Holdings, Autohellas, Intracom Holdings και Τεχνική Ολυμπιακή.
Τι λένε οι αναλυτές
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ Πέτρος Τσούρτης επισημαίνει πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον Κινητό Μέσο Όρο 30 ημερών στις 887 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι οι 860 και 850 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 890 και 900 μονάδες.
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς σημειώνει πως «εκτιμούμε ότι οι πιθανοί θετικοί καταλύτες πλέον θα έχουν να κάνουν με τις εισηγμένες κατά περίπτωση με αποτέλεσμα να δίνεται περισσότερο αυξημένη βαρύτητα στις επιλογές τίτλων. Δεν αποκλείουμε περαιτέρω διολίσθηση του Γενικού Δείκτη, η οποία όμως θα προσφέρει σταδιακά βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες σε ορισμένους τίτλους. Πιθανό επίπεδο η περιοχή των 820 μονάδων».