Στο… «αμήν» φτάνουν διαδοχικά και μαζικά χώρες η μία μετά την άλλη, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες υγειονομικής κρίσης που γεννά η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Δ του Covid-19. Την ίδια στιγμή, η κοινωνίες βράζουν, τα αντιεμβολιαστικά κινήματα ανθούν και αποτελεσματική συνταγή δεν υπάρχει.
Η κοινωνική κόπωση, η οικονομική κατάρρευση, ο διχασμός της κοινής γνώμης για τα εμβόλια, η σωρευμένη ανασφάλεια και η αποσάθρωση των συστημάτων υγείας δημιουργούν το πλέον πρόσφορο έδαφος για την εκτράχυνση του νέου κύματος της πανδημίας. Την κατάσταση επιδεινώνει η άνιση κατανομή των εμβολίων και οι πολιτικές επαναλειτουργίας της οικονομίας με ηπιότερα μέτρα προφύλαξης.
Σε αυτό το σκηνικό πολλές κυβερνήσεις εφαρμόζουν, με διαφορετικό τρόπο και έκταση το μέτρο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Το μέτρο αυτό, αν και βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο, εν τούτοις εγείρει αντιδράσεις. Πρωτοστάτες, οι αρνητές των εμβολίων, οι οποίοι επιχειρούν να εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας, χωρίς τύχη έως τώρα. Όμως, δεν είναι πλέον οι μόνοι.
Οι κυβερνητικές ανακολουθίες, η ελλιπής ενημέρωση και οι εκστρατείες παραπληροφόρησης, παγκοσμίως, έχουν οδηγήσει στη διάχυση του προβληματισμού σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η έκταση είναι τέτοια που η επιβεβλημένη υποχρεωτικότητα και οι αποκλεισμοί θα δημιουργούσαν ευκολότερα συνθήκες απαρτχάιντ, παρά θα συνέβαλλαν στην ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις, σίγουρα δεν αποτελεί καλό σημάδι για την εξέλιξη της κοινωνίας στην μετα-πανδημική εποχή. Όμως πρέπει να γίνει περισσό
Οι χώρες
Να σημειωθεί αρχικά πως μόνο 15 χώρες έχουν εφαρμόσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό γενικά, αλλά μόνο τρεις -μέχρι ώρας- σε καθολικό επίπεδο ισχύει, ήτοι το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Βατικανό.
Σε περιπτώσεις όπως του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ελλάδας έχει μπει σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, αλλά μόνο για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας ή σε μονάδες φροντίδας όπου ορισμένα απαιτείται υψηλό επίπεδο ανθρώπινης επαφής. Παράλληλα, η κυβέρνηση εφαρμόζει και πολιτική κινιτροδότησης άλλων ομάδων, όπως των νέων και των σωμάτων ασφαλείας.
Στην περίπτωση της Ρωσίας, ο εμβολιασμός των υπαλλήλων του τομέα των υπηρεσιών είναι υποχρεωτικός μόνο στις περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη. Τέλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα απαιτούσε από τους 35.000 υπαλλήλους της πόλης να πάρουν το τρύπημα.
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και του τουριστικού κλάδου κατά του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον τομέα της υγείας και τις δομές φροντίδας μέχρις τις 16 Αυγούστου. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, από τον Σεπτέμβριο. Τέλος, όσοι εργαζόμενοι στους ανωτέρω τομείς παραμείνουν «αρνητές», θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου, χωρίς να υπάρξουν όμως απολύσεις.