Στο Ειδικό Δικαστήριο παρέπεμψε η Βουλή -όπως αναμενόταν- τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, αλλά μόνο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών.
Αν και η Νέα Δημοκρατία είχε αναγάγει σε μείζον ζήτημα προεκλογικά την παραπομπή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε Ειδικό Δικαστήριο, εν τέλει ο τρόπος που αυτό συμβαίνει αυτό, στη υπόθεση του Νίκου Παππά, αντικατοπτρίζει διάθεση ή απόφαση πολιτικού συμψηφισμού.
Για την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο υπέρ ψήφισαν 178 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής. Από τα δύο κόμματα υπήρξαν και δύο διαρροές, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές από που προέρχονται και ποιοί είναι, καθώς η ψηφοφορία ήταν μυστική.
Από την άλλη πλευρά, συνολικά 86 βουλευτές ψήφισαν όχι, που προέρχονται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (85 καθώς ο Νίκος Παππάς δεν ψηφίζει) συν έναν ακόμα βουλευτή. Παρών ψήφισε το ΚΚΕ (έλειπαν τρεις βουλευτές), ενώ απείχαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25. Επίσης, ένας βουλευτής έριξε άκυρο.
Παράπλευρες συγκρούσεις
Οι δύο διαρροές από τα “ναι” πυροδότησαν κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ με αλληλοκατηγορίες για την πηγή τους.
Σε κάθε περίπτωση το μείζον ζήτημα είναι ότι η υπόθεση αποκλιμακώθηκε, σε βαθμό που πλέον θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η όποια απόφαση από το Ειδικό Δικαστήριο.
Κατ επέκταση το θέμα επανέρχεται σε πολιτικό επίπεδο και αναζητούνται γραμμές άμυνας και απριόρι και πολιτικά άλλοθι.