Ενισχυμένες είναι οι πληθωριστικές πιέσεις στη Βρετανία με τα τελευταία στοιχεία για τον Ιούνιο να υπερβαίνουν τις προβλέψεις των αναλυτών, κυρίως εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών στα καύσιμα, όμως.
Με 2,5% έτρεξε ο πληθωρισμός στη Μεγάλη Βρετανία τον Ιούνιο, έναντι 2,1% τον προηγούμενο μήνα και υπερβαίνοντας τις προβλέψεις που τον τοποθετούσαν στο 2,2%.
Συγκριτικά, πρόκειται για τον υψηλότερο πληθωρισμό από τον Αύγουστο του 2018 και είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας ζήτησης για σειρά προϊόντων και υπηρεσιών και κυρίως καυσίμων που προκάλεσε η σχεδόν ταυτόχρονη επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, μετά τη μαζική προμήθεια και διοχέτευση εμβολίων.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές και ενδεχομένως να υπάρξουν και αποπληθωριστικές τάσεις, προοδευτικά.
Ειδικότερα, οι μεταφορές να είχαν τη μεγαλύτερη ανοδική επίδραση (7,2%), ενώ η χαμηλή βασική επίδραση. Βέβαια, αυτό αιτιολογείται καθώς η περυσινή βάση ήταν πολύ χαμηλή, γεγονός που συμβάλλει τον ισχυρό αυτό αντίκτυπο. Επίσης, οι τιμές
- μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 5,6%,
- τα ρούχα και υποδήματα 3%,
- το φαγητό και ποτό, και τα καύσιμα κίνησης 20,3%, οι τιμές των οποίων είχαν μειωθεί όμως το 2020 αισθητά.
Πρόκειται για το low-base effect το οποίο αντισταθμίστηκε μερικώς από τον αποπληθωρισμό στα παιχνίδια,
- παιχνίδια και χόμπι, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,9%, αλλά είαν αυξηθεί το προηγούμενο έτος.
- Το κόστος των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών μειώθηκε κατά 0,6%.
Η BoE προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υπερβεί το 3% τους προσεχείς μήνες. Επιμένει όμως ότι πιέσεις θα πρέπει να είναι πρόσκαιρες.