Ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοση ψηφιακού ευρώ βρίσκεται η ΕΚΤ, καθώς το διοικητικό συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για τη διερευνητική φάση του σχεδίου. Πρώτα, η ΕΚΤ ολοκλήρωσε τη διαδικασία τεχνικής αξιολόγησης διαδικασιών και σεναρίων καθώς και ενεργειακών καταναλώσεων.
Το σχέδιο για έκδοση ψηφιακού ευρώ, ώστε να υπάρχει κεντροποιημένο σύστημα συναλλαγών που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ. Η διερευνητική φάση του σχεδίου θα διαρκέσει περί τα δύο έτη. Όπως αναφέρεται στο σχετικό report μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί τεχνικά εμπόδια.
Στόχος είναι να μην αφεθούν οι ψηφιακές πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα αν η χρήση των συμβατικών μετρητών αρχίσει να φθίνει, όπως συμβαίνει στη Σουηδία.
Το ψηφιακό ευρώ θα αποτελεί μέσο πληρωμών όπως τα χαρτονομίσματα ή τα νομίσματα σε ψηφιακή όμως μορφή. Κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργεί μέσω λογαριασμού e-banking ή μέσω ψηφιακού πορτοφολιού που θα παραμείνει στην ΕΚΤ, αντί σε εμπορικές τράπεζες όπως οι συμβατικοί λογαριασμοί.
Η ουσιώδης διαφορά είναι ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να ξεμείνει από ευρώ, κάτι που δυνητικά μπορεί να συμβεί στις εμπορικές τράπεζες. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι το ψηφιακό νόμισμα θα είναι εγγενώς ασφαλέστερο.
Βέβαια, δεν είναι σαφές πως θα αντιδράσουν σε κάτι τέτοιο οι εμπορικές τράπεζες, ούτε αν αυτός ο σχεδιασμός αντιβαίνει τη διαταγή και αρμοδιότητα της ΕΚΤ.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
«Έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε που δημοσιεύσαμε την έκθεσή μας για ένα ψηφιακό ευρώ. Εκείνη την εποχή, πραγματοποιήσαμε περαιτέρω ανάλυση, ζητήσαμε συμβολή από πολίτες και επαγγελματίες και πραγματοποιήσαμε ορισμένα πειράματα, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Όλα αυτά μας οδήγησαν να αποφασίσουμε να ανεβάσουμε ταχύτητα και να ξεκινήσουμε το ψηφιακό πρόγραμμα ευρώ »,
λέει η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
«Η δουλειά μας στοχεύει να διασφαλίσει ότι στην ψηφιακή εποχή οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ασφαλέστερη μορφή χρήματος, τα χρήματα της κεντρικής τράπεζας»
Η φάση της έρευνας θα διαρκέσει 24 μήνες και στοχεύει στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων σχετικά με το σχεδιασμό και τη διανομή.
Ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ευρωπαίων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων και στην αποφυγή ανεπιθύμητων επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική. Αυτό δεν προδικάζει μελλοντική απόφαση σχετικά με την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ, η οποία θα ληφθεί μόνο αργότερα. Σε κάθε περίπτωση,
ένα ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώνει τα μετρητά και όχι θα τα αντικαθιστά.
«Θα συνεργαστούμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους ευρωπαίους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και θα τους ενημερώνουμε τακτικά για τα ευρήματά μας. Θα συμμετάσχουν επίσης πολίτες, έμποροι και η βιομηχανία πληρωμών »,
λέει ο Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta, πρόεδρος της ομάδας υψηλού επιπέδου για ένα ψηφιακό ευρώ.
Λειτουργικός σχεδιασμός
Κατά τη διάρκεια της φάσης έρευνας του έργου, το Ευρωσύστημα θα επικεντρωθεί σε έναν πιθανό λειτουργικό σχεδιασμό που βασίζεται στις ανάγκες των χρηστών. Θα περιλαμβάνει ομάδες εστίασης, πρωτότυπο και εννοιολογική εργασία. Η φάση της έρευνας θα εξετάσει τις περιπτώσεις χρήσης που πρέπει να παρέχει ένα ψηφιακό ευρώ ως προτεραιότητα για την επίτευξη των στόχων του: χωρίς κίνδυνο, προσβάσιμο
και αποτελεσματική μορφή χρημάτων ψηφιακής κεντρικής τράπεζας.
Το έργο θα ρίξει επίσης φως στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ που ενδέχεται να χρειαστούν και οι οποίες θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από ευρωπαίους συννομοθέτες.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους ευρωπαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθ ‘όλη τη φάση έρευνας του έργου. Θα εντατικοποιηθεί επίσης η τεχνική εργασία για το ψηφιακό ευρώ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Impact Analysis
Τέλος, η φάση της έρευνας θα αξιολογήσει τον πιθανό αντίκτυπο ενός ψηφιακού ευρώ στην αγορά, προσδιορισμός των επιλογών σχεδιασμού για την εξασφάλιση της ιδιωτικής ζωής και την αποφυγή κινδύνων για τους πολίτες της ζώνης του ευρώ, τους μεσάζοντες και τη συνολική οικονομία. Θα καθορίσει επίσης ένα επιχειρηματικό μοντέλο για εποπτευόμενους μεσάζοντες στο ψηφιακό οικοσύστημα ευρώ.
Μια συμβουλευτική ομάδα αγοράς θα λάβει υπόψη τις απόψεις των πιθανών χρηστών και των διανομέων για ένα ψηφιακό ευρώ κατά τη φάση της έρευνας. Οι απόψεις αυτές θα συζητηθούν επίσης από το συμβούλιο πληρωμών λιανικής ευρώ.
Η φάση της έρευνας θα επωφεληθεί από τον πειραματισμό που πραγματοποίησε η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ τους τελευταίους εννέα μήνες, στο οποίο συμμετείχαν συμμετέχοντες από τον ακαδημαϊκό και τον ιδιωτικό τομέα.
Target VS Blockchain
Πραγματοποιήθηκαν πειράματα στους τέσσερις ακόλουθους τομείς: το ψηφιακό καθολικό ευρώ. προστασία της ιδιωτικής ζωής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ·όρια του ψηφιακού ευρώ σε κυκλοφορία · πρόσβαση τελικού χρήστη χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο και διευκόλυνση της συμπερίληψης με κατάλληλες συσκευές. Δεν εντοπίστηκαν σημαντικά τεχνικά εμπόδια σε καμία από τις επιλογές σχεδιασμού που αξιολογήθηκαν.
Τόσο το Διακανονισμό Άμεσης Πληρωμής TARGET του Ευρωσυστήματος (TIPS) όσο και εναλλακτικές λύσεις όπως το blockchain αποδείχθηκαν ικανές να επεξεργαστούν περισσότερες από 40.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Τα πειράματα πρότειναν επίσης ότι είναι δυνατές αρχιτεκτονικές που συνδυάζουν κεντρικά και αποκεντρωμένα στοιχεία.
Σύμφωνα με αυτά τα πειράματα, μια ψηφιακή υποδομή πυρήνα ευρώ θα ήταν φιλική προς το περιβάλλον: για τις αρχιτεκτονικές που δοκιμάστηκαν, η ισχύς που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση δεκάδων χιλιάδων συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο είναι αμελητέα σε σύγκριση με την ενεργειακή κατανάλωση κρυπτονομικών στοιχείων όπως το bitcoin.