Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός -WMO εξέδωσε το ετήσιο δελτίο απολογισμού των περιστατικών και των κινδύνων από την αερομεταφερόμενη σκόνη, στο οποίο υπογραμμίζονται οι επιπτώσεις στην υγεία, το περιβάλλον και τις οικονομίες για άλλη μια φορά φέτος, καθώς τεράστια νέφη σκόνης και άμμου έχουν επηρεάσει την ποιότητα του αέρα σε πολλά μέρη της Αφρικής, της Ασίας, της Αμερικής και της Ευρώπης.
Κάθε χρόνο, περίπου 2.000 εκατομμύρια τόνοι σκόνης εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. Πολλά από αυτά τα περιστατικά αποτελούν μια φυσική διαδικασία, ωστόσο αρκετά από αυτά είναι το αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης του νερού και της γης.
Οι προβλέψεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά χάρη στο σύστημα παρακολούθησης και προειδοποίησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού SDS-WAS (WMO Global Sand and Dust Storm Warning Advisory and Assessment System), το οποίο συντονίζει τη διεθνή έρευνα για την άμμο και τη σκόνη και στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.
Οι καταιγίδες άμμου και σκόνης αποτελούν ένα πολύ ορατό και σοβαρό κίνδυνο. Τους τελευταίους μήνες μόνο, παρατηρήθηκε καφέ χιόνι στα ευρωπαϊκά βουνά, υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Κίνας και ένα τεράστιο νέφος που ταξίδεψε από τη Σαχάρα μέχρι τη Νότια Αμερική.
Στον πρώτο χάρτη απεικονίζονται οι ετήσιες μέσες συγκεντρώσεις μεταλλικής σκόνης για το 2020 από το Δελτίο του WMO. Στον δεύτερο χάρτη παρουσιάζονται οι αποκλίσεις της ετήσιας μέσης επιφανειακής συγκέντρωσεις σκόνης για το 2020 σε σχέση με το μέσο όρο των ετών 1981-2010
To ετήσιο δελτίο “WMO Airborne Dust Bulletin: Sand and Dust Storm Warning Advisory and Assessment System”