Εντολή απαγόρευσης εισόδου για την τουρκική ποδοσφαιρική ομάδα Γαλατασαράι εξέδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς επειδή παρά το γεγονός ότι προσκόμμιζαν PCR Test, αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid.
Η απόφαση αυτή μοιάζει προληπτική και είναι εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων και εξουσιών του Νίκου Χαρδαλιά. Υπάρχουν όμως και άλλα δεδομένα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε σχέση με την απόφαση και τον επικοινωνιακό χειρισμό της.
Προ ολίγων ημερών η Εφημερίδα των Συντακτών είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ της ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε επιτρέψει την είσοδο παιχτών της -επίσης τουρκικής- ομάδας Φενέρμπαχτσέ, για να παίξουν με τον Παναθηναίκό, αν και κάποιοι εξ αυτών είχαν πυρετό. Το θέμα ήταν πολύ πιο περίπλοκο, καθώς οι υφιστάμενοί του μιλούσαν μεταξύ τους σε πακιστανικά κινητά (σσ που είναι χρεωμένα σε αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα ή που είναι έκδοσης ξένων εταιριών).
Auditor’s note
Όπως φαίνεται και στη δήλωση που ακολουθεί ο αρμόδιος υφυπουργός κταβάλλει εργώδη προσπάθεια για να αποδείξει ότι η μια υπόθεση από την άλλη διαφέρουν ως προς το πλαίσιο που τις διέπουν και ότι ως εκ τούτου οι αποφάσεις του είναι σύννομες.
Αν και η σύνδεση δεν επιχειρείται ευθαρσώς, ο τρόπος που είναι διαρθρωμένη η ανακοίνωση και ο χρόνος που συνέβη το -κατά τα άλλα- τυχαία περιστατικό, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Η αίσθηση της συσχέτισης των υποθέσεων εντείνεται αν συνυπολογιστεί η παρέμβαση εισαγγελέα για τη διερεύνηση του δημοσιοεύματος και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει το θέμα στη Βουλή, τόσο για την πρώτη απόφαση, όσο και για τις πρακτικέ της χρήσης μη εγκεκριμένων τηλεφώνων για προκαθορισμένες υπηρεσιακές επικοινωνίες.
Τέτοιοι χειρισμοί προδίδουν νευρικότητα, ενώ η εμπλοκή με την τουρκική ομάδα μπορεί να έχει προεκτάσεις και απολήξεις που δεν είναι ορατές σε πρώτο χρόνο και δια γυμνού οφθαλμού.
Διπλωματικό επεισόδιο
Η υπόθεση έφτασε στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου, καθώς στο αερδρόμιο μετέβη ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Burak Özügergin, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε «ενάντια στην ανήθικη πρακτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές» και ακολούθησε τη διαδικασία στενά με τον προπονητή της ομάδας Fatih Terim.
Σε άλλες αναρτήσεις, γίνεται λόγος για «αλλαζονική» και “μισαλλόδοξη” συμπεριφορά των ελληνικών αρχών στους παίκτες της τουρκικής ομάδας.
Όλα αυτά έρχονται μετά και τις επιπλήξεις Μακρόν και Μέρκελ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα υπερ-χαλαρά μέτρα εισόδου στις πύλες της χώρας. Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από το αρχικό της πλάνο και να αποσύρει την έμμεση αναγνώριση του εμβολίου SPUTNIK V της Ρωσίας.
Από ελληνικής πλευράς ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι:
«Στην Ελλάδα εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της»,
ενώ συνεχίζοντας ανέφερε: ότι, «Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα». Ο Καθ ύλην αρμόδιος υπουργός διευκρίνησε μάλιστα ότι αυτό έγινε καθώς αρνήθηκε η ομάδα να υποβληθεί στα τεστ. Εξήγησε δε, ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία για την προστασία από τον κορονοϊό «προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο». Τέλος, υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία κινήθηκε άμεσα και έστειλε πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθούν τα μέλη της τουρκικής αποστολής.
Η δήλωση Χαρδαλιά
«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.
Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.
Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».